ERC reclama que es convoqui la Comissió de Carrers i insisteix en la retirada dels noms franquistes

La formació creu que aquest és un debat polític

Redacció
28 de setembre del 2016
Actualitzat a les 2:10h
Àngel Ros i Carles Vega
Àngel Ros i Carles Vega | ACN
El grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem reclama al Govern de la Paeria que convoqui amb celeritat la Comissió especial de Carrers, formada per representants dels grups municipals, per desencallar la proposta de supressió de noms vinculats al franquisme i al cop d'estat de 1936 del nomenclàtor de Lleida.

Aquest dimarts s'han donat a conèixer oficialment les conclusions de la Comissió d'Experts, que assegura que "no es pot fer una actuació de designació, supressió o canvi de noms de carrers si no hi ha prèviament uns criteris polítics clars per part de la Paeria" tal com va avançar NacióLleida. La comissió també ha presentat un resum del perfil de Ramon Areny Batlle, Miquel Montaña Carrera, Joan Casimiro Sangenís Corrià, Lluís Besa Cantarell, Joan Manel Nadal Gaya, Joan Recasens Ros (pare) i els germans Luis Recasens Gassió i Jesús Recasens Gassió, i Carmelo Fenech Muñoz.

Esquerra afirma que aquest "és un debat polític en què només els partits polítics amb representació a l'Ajuntament de Lleida poden prendre decisions". Per això fa una crida a tots els grups municipals a estar a l'alçada i no permetre que Lleida sigui una de les poques ciutats de Catalunya que encara ostenten símbols franquistes o antidemocràtics.

La formació alerta que continuarà reclamant que la Paeria retiri del nomenclàtor de la ciutat tots els noms franquistes o relacionats amb el cop d'estat militar que va abocar a la Guerra Civil per raons de justícia, higiene democràtica i dignitat.

ERC considera que la creació de la comissió ha estat "una pèrdua de temps"

El grup denuncia que, com ja va advertir, la creació d'una Comissió d'Experts per valorar el currículum de vuit alcaldes o personalitats que donen nom a un carrer o espai públic ha estat una pèrdua de temps i una maniobra dilatòria de l'equip de Govern i alguns grups municipals que no estan disposats a afrontar aquest debat.

Al març, quan es va crear la comissió, ERC-Avancem ja va rebutjar participar en el nomenament dels experts i no va proposar cap historiador perquè no volia ser còmplice del que considerava que era una cortina de fum.