Xavier Baró presenta el seu desè disc «I una fada ho trasmuda»

Conté onze temes folk rock, molt més instrumentals i elèctrics que treballs anteriors, que s'endinsen en l'amor dels trobadors

Xavier Baró ha presentat el seu nou disc
Xavier Baró ha presentat el seu nou disc | ACN
ACN
04 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:54h
El músic i cantautor lleidatà Xavier Baró ha presentat aquest dimarts a Lleida el seu desè disc 'I una fada ho trasmuda', amb onze temes folk rock, molt més instrumentat i elèctric que en treballs anteriors, amb què Baró ha vestit en aquest disc la poètica de les seves cançons, de nou misteriosa i colpidora. L'estrenarà davant el públic aquest cap de setmana, divendres a la Sala Apolo de Barcelona i dissabte al Cafè del Teatre de Lleida, uns concerts que donaran el tret de sortida a una intensa gira que seguirà a Alcanó el 16 d'octubre i al festival Accents de Reus el 22 d'octubre.

Després de l'èxit del seu anterior 'Allau d'estrelles solitàries', Millor Disc Folk 2015 de la Música Catalana – Premis Enderrock, en que Baró dirigia una mirada crítica al drama social i posava veu als seus protagonistes, ara l'autor fa un salt temàtic absolut i en aquest nou disc s'endinsa en l'íntim i alhora universal territori de les cançons d'amor i de misteri. El disc ha estat editat per La Llàntia (el segell propi de l'autor) conjuntament amb SATÉLITE K, que el distribueix internacionalment, ha sortit a la venda el 30 de setembre.

Baró ha explicat durant la presentació del nou disc a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), que la temàtica principal del disc és l'amorosa però que no són cançons d'amor tradicionals. "Les cançons d'amor són les més difícils de fer perquè acaben generant en cançons rosa i jo no volia això; jo volia parlar de l'amor dels trobadors medievals o d'Ausiàs March, d'aquest amor que et posseeix i et canvia de sobte, d'un amor que també pot ser lúgubre i que és una vida en sí mateixa", ha explicat el cantautor lleidatà. Baró posa com a exemple una cançó d'un text de Joan Timoneda del segle XV que va musicar Raimon, i que ell s'ha dut al seu territori, transformant-la en una cançó que recorda al blues dels anys 50 però molt elèctrica.

Baró també ha destacat que aquest desè disc és molt més lleidatà que els anteriors perquè es considera un lleidatà universal i perquè volia tornar a les seves arrels. "Als catalans la inspiració ens puja de terra", ha dit. El cantautor també ha aprofitat la presentació del nou disc a Lleida per reclamar més sensibilitat artística a la ciutat.

"No passa mai res, no hi ha concerts de cantautors", ha lamentat. En aquest sentit, la directora de l'IEI, Monte Macià, s'ha compromès a col·laborar amb ell per apropar la música de Baró l'any 2017 a tot el territori, "perquè els lleidatans puguin gaudir de la seva música i perquè la música de Baró recupera patrimoni musical", ha assegurat.

En aquest desè àlbum de la seva trajectòria com a solista, Xavier Baró (veu, guitarra acústica, guitarra elèctrica i llaüt) ha comptat amb la producció musical de Víctor Ayuso (Renaldo & Clara) que hi participa també com a intèrpret (bateria, baix, guitarres) juntament amb Víctor Verdú (orgue, piano), Heura Gaya (veu, flabiol, tamborino, pandero, pandereta, castanyoles), Estefania Bellmunt (violí), Núria García (viola, violí), Ònia Tomàs (violoncel) i Hugo Alarcón (autoarpa, mandolina).

Tal com destaquen els seus promotors, "pocs autors han bastit al llarg dels anys una obra tan coherent, constant i d'alt voltatge, sense rendir-se a les exigències comercials i treballant sempre des de l'absoluta llibertat creativa". Això, afegeixen, "ha dotat d'unitat i caràcter inconfusible la discografia de Xavier Baró, tot i la diversitat dels àlbums memorables que la composen".

La promotora del disc, Mireia Llòria, ha destacat que la música de Xavier Baró és una de les més universals que es fa a Catalunya i que per aquest motiu es vol apostar molt per la seva internacionalització, sense oblidar, ha dit, el territori ja que Lleida ha influït molt en la música de Baró.