Agramunt potenciarà la promoció del seu patrimoni a la Fira del Torró

El certamen ha tornar a ser una cita multitudinària per als amants del dolç

ACN
09 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 21:14h
El conseller d'Empresa amb l'alcalde d'Agramunt
El conseller d'Empresa amb l'alcalde d'Agramunt | ACN
Agramunt, a l'Urgell, vol aprofitar la gran afluència de públic que cada any atreu la fira del torró per donar a conèixer el patrimoni cultural i artístic de la població. Milers de persones han tornat a omplir el recinte firal on es presenten les novetats del sector i les diferents possibilitats gastronòmiques del torró.

Segons l'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, l'abast de la fira del torró cada any creix amb més visitants d'arreu de Catalunya i també de l'Aragó i la presència de cuiners de prestigi demostra que és un referent en el món gastronòmic del país. Paral·lelament aquest any ja s'han ofert rutes per conèixer les fundacions dels artistes Josep Guinovart i Guillem Viladot o l'església romànica de Santa Maria.

Una forma de promoure el patrimoni que, segons Solé, es reforçarà. La 28a fira del torró i la xocolata a la pedra d'Agramunt ha reunit una vuitantena d'expositors i s'hi han presentat novetats com el torró que combina curri i maduixa o el vinagre de mòdena amb gerds.
Solé ha explicat que les visites als principals elements d'interès del municipi van començar l'any passat, quan la fira va coincidir amb les Jornades Europees del Patrimoni. Aquest any s'han tornat a organitzar i l'Ajuntament vol reforçar aquesta línia l'any que ve perquè l'objectiu és que el visitant tingui, segons l'alcalde, una "experiència global".

Bernat Solé ha recordat que un altre dels objectius vigents de la fira és ajudar a desestacionalitzar el consum de torró. "En això hem d'anar molt de bracet amb els turronaires, que innovant a partir de la base del torró i incorporant noves textures, nous ingredients i noves formes de presentar-lo, fan que aquest producte no s'associï només a unes dates determinades sinó que es converteixi en unes postres o un possible ingredient per a plats gastronòmics d'última generació", ha dit, i el compromís de la fira és "continuar apostant per les jornades gastronòmiques on els cuiners de referència del moment incorporen el torró i la xocolata a la pedra com a productes dels seus plats".

Els dos torrons de 8 metres de longitud i 500 quilos de pes que han presidit la sala principal de la Fira han estat també un dels reclams de l'edició d'enguany. Aquest diumenge s'han donat a degustar al públic assistent de la segona jornada del certamen. A part d'aquest tast popular, la Fira ha proclamat el XVI Torronaire d’Honor, Leopoldo Figuera, amb la presència del conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget.

Els organitzadors destaquen que la fira s'ha convertit en un referent per al món del dolç del sud d'Europa amb empreses expositores de Catalunya, de la resta de l'Estat, de França i d'Alemanya.

La Fira disposa de tres pavellons monogràfics. El més ampli és el dedicat a l'agroalimentació, amb una aula de demostració de tasts de productes que estan a l'exposició i un espai de cuinetes de 100 metres quadrats destinat a jocs per a canalla entre 3 i 12 anys.

El segon pavelló per dimensió és el Dolç. Inclou la 'carpa de la cuita' on es fan demostracions en directe de la cuita del torró d'Agramunt i d'elaboració de xocolata a la pedra. En aquest pavelló també hi ha l'aula del gust on es fan demostracions de productes de pastisseria de destacats pastissers. Finalment, el tercer pavelló és el multisectorial on s'hi ubiquen els expositors i els comerciants de la localitat.

En paral·lel a la celebració de la fira i com es fa en cada una de les edicions dels últims anys el certamen organitza un conjunt de conferències coordinades per Pep Palau i Pep Nogué, gastrònom i director de l'empresa Pep Palau i xef assessor i consultor gastronòmic, respectivament.

En aquesta 28ena edició s'han programat conferències del pastisser Lluís Costa, Albert Enrich, restaurador i propietari dels restaurants 'La Mar Salada' i 'Can Ros', Lluís Riera, pastisser i xocolater propietari de la pastisseria 'Cacau' d'Olot, Marco Leone, tècnic italià en restauració i turisme, David Gil, cap de pastisseria del grup 'elBarri' d'Albert Adrià, Eric Otuño, xef pastisser a l'escola d'Hosteleri Hofmann i el periodista Isma Prados.

Aquest any el certamen també organitza la II edició de la ruta gastronòmica del torró i la xocolata a la pedra. Durant tot el mes d'octubre deu restaurants de les comarques de l'Urgell, la Noguera i la Segarra ofereixen un menú especial basat en el torró i la xocolata de pedra.