Alfarràs vol recuperar la marca Préssec de Pinyana per als 25 anys l'any vinent

Ajuntament i productors intentaran arribar a un acord amb el particular que la va registrar o aniran als jutjats

ACN
09 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:46h
L'alcalde d'Alfarràs,  (a l'esquerra), i el productor Josep Maria Tomàs
L'alcalde d'Alfarràs, (a l'esquerra), i el productor Josep Maria Tomàs | ACN
L'Ajuntament d'Alfarràs, al nord del Segrià, i els productors de la varietat de préssec autòctona de la zona estan disposats a arribar als jutjats per recuperar la marca Préssec de Pinyana, ara registrada per un particular. Asseguren que és clau per donar valor afegit a la fruita, sobretot amb la vista posada a l'exportació a la Xina.

Aquest cap de setmana se celebra la fira dedicada a aquest producte. L'any que ve el certamen que Alfarràs dedica a la varietat de fruita estrella del municipi farà 25 anys i l'objectiu és arribar-hi havent posat fi a un litigi que fa anys que dura. Paral·lelament, la fira fa una aposta clara per mostrar les possibilitats gastronòmiques del préssec com a ingredient culinari al marge del consum en cru.
 
El de Pinyana és un préssec groc tardà, de carn dura i molt apreciat per la seva dolçor. Es cultiva a la zona formada pels municipis lleidatans d'Alfarràs i Almenar, al Segrià, i Ivars de Noguera, així com Castellonroi i Albelda, a la Llitera (Osca). És una varietat que es cull fins a l'octubre, quan la campanya de la fruita de pinyol a la resta de zones productores de Lleida ja pràcticament s'ha acabat.

Aposta per la gastronomia del préssec

Des de fa 24 anys Alfarràs dedica una fira a aquest producte per tal de donar-ne a conèixer les seves qualitats i que també esdevé un punt de trobada per a productors, empreses i entitats del comerç i la restauració. Enguany el certamen torna a posar el seu focus d'atenció en la gastronomia, mostrant als visitants les diferents possibilitats de consum d'aquest préssec.

L'Ajuntament d'Alfarràs veu el préssec de Pinyana com un dels eixos de la promoció turística de la localitat, com també ho és la pesca i la truita de riu.

Aquest diumenge al matí l'encarregat de demostrar la possibilitats de la cuina del préssec ha estat el xef Jordi Vidal, del restaurant La Guspira de Linyola (Pla d'Urgell). A la tarda, la cuinera i bloguera Dolors Mateu també ensenyarà a cuinar plats amb préssec com el 'Lingot de Préssec de Pinyana i fruites de temporada'.

A més, la de Pinyana és una varietat ideal per guardar en conserva i per això també s'han organitzat tallers de cuita de préssec per mostrar-ne el procés d'elaboració. I encara una altra opció: una degustació de cerveses artesanes afruitades de préssec i pera, a càrrec de 'La Vella Caravana' de Menàrguens (Noguera). El programa d'aquest diumenge també inclou una degustació de formatges a càrrec de Cal Quitèria d’Almacelles i una xerrada sobre l'ús de drons en agricultura a càrrec de Laura Samsó de Pallars Drone.

Durant la primera jornada de la fira, aquest dissabte, el certamen ja va acollir un concurs gastronòmic de tapes amb préssec de Pinyana, un monogràfic d'amanides i vinagretes maridades amb préssec de Pinyana i una conferència sobre cuina terapèutica a càrrec de Cristina Manyer, que va acabar amb un showcooking-dietoteràpia basat en medicina tradicional xinesa i amb un receptari especial 'detox' amb el producte estrella de la fira. La jornada va acabar amb un sopar a la sala Ca La Ferratina on el préssec va tornar a ser protagonista.

Durant el cap de setmana els restaurants locals també ofereixen menús especials amb plats cuinats amb la varietat de préssec més característica de la població.

Veïns i visitants també han pogut participar en les rutes culturals i turístiques amb guia per tal de conèixer la història de la vila i el préssec de Pinyana.

Es dóna la circumstància que el producte estrella de la fira actualment no es comercialitza com a préssec de Pinyana, perquè el nom el va registrar un particular. Municipis i productors no renuncien, però, a recuperar el nom de cara al futur.