Pressupost

JARC alerta que l'augment del pressupost anunciat per Serret no aturarà les mobilitzacions

El sindicat considera que els 30 milions d'increment són insuficients

per ACN, 3 d'octubre de 2016 a les 19:15 |
Meritxell Serret | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'octubre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El president de JARC-COAG, Francesc Boronat, considera que l'anunci de la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, d'incrementar en 30 milions el pressupost del seu departament "és una mofa", ja que "es mantindria el que la conselleria havia proposat pel pressupost 2016" i que l'organització agrària ja considerava "clarament insuficient". Per això, des de JARC-COAG reiteren a la Generalitat la necessitat d'incrementar "substancialment" la dotació econòmica adreçada als productors agraris i avisen que "amb les escorrialles no aturaran les mobilitzacions".

Boronat ha recordat que des del 2014 el Govern aporta menys d'un 1% del seu pressupost al Departament d'Agricultura, i que el percentatge que arriba directament als productors se situa aproximadament en el 0,33%.

 
Concretament, JARC-COAG sol·licita que el Departament d'Agricultura focalitzi el seu esforç en la incorporació de joves, en inversions productives, en les indemnitzacions compensatòries per produir en zones "on pocs s'aventuren a fer cap altra activitat econòmica", en els ajuts agroambientals i en la producció ecològica.

Un "greuge" respecte als productors de territoris propers


Des de JARC-COAG remarquen que el govern aragonès ha destinat el 2016 un 1,7% dels seus fons propis a Agricultura, tenint en compte que Aragó compta amb "una estructura productiva similar" a la de Catalunya. Així mateix, el govern valencià hi ha destinat un 1,6% del total del pressupost. JARC-COAG també ha volgut comparar les dades amb les de l'estat espanyol o França, "seguint la voluntat expressada pel Govern d'esdevenir un Estat". En aquest sentit, el Ministeri d'Agricultura gestiona el 2,10% del pressupost total de l'Estat, mentre el francès un 1,6%, segons el sindicat agrari..

Trobades amb els grups parlamentaris


El president de JARC-COAG, acompanyat del màxim responsable de l'entitat a Barcelona, iniciaran aquest dimarts amb una reunió amb membres de Junts Pel Sí una ronda de trobades amb els diferents grups polítics amb representació al Parlament per fer-los arribar les principals demandes del sindicat, que ja va donar a conèixer en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida. Boronat vol recordar al Parlament, que en darrera instància ha d'aprovar els pressupostos 2017, que "els pagesos i ramaders són població, territori, ocupació, treball indirecte, economia, turisme, gastronomia, i en definitiva són Catalunya". Per això, "ens hem guanyat a pols més d'un 1% del pressupost".

 

Participació