Serret confia fer arribar als 340 milions el pressupost d'Agricultura

La consellera assegura que han estat i estan ''constantment'' al costat del sector en resposta a les amenaces de mobilitzacions per part de les organitzacions agràries

Serret ha inaugurat la Fira de Sant Miquel
Serret ha inaugurat la Fira de Sant Miquel | ACN
ACN
30 de setembre del 2016
Actualitzat a les 20:24h
La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, confia que el pressupost del Departament per al 2017 arribarà als 340 milions d'euros incrementant en uns 30 milions la partida que hi ha actualment. Tot i que és conscient que caldrà veure com evolucionen les negociacions amb els altres partits polítics i també de com queden les esmenes, Serret ha dit que el punt de partida que s'han marcat és ''trencar amb la dinàmica'' dels darrers anys que havia portat a una reducció de pràcticament del 50% dels comptes de la conselleria.

Així, Serret ha remarcat que han estat i estan ''constantment'' al costat del sector en resposta a les amenaces de mobilitzacions que han fet les organitzacions agràries UP i JARC per impagament d'ajuts i falta de pressupost. La conseller ha inaugurat la 62a edició de la Fira de Sant Miquel de Lleida.

Serret ha remarcat que el Departament d'Agricultura i ''tot el Govern'' està treballant des del primer moment perquè el sector agrair recuperi els recursos perduts en els darrers anys i es puguin desenvolupar les polítiques que el país necessita. En aquest sentit, ha dit que estan al costat del sector per als ''grans reptes'' que hi ha actualment damunt la taula i per això ha posat l'exemple del pressupost que s'està treballant per al 2017.

De fet, Serret ha indicat que incrementar en 30 milions els comptes del Departament ja estava previst en els pressupostos fallits de 2016 i per això ha destacat que per als de l'any que ve intentaran buscar el màxim per passar dels 302 milions actuals a 340 milions.

Amb aquests números, Serret ha afegit que la prioritat del Departament continuarà essent, d'una banda, ''no perdre cap cofinançament d'ajuts europeus'' per maximitzar la capacitat d'aportar recursos al sector i contribuir a totes les línies de desenvolupament.

''Legislatura especial amb 4 reptes''

Tot i que en un primer moment el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, havia d'inaugurar la 62a edició de la Fira de Sant Miquel, finalment ha estat la consellera Serret l'encarregada de fer-ho ja que el president ha anat a la inauguració d'una exposició de Joan Miró a Porto. Durant el seu parlament, Serret ha posat de manifest les peculiaritats d'una ''legislatura especial'' i ha recordat que a la conselleria s'arrosseguen ''problemes que vénen de lluny'' que estan intentant solucionar.

La consellera ha assenyalat ''4 grans reptes'' per al mandat; un primer sobre el canvi climàtic que ha focalitzat a Catalunya amb la greu sequera d'aquest estiu la qual ha dit que des del Departament miraran de compensar a aquells agricultors que la pateixen amb mesures com la reducció dels mòduls de l'IRPF. Serret també ha apostat per fer més ''sostenible'' l'agricultura catalana i ha apostat per una millor gestió del sòl rural del país que ha situat en un 90%.

Un segon repte que ha comentat la consellera és el de fer front a les ''grans crisis de mercat''; un tercer sobre l'aposta per la societat del coneixement i veure com es poden aprofitar totes les oportunitats que aquesta dóna per a l'agricultura amb noves tècniques; i un quart repte sobre el relleu regeneracional al camp català i que aquest sigui una realitat incorporant joves a la professió.

Fira de Lleida reclama un nou pavelló

L'alcalde de Lleida i president de Fira de Lleida, Àngel Ros, ha aprofitat l'acte inaugural per reclamar a la consellera que el Govern ajudi a construir un nou pavelló per a l'ens firal. En aquest sentit ha recordat que la Paeria ja va oferir gratuïtament els terrenys per fer-lo i ha remarcat que és ''imprescindible el compromís del Govern per la primera institució firal del país després de la Fira de Barcelona''.

Ros també ha destacat que la Fira de Sant Miquel d'aquest any ha batut rècords amb 336 expositors i un 15% més d'exposició que fa que arribi la superfície total de la mostra als 74.000 metres quadrats.