Purins

Agricultura destinarà 3,3 milions en ajuts a la gestió dels purins

Serret defensa que cal veure "les dejeccions ramaderes com un recurs i no com un residu"

per ACN, 2 d'octubre de 2016 a les 10:08 |
Meritxell Serret, consellera d'Agricultura | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'octubre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament d'Agricultura destinarà més de 3 milions d'euros al pagament d'ajuts a la gestió dels purins que es destinaven a les plantes d'assecatge abans del seu tancament per la retallada estatal a les renovables. Així ho ha anunciat la consellera Meritxell Serret durant la Jornada sobre la gestió de les dejeccions ramaderes, que s'ha fet en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida.

Agricultura pagarà aquest mateix divendres una primera part d'aquests ajuts, en concret 296.021,23 euros, d'un total de 3.374.334 euros. Serret ha presentat l'estratègia en què treballa Agricultura entorn als purins i que passen per la millora en la gestió de les explotacions agràries, per la innovació en les aplicacions als sòls i per la millora dels sistemes de control. La consellera ha defensat que "cal veure les dejeccions ramaderes com un recurs i no com un residu".


Segons Serret, aquesta estratègia integral en què treballa el departament per millorar la gestió de les dejeccions ramaderes implica "un canvi de model" que vol donar encara més importància a la fertilització orgànica, apostant per una fertilització d'excel·lència, basada en l'aprofitament de les dejeccions ramaderes, que a més d'aportar els nutrients necessaris als cultius i de millorar la qualitat del sòl, "permet aprofitar un recurs disponible, amb la qual cosa no només estem contribuint a una millora des del punt de vista agronòmic, sinó també des de l'econòmic i, sobre tot, el mediambiental".

Tres línies d'actuació


L'estratègia de la conselleria preveu tres línies d'actuació: millora en la gestió de les explotacions agràries, innovació en les aplicacions als sòls i la millora dels sistemes de control i seguiment d'aquestes aplicacions.

Serret ha parlat també de les eines amb què es compta per aplicar aquesta estratègia. En primer lloc, n'ha destacat l'Oficina de Fertilització i Gestió de les Dejeccions Ramaderes, com a pol de transferència i formació dels agricultors i ramaders amb l'objectiu de donar-los els coneixements necessaris en la correcta gestió de les dejeccions i la fertilització. També s'ha referit a les aplicacions informàtiques que han de permetre una traçabilitat "més rigorosa" de les dejeccions ramaderes i fer-ne un seguiment continu a través de la DUN.


Un altre eix que ha destacat Serret és el suport econòmic que el departament dóna als productors per als sistemes de tractament i, en concret, per a l'adquisició de sistemes de tractament individuals. Concretament, dins PDR 2014-2020, es preveu un total de 15 milions d'euros per la mitigació del canvi climàtic i mesures agroambientals per gestió de la fertilització.

Un marc legal que suporti aquest canvi de model

El Departament d'Agricultura està treballant en la creació d'un marc legal que passa per la modificació de la normativa actual per tal de fer-la "més eficaç" en tot allò relatiu a la gestió i tractament de les dejeccions ramaderes, i també en relació a la gestió de la fertilització.

La consellera ha assegurat que el nou Decret que està elaborant la conselleria "permetrà aplicar eficaçment" aquesta estratègia integral, "que és necessària per garantir la viabilitat econòmica i social de les prop de 20.000 explotacions ramaderes de Catalunya i de tota la població agrària i rural que hi ha al darrera". Serret ha recordat el "caràcter estratègic" del sector agroalimentari català per al desenvolupament sostenible del país i la cohesió territorial.

Més de 3 milions per a la gestió de purins afectats pel tancament de les plantes

L'objecte dels més de 3 milions d'euros en ajuts aniran destinats a subvencionar, per una banda, les actuacions de transport i aplicació a camp i per transport a un centre de gestió de dejeccions ramaderes o a un gestor autoritzat de residus dels purins que es destinaven a les plantes d'assecatge abans del seu tancament.

Per altra banda, també es destinaran a la creació d'infraestructures de gestió de purins, la instal·lació de sistemes de tractament individuals i/o col·lectius, la compra de cisternes per al transport equipades amb aplicadors de purins al sòl, la compra d'equips d'aplicació de purins al sòl que es puguin adaptar a cisternes que no el duguin incorporat, d'equips de mesura dels nutrients, compra de basses mòbils, i els ajuts destinats a la construcció de basses per a l'emmagatzematge de purins, que en tots els supòsits es destinaven a les plantes d'assecatge abans del seu tancament.

 

Participació