Endesa buidarà el canal de Seròs per tasques de manteniment i millora

És una actuació que es fa cada dos anys

ACN
07 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 16:02h
Imatge d'una neteja d'un canal
Imatge d'una neteja d'un canal | ACN
Endesa comença dilluns el buidatge periòdic del canal de Seròs, una actuació que es fa cada dos anys per portar a terme treballs de manteniment i millora de la infraestructura. Abans de buidar completament el canal, es rescataran els peixos i altres espècies que hi habiten. Els treballs s'allargaran durant cinc setmanes i comportaran l'aturada de la central hidroelèctrica de Seròs. El canal té més de 27 quilòmetres i transcorre des de Lleida fins a Aitona (Segrià). Aquests treballs se sumen als que també s'han fet al canal de Balaguer just aquesta setmana.
 
Segons informa Endesa en un comunicat, es millorarà el revestiment de formigó del canal, així com les juntes de dilatació i el control de filtracions. A més, es retiraran sediments acumulats i es rehabilitaran les obres de drenatge que hi ha al llarg del traçat.

La conducció, de 27,4 quilòmetres, transcorre pels termes municipals de Lleida, Albatàrrec, Montoliu de Lleida, Sudanell, Torres de Segre i Aitona, i es pot dividir en tres trams. El primer, de 19 quilometres, té capacitat per portar 60 m3/s, després hi ha els tres embassaments reguladors i, finalment, 5,4 quilòmetres per a una capacitat de 120 m3/s.

Aquest canal, juntament amb la seva central, va començar a construir-se a final del 1912 de la mà de 20.000 operaris. En menys de dos anys, el 1914, i malgrat les condicions tècniques, de maquinària i laborals, molt diferents de les actuals, ja van entrar en funcionament els quatre grups hidroelèctrics de què disposa –de manera esglaonada– amb l'objectiu de poder fer arribar l'electricitat a les zones de més demanda situades a l'entorn de Barcelona.

Actualment la funció principal de la central continua sent la producció d'energia gràcies a una potència instal·lada de 44,6 MW, tot i que en alguns casos s'utilitza també com a reserva d'aigua de boca (Aitona, Albatàrrec, Montoliu de Lleida, Sudanell, Torres de Segre) i de reg pels pobles per on passa.

D’altra banda, aquesta mateixa setmana s'ha dut a terme el buidatge del canal de Balaguer per tal d'efectuar-hi els mateixos treballs de manteniment i millora que es faran a Seròs. Després de buidar-lo i rescatar-ne els peixos, els treballs s'allargaran un mes i suposaran aturar les centrals hidroelèctriques de Balaguer, Térmens i Lleida, totes tres situades al llarg d'aquesta conducció de 27 quilòmetres.

Segons Endesa, les mesures s'inclouen dins el pla de la companyia per mantenir en òptim estat les seves instal·lacions arreu del territori i, alhora, de respecte i protecció del medi ambient.