Una incineradora de residus a Juneda del tot perniciosa

«Aquest projecte exposa a les persones de les poblacions en un radi d’uns 20km de les comarques de les Garrigues, Pla d’Urgell i Urgell a un risc potencial greu per a la seva salut »

Joan Vázquez / IPCENA
06 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 11:36h
 La planta Tracjusa
La planta Tracjusa | Arxiu
La paraula perniciosa es refereix a una acció greument perjudicial, justament el que succeiria de portar-se a terme el projecte de la incineradora de residus municipals que es vol construir a Juneda. L’agrupació de ramaders propietaris actuals, i impulsors de la reobertura de la planta de purins de Tracjusa a Juneda, que fins el 2013 funcionava amb gas natural, ara vol substituir la calor produïda pel gas natural per deshidratar els purins, per una incineradora que combustionaria unes 90.000 tones de  residus municipals, unes 15.000 tones provinents de les comarques del Pla d’Urgell i les Garrigues i 75.000 tones més portades de l’àrea de Barcelona, que necessitarien 3.500 camions anuals per transportar-los.
 
És per això que és perniciós aquest projecte. En aquests moments ja ha reobert la planta de purins de Miralcamp amb el mateix combustible que funcionava abans de la tancada al 2013, per la retirada de les primes a la producció elèctrica per part del govern de Madrid, i també ha anunciat la planta d’Alcarràs que reobrirà de nou la seva activitat al mes de novembre, també amb gas natural. La utilització de nou del gas natural ho fa possible una sentència del Tribunal Suprem que dóna la raó en part a les plantes de purins i obliga al Govern a retornar primes retirades al 2014.
 
Hi ha processos de tractament  dels purins ecològicament més eficients com la separació dels sòlids i líquids de forma mecànica i biològica, amb un compostatge posterior. Dit això, està clar i demostrat tècnicament  que l’ús del gas natural és un combustible més net per què, entre altres, en la seva combustió no produeix compostos com les dioxines i furans potencialment cancerígens segons la OMS (Organització Mundial de la Salut), compostos que sí que emeten les incineradores de residus com la que es vol construir a Juneda, a més a més el gas produït pels residus en el seu procés de combustió és anomenat gas pobre ja que té una equivalència 15 vegades inferior al gas natural en potència energètica.
 
Perniciós per tant aquest projecte d’incineradora, perquè exposa a les persones de les poblacions en un radi d’uns 20km de les comarques de les Garrigues, Pla d’Urgell i Urgell a un risc potencial greu per a la seva salut amb compostos altament tòxics que cap altra industria produeix a la zona, i encara més greu és que el 90% del personal sanitari de les Garrigues hagi signat un manifest contrari a la incineradora pels riscos que comporta per la salut, sense que els promotors hagin modificat la seva actitud.
 
Però per si no fos suficient, ara per ara la Granadella ha estat la primera població en aprovar una moció contrària a la incineradora, seguit de les capitals del Pla d’Urgell, Mollerussa i les Borges Blanques, a les Garrigues que també han aprovat dos mocions contraries al projecte. El suport social també creix, en aquest cas cal destacar en manifest de l’ANC de les Garrigues contrari també a un projecte que excepte els promotors no el vol ningú. 
 
Lamentable és tenir nivells de recollida selectiva molt baixos. Les Garrigues només recicla el 20% dels residus, mentre que al Pla d’Urgell tan sols arriben al 32%, lluny encara del que obliga la Comissió Europea i la Generalitat, que estableixen que abans del 2020 s’ha d’haver reciclat com a mínim el 50% amb sancions pels territoris que no arribin. Està clar que si la ciutadania veu que els seus residus es cremen desincentivarà encara més l’interès de la població en reciclar-los. Cal en aquest sentit incorporar sistemes més participatius i eficients de recollida de les escombraries, com el porta a porta.
 
Per tant, si les plantes de tractament de purins comencen a reobrir amb gas natural, si existeix el consens majoritari dels responsables sanitaris en considerar la incineració de residus un risc potencial per a la salut i políticament les poblacions s’estan manifestant en contra del projecte. Perquè davant d’aquestes respostes socials tècniques, sanitàries i politiques, els promotors del projecte es mantenen impassibles.
 
El President de la Generalitat en el debat de la moció de confiança fa uns dies, només al començar, va dir que vol una Catalunya saludable i posteriorment va afegir també sostenible i a favor del dret a decidir, en el cas de la incineradora de Juneda s’incompleixen aquests tres criteris, ni es saludable ni sostenible ni respecta el dret a decidir.

I per últim, els promotors van reconèixer que com a mínim ingressarien quatre milions d’euros a l’any en concepte dels residus entrats, vol dir que per portar els residus de Barcelona, l’entitat metropolitana pagarà 30 euros per tona als promotors, també cobrarien per les escombraries del Pla d’Urgell i les Garrigues i els residus orgànics de les indústries agroalimentàries i dels escorxadors, sumat al suport encobert del conseller de Territori Josep Rull. Són sens docte les dues principals raons de pes que s’anteposen al dret universal de la ciutadania a la salut, raons que no poden ser mes pernicioses.