Un estudi recomana personalitzar la detecció precoç del càncer de mama

Els resultats publicats en els últims anys mostren que la detecció precoç del càncer de mama mitjançant mamografia té beneficis, però també té efectes adversos

Europa Press
27 de setembre del 2016
Actualitzat a la 1:48h
L'IRB de Lleida ha impulsat l'estudi
L'IRB de Lleida ha impulsat l'estudi | ACN
L'Institut de Recerca Biomèdica Fundació Doctor Pifarré (IRBLleida), la Universitat de Lleida (UdL) i la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona treballen en l'estudi inforMa que té com a objectiu la personalització de la detecció precoç del càncer de mama i la participació de les dones en les decisions relacionades amb la seva salut.

L'objectiu principal de l'estudi és elaborar materials informatius que recullen l'evidència actual dels beneficis i efectes adversos de la detecció precoç del càncer de mama, i avaluar el seu efecte en dones de 48-51 anys, als que es convida per primera vegada a participar en programes de detecció precoç de Catalunya i Canàries, ha informat l'IRBLleida aquest dilluns en un comunicat.

La justificació de l'estudi es basa en els resultats publicats en els últims anys que mostren que la detecció precoç del càncer de mama mitjançant mamografia té beneficis, però també té efectes adversos que es podrien reduir si es personalitzés la freqüència dels exàmens mamogràfics, ha informat aquest dilluns l'IRBLleida en un comunicat.

En el primer any de l'estudi s'ha treballat amb dones i professionals sanitaris per elaborar tríptics informatius i, actualment, s'està avaluant l'efecte de facilitar els tríptics a les dones en un assaig poblacional aleatoritzat i controlat. El projecte, finançat per l'Institut de Salut Carlos III amb 68.450 euros, té una durada de tres anys i es troba en el seu segon any.