JARC amenaça amb mobilitzacions si no s'incrementa el pressupost per a Agricultura

Asseguren que actualment els comptes només preveuen destinar al DARP prop d'un 1%, quan el 2013 el percentatge era de gairebé l'1'7%

Primer pla del president de JARC-COAG, Francesc Boronat
Primer pla del president de JARC-COAG, Francesc Boronat | ACN
ACN
30 de setembre del 2016
Actualitzat a les 17:43h
L'organització agrària Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, JARC, amenaça amb mobilitzacions si els nous pressupostos de la Generalitat no incrementen la partida per al Departament d'Agricultura (DARP), especialment dels ajuts que van directament als productors. Asseguren que actualment els comptes només preveuen destinar al DARP prop d'un 1%, quan el 2013 el percentatge era de gairebé l'1'7%.

A més, ho comparen amb el pressupost general que destinen al sector altres administracions properes: un 1,7 el govern d'Aragó, un 1,6% el govern valencià, un 2,1 l'estat espanyol o l'1,6% l'estat francès. JARC qualifica d'"alarmants" les dades que constaten la pèrdua d'explotacions, la baixada de la renda agrària o l'envelliment del sector que hi ha hagut en els darrers anys. Per això, el president de JARC, Francesc Boronat, exigeix que "si el Govern i el Parlament realment es creuen que som un sector estratègic com han dit tantes vegades, demostrin aquesta voluntat política als pressupostos, si no, seran paraules buides".

L'organització ja va traslladar les seves demandes al en una reunió recent amb el president Carles Puigdemont i ara preveuen una ronda de contactes amb el vicepresident econòmic Oriol Junqueras i amb representants de la resta de partits al Parlament. "Si no ens fan cas canviarem el to i les nostres línies d'actuació perquè aquest és un tema bàsic, no volem passar més temps en què ens prenguin el pèl", ha afirmat Boronat.
 
El crit d'alerta de JARC l'han fet en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida, on aquest divendres coincidiran amb la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret.

Des de l'organització agrària, el seu president insisteix que els 337,3 milions que el projecte de pressupostos pel 2016 preveu destinar a Agricultura, un 1% del total, són "clarament insuficients per a les necessitats del sector en aquests moments", posant de manifest que "ja portem una sèrie d'anys que, per falta de pressupost, pagesos i ramaders que complien les condicions s'han quedat sense ajuts que no s'han pogut pagar, com els plans de millora". A més, Boronat recalca que del pressupost del DARP, només el 37% (124,7 milions) va adreçat directament als productors. Això representa un 0,33% del conjunt dels comptes de la Generalitat. Uns percentatges que, a més, denuncia que "estan molt per sota del que hi destinen els nostres veïns".

Per contextualitzar la urgència de destinar més recursos als sector JARC aporta una sèrie de dades. Per exemple, l'evolució del cens agrari, que del 1994 al 2016 ha baixat un 48,9%, passant de 50.938 pagesos i ramaders censats a 26.031. També alerten que la renda agrària ha baixat un 15% del 2004 al 2014 mentre els pagesos més grans de 65 anys han passat de representar un 37% el 2013 al 41% el 2016, segons s'extreu dels registres de la DUN (Declaració Única).

Malgrat tot, des de l'organització agrària remarquen que l'agrari continua sent un sector de gran importància al país per l'aportació que la al PIB (l'agroindústria representa un 17% del PIB industrial català), pel nombre de persones que ocupa (140.000 estrictament el sector agrari, entre titulars d'explotacions i personal fix) i perquè els territoris rurals representen el 88% de la superfície total de Catalunya, inclouen el 79% dels municipis i el 34% de la població. En aquest sentit, s'exigeix més suport per a la pagesia, també com a "gestors i vertebradors del territori" i es recorda l'"efecte multiplicador" que suposa per a l'economia d'un territori que "els pagesos i ramaders vagin bé i reinverteixin a les explotacions".

Francesc Boronat ha detallat que les quatre principals partides que s'haurien d'incrementar són les que fan referència a incorporació de joves, modernització d'explotacions, les ajudes compensatòries per a zones desfavorides (com les destinades explotacions de muntanya) i agroambientals. També ha afegit que les "amenaces" del canvi climàtic també requereixen que el sector rebi suport per invertir en innovació.

Per últim, el president de JARC ha recordat que la FAO recomana que un territori produeixi al voltant del 60% dels aliments que consumeix, mentre que Catalunya "està a la ratlla del 45%". Per tant, "hi ha un dèficit i és responsabilitat dels nostres governants preservar i augmentar la producció pròpia".