Els expositors donen per bons els resultats de la Fira de Sant Miquel de Lleida

Els organitzadors constaten un augment de visitants estrangers així com de l'eix mediterrani i la vall de l'Ebre

ACN
03 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 12:07h
Els expositors, satisfets
Els expositors, satisfets | ACN
El 96% dels expositors de la Fira agrària de Sant Miquel de Lleida consideren bons o molt bons els resultats de l'edició d'enguany. Els organitzadors constaten un augment de visitants estrangers així com de l'eix mediterrani i la vall de l'Ebre. L'èxit de la 62a edició del certamen ja s'augurava abans de començar ja que s'han batut records de superfície i d'expositors, que han arribat als 336.

L'alcalde de Lleida i president de la Fira, Àngel Ros, ha destacat l'increment dels visitants de fora de Catalunya i el nivell general de satisfacció. La majoria d'expositors asseguren que els pagesos tenen ganes d'invertir en nova maquinària i assenyalen la recuperació del preu de la fruita com un element a favor. Tot i això, hi ha factors com la sequera que frena alguns productors que veuen perillar els seus ingressos. La cloenda de la fira l'ha presidida aquest diumenge a la tarda la ministra d'Agricultura en funcions, Isabel Garcia Tejerina. La xifra de visitants de dijous a diumenge es manté al voltant de les 150.000 persones, "amb un lleuger increment respecte a altres anys", segons Ros.

L'alcalde de Lleida ha dit que l'enquesta de satisfacció feta als expositors sobre el resultat econòmic de la Fira de Sant Miquel i d’Eurofruit indica que un 64% dels expositors valora els resultats de la fira com a bons; un 32%, de manera molt positivament, i el restant 4% creu que han estat regulars.

El certamen ha assolit en aquesta edició un rècord de superfície de 74.000 metres quadrats (un creixement del 15% i 10.000 metres quadrats més que l'edició anterior), i 336 expositors (11 més que el 2015). Fins i tot hi ha hagut empreses que s'han quedat en llista d'espera. També hi ha hagut més expositors estrangers, provinents d'Itàlia, França, Portugal, el Regne Unit, Holanda i Alemanya.

Un dels principals atractius per als visitants han estat els tractors, un sector que alterna la presència un any a Sant Miquel i el següent a la fira de Sant Josep de Mollerussa. Pel que fa a l'activitat comercial, els expositors de maquinària agrícola apunten la recuperació dels preus de la fruita com un bon senyal però en canvi hi ha preocupació per la sequera. També reclamen que els pagesos tinguin mes ajudes per poder invertir en renovar maquinària.

Una novetat d'aquesta edició ha estat una zona de vol per a drons de 5.000 metres cúbics que ha recreat una explotació agrícola, en la línia de reforçar el sector de l'agricultura de precisió.

D'altra banda, el certamen també ha organitzat unes seixanta activitats paral·leles, entre jornades tècniques, conferències, presentacions, reunions professionals i demostracions de productes i aliments.

Pla de reconversió de la fruita pendent de pressupostos

La ministra d'Agricultura en funcions s'ha referit a la petició que aquest dissabte feia Unió de Pagesos de posar en marxa un nou pla de reconversió per la productors de fruita, una línia d'ajuts per poder adaptar les plantacions a les varietats més demandades pel mercat.

Tejerina ha admès la necessitat de posar en marxa aquest mesura "perquè el sector de la fruita sempre està mirant al mercat i cal estar adaptat a que demana el mercat" però ha recordat que ara per ara no es pot impulsar un pla amb finançament estatal perquè no ha estat possible aprovar pressupostos. Per això, ha animat els pagesos a tirar endavant reconversions per mitjà de les organitzacions de productors, que en aquest cas tenen un finançament del 50%.

D'altra banda, la ministra ha rebatut les queixes de JARC-COAG sobre la retallada del 74% de l'aportació estatal al Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020 català. Tejerina ha afirmat que el Govern espanyol la legislatura passada va augmentar un 30% l'aportació dels fons europeus agraris de desenvolupament rural (Feader) per a Catalunya i que aquest percentatge es manté.