El presumpte assassí de la Zona Alta, en llibertat per falta de proves

Arxiva provisionalment la causa ja que dos informes dels Mossos donen negatiu en sang als ganivets del sospitós però la investigació segueix oberta

ACN
27 de setembre del 2016
Actualitzat a les 10:52h
Imatge del presumpte assassí
Imatge del presumpte assassí | ACN
El detingut pel crim de la Zona Alta de Lleida ha sortit de la presó després que el magistrat del jutjat d'instrucció 4 de Lleida ordenés aquest dilluns la seva posada en llibertat per falta de proves. El jutge ha pres aquesta decisió després de rebre un segon informe de la Unitat Científica dels Mossos d'Esquadra en què es recollia que no s'havien trobat mostres de sang ni ADN analitzable als ganivets comissats a l'acusat.

La mateixa unitat dels Mossos ja va emetre un informe amb les mateixes conclusions el passat mes de juliol però el jutge estava esperant aquest segon informe per prendre una decisió. Davant d'aquests fets, el jutge ha emès una interlocutòria en què disposa l'arxiu provisional de la causa "per falta d'autor". Deixa la porta oberta, però, a reobrir el cas, si apareixen noves proves contra el fins ara sospitós o contra alguna altra persona.

És per això que la investigació segueix oberta. El detingut feia quatre mesos i mig que era a la presó. El fins ara sospitós, Alejandro M. A., de 33 anys, va entrar a la presó el 13 de maig, quan va passar a disposició judicial i es va limitar a dir en la seva declaració que era innocent però que no declararia res més aconsellat per un dels seus advocats, Daniel Ibars. El noi ja es va negar a declarar davant la policia però sí que va defensar la seva innocència.

L'Audiència de Lleida va confirmar el 7 de juny la decisió del jutjat d'instrucció 4 de presó provisional comunicada i sense fiança per l'acusat del crim de la Zona Alta de Lleida, tal com demanava la fiscalia. La defensa, en canvi, sol·licitava la seva llibertat i que se l'ingressés en un centre psiquiàtric a causa de la seva esquizofrènia paranoide diagnosticada.

L'Audiència de Lleida va considerar encertada la decisió de presó provisional perquè, segons recollia el seu escrit, hi havia indicis que apuntaven l'acusat com l'autor d'uns fets considerats "greus". A més, afegia, existia risc que l'acusat pogués repetir fets similars o fugar-se. També es mantenia la mesura de presó provisional per evitar que l'acusat pogués alterar o destruir proves.

En l'escrit, però, també es recollia que encara estaven pendents els resultats de les anàlisis per saber si hi havia ADN de les víctimes als ganivets comissats a l'acusat. Ara, amb els informes negatius a la mà, el jutge ha decidit que no hi ha prou proves contra ell i ha ordenat la seva posada en llibertat.

La fiscalia demanava que se l'encausés per un delicte d'assassinat pel crim de la Zona Alta, en què un metge de 82 anys va morir quan suposadament l'acusat va apunyalar-lo al pit a la plaça dels Amics de Lleida, el 12 de juny de 2015 i també per un delicte d'assassinat en grau de temptativa, ja que també el considerava autor de l'apunyalament a un Guàrdia Civil retirat, que va resultar ferit, dos mesos abans a la mateixa Zona Alta de Lleida.