Finalitza la restauració del retaule de la Verge Blanca de l'Acadèmia Mariana de Lleida

L'actuació, que ha anat a càrrec del CAEM de la UdL, s'ha pogut dur a terme gràcies a les aportacions de fidels

ACN
27 de setembre del 2016
Actualitzat a les 14:26h
Pla general del retaule de la Capella de l'Oratori de la Verge Blanca
Pla general del retaule de la Capella de l'Oratori de la Verge Blanca | ACN
El Centre d'Art d'Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida (UdL) ha finalitzat la rehabilitació del retaule de la Capella de l'Oratori de la Verge Blanca de l'Acadèmia Mariana de Lleida, després que el Bisbat de Lleida detectés algunes deficiències en el seu estat de conservació. El retaule presentava brutícia, esquerdes, clivelles, fissures i esquinçats de la fusta, a més de nombroses pèrdues a la làmina d'or fi, entre altres patologies.

El moble és obra d'Hermenegild Jou (1870) però va ser refet completament per la família Borràs el 1941, després que fos destruït l'any 1936. Es tracta d'un retaule d'estil historicista neogòtic, de fusta tallada, estucada policromada i daurada amb un pa d'or fals i majorment amb pa d'or fi. El cost l'actuació, que ha durat dos mesos, ha estat d'uns 36.000 euros, que s'han finançat majoritàriament a partir d'aportacions voluntàries dels fidels.
 
El retaule presentava patologies que feien que no semblés molt deteriorat però sí que afectaven a la seva apreciació estètica, especialment si s'observava de prop, segons ha explicat Miquel Àngel Herrero, restaurador del CAEM. El moble havia perdut cresteries i florons, entre altres peces, també tenia tauletes, columnes i pilastres trencades.

A, més també havia patit pèrdues en la capa d'estuc de la fusta, que s'havien desprès totalment, i moltes pèrdues en l'or. Herrero ha comentat que als anys 60 es va dur a terme una petita intervenció de manteniment en el retaule en la qual es van aplicar una sèrie de purpurines i d'ors falsos, alguns cops sobre l'or pur, que amb el temps s'han acabat oxidant i ennegrint-se.

Així, la intervenció que ha dut a terme durant els mesos d'agost i setembre el CAEM ha consistit, per una banda, en una neteja completa de tot el moble a partir del desmuntatge de totes les parts que es podien desmuntar i la recuperació de la policromia original com ara la capa d'or original, D'altra banda, també s'ha actuat en aquelles parts on faltaven peces o parts, que s'han refet des de l'inici, i s'ha tornar a reestucar on era necessari, i policromar i redaurar en funció del material.

Pel que fa a les escultures, aquestes presentaven molta brutícia i un estat de conservació "molt lamentable", ja que la pintura que és un tremp i estava en un estat de desconsolidació que feia que s'escrostonés i caigués, segons Herrero.

Per això, ha estat necessària una neteja general de totes les peces i sobretot una consolidació de la pel·lícula pictòrica i, a la vegada, s'han tractat altres patologies com ara trencaments, pèrdues d'estuc o de volum. També s'ha aplicat on era necessari un estrat de protecció per tal de minimitzar la possible acumulació de pols i l'afectació d'humitats.

Per la seva banda, el delegat de Patrimoni del Bisbat de Lleida i responsable del CAEM, Ximo Company, ha destacat que els treballs de recuperació duts a terme "garantiran que les imatges mostrin tot el seu esplendor artístic i estructura i, que no hi hagin mancances ni deterioraments d'escletxes".

Company ha remarcat la importància que s'hagi pogut actuar "a temps", abans que els danys en el retaule fossin massa importants, després que el responsable de la Capella de l'Oratori, el mossèn Gerard Soler advertís sobre les deficiències que presentava el moble. Gràcies a els treballs duts a terme pel CAEM, "tenim retaule per molts anys", ha sentenciat.

Els treballs de rehabilitació del retaule han tingut un cost d'uns 36.000. Per tal de finançar-los el Bisbat de Lleida va iniciar una campanya de donacions entre els fidels, que fins al moment ha permès recollir uns 30.000 euros. A banda, la Diputació de Lleida també s'ha compromès a col·laborar amb les despeses.

La inauguració oficial de la restauració del retaule tindrà lloc el dissabte 1 d'octubre a les 12 del migdia. Cal recordar que la Capella de l'Oratori de la Verge Blanca de l'Acadèmia Mariana de Lleida, patrona de la ciutat de Lleida, està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional.