La batalla per la «renovació»

El PDC de Lleida afronta les primàries amb dos candidats que defensen les seves llistes com les més rupturistes amb el passat | Joan Reñé i Violant Cervera van a les urnes després d'una campanya cordial en públic i tensa en privat | La votació és un plebiscit entre els models del president de la Diputació i el de l'actual president de CDC, Ramon Farré

Joan Reñé i Violant Cervera
Joan Reñé i Violant Cervera | N.LL
30 de setembre del 2016
Actualitzat a les 11:20h
Al Partit Demòrata Català de les Terres de Lleida hi ha hagut sarau durant les darreres setmanes. La campanya de les eleccions primàries per escollir el nou líder de la formació a Ponent ha escalfat relacions i ha despertat rivalitats que la majoria de vegades s'han tapat amb declaracions políticament correctes. Entre bambolines, però, els comentaris i les crítiques han sovintejat en aquesta batalla electoral que a partir d'aquest divendres al vespre enfronta el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, amb la diputada de Junts Pel Sí, Violant Cervera.

Reñé vs Farré, dos models enfrontats a Lleida

​La disputa trascendeix la mera elecció d'un candidat. El que es posa a votació a Lleida són dos models que en els darrers anys s'han anat confrontant al territori i que han estat liderats per Reñé, d'una banda, i per Ramon Farré, actual president de CDC i delegat del Govern, de l'altra. El fet que aquests dos polítics hagin tingut discrepàncies i tensions internes ha anat conformant, amb el pas del temps, dos "bàndols" que ara apareixen enfrontats a les urnes. La batussa no ha estat pública, però s'ha pogut llegir entre línies subtilment en algunes de les declaracions que s'han fet aquests dies.

Farré s'ha mostrat neutral en aquesta campanya, però l'article que la setmana passada va escriure per queixar-se de les males praxis polítiques i dels interessos creats per alguns va ser vist com un atac des del sector Reñé. El president de la Diputació ha contraatacat també amb clares subtileses. D'entrada, el lema de la seva candidatura ja marcava el camí; "Amb veu pròpia". Farré no la tenia? Reñé no ho ha negat mai com tampoc ha volgut valorar la seva etapa al capdavant de CDC. "La faré quan finalitzi el seu mandat", ha indicat en una recent entrevista.

​Farré acabarà i Reñé aspira al relleu. Fonts del partit creuen que aquesta és la darrera oportunitat que té l'alcalde de Fondarella per mantenir poder intern. De guanyar, Reñé s'encimbellaria al capdamunt del partit lleidatà i es convertiria en el polític amb més poder de les terres de Lleida amb llibertat per cedir pas, quan ell considerés, a nous líders que sortirien de la seva llista, alcaldes molts d'ells i cares conegudes a la demarcació; Rosa Pujol, Marc Solsona o Jordi Latorre són alguns dels noms que es valoren com a futurs substituts de Reñé. "Sabem que no tenim un candidat nou, però la llista és jove, i això ens dóna valor", assegura a NacióLleida un membre de la candidatura.

​Violant Cervera està públicament menys "gastada" que Reñé. Vinculada de jove a la Joventut Nacionalista de Catalunya, la carrera de la candidata ha estat relacionada a CDC, si bé mai ha estat sota la llum pública dels mitjans amb la mateixa intensitat que el seu contrincant. Cervera ven la idea del "salt a primera línia", i ho fa amb una candidatura que barreja cares poc conegudes amb antics líders convergents com el senador Ramon Alturo i el també diputat de Junts Pel Sí Toni Balasch.

La llista que porta per lema "Un equip per tothom", més ben vista des de Barcelona, es defineix com a renovadora, justament el mateix adhectiu que utilitza Reñé, que de perdre quedaria com un polític defenestrat pel seu partit però amb el comandament de la Diputació de Lleida durant dos anys llargs.

Postius, en cap candidatura 

​Qui no ha volgut jugar aquesta partida públicament ha estat Toni Postius, el cap de l'oposició a la Paeria i que no s'ha alineat en cap de les candidatures. La seva renúncia a formar part de les llistes no va agradar a Reñé, que tot i assegurar que l'objectiu del PDC és aconseguir l'alcaldia de Lleida (no pot dir una altra cosa), el cert és que ha estat tebi en el suport a Postius.

​La jornada electoral comença aquest divendres i acabarà dissabte a migdia.