«Mai havia passat tanta por»

Veïns de Balaguer relaten els moments de tensió durant la tempesta que ha arrasat amb part del Centre Històric

24 de setembre del 2016
Actualitzat a les 11:15h
Un home observa els tres cotxes encastats al carrer Botera
Un home observa els tres cotxes encastats al carrer Botera | Àlvar Llobet
"He arribat a Balaguer i al passar per sota del pont de la variant l'aigua m'ha entrat pels baixos del cotxe. Mai havia passat tanta por". Són paraules d'un balaguerí que aquest divendres ha viscut una de les pitjor tempestes dels darrers anys. En total han estat prop de 70 litres els que han caigut en poc més de mitja hora.

L'aigua ha col·lapsat molts carrers de la ciutat, però on més mal ha fet ha estat al Centre Històric, una zona de carrers estrets i costeruts que s'han convertit en autèntics rius. "Pel carrer botera baixava l'aigua amb tanta força que ha encastat tres cotxes", assegura a NacióLleida un dels testimonis de l'escena, que relata que ha vist com un home ha relliscat i ha estat arrossegat per l'aigua davant els crits de la seva dona. "S'han viscut moments de pànic com no havia vist mai en una tempesta", apunta. 

​La intensa pluja ha provocat també que moltes de les llambordes del passatge que dóna accés a la plaça Mercadal s'hagin aixecat de la mateixa manera que ho han fet les lloses del paviment de davant l'ajuntament. El pas de l'aigua ha provocat les inundacions de molts baixos de blocs i comerços, que s'han anat omplint de gent per donar un cop de mà.
 

L'aigua ha aixecat el paviment del davant del consistori Foto: Àlvar Llobet


Paral·lelament, Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra, Bombers i Protecció Civil s'han posat a arranjar els accesos al casc antic, a les fosques durant unes hores i amb runa i fang per tot arreu. "Hi ha hagut àvies que s'han hagut d'esperar hores per poder travessar la plaça, perquè no es podia caminar", ha explicat un veí de la zona.

​Jordi Ignasi Vidal, alcalde de Balaguer, ha apuntat que el temporal ha provocat l'esfondrament parcial d'una casa del carrer la Creu, si bé ha assegurat que serà en les properes hores, "a plena llum del dia", quan es podrà fer una valoració de danys. Vidal ha estat acompanyat per la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, que aquest divendres estava per la comarca.

Alguns curiosos s'han acostat de matinada fins al Mercadal per veure la sorprenent escena. "Són coses que veus per la televisió però no penses que les pots viure d'aprop", apuntava un jove a aquest diari. Des del consistori s'ha anunciat la suspensió del mercat setmanal dels dissabtes atenent que no es pot garantir l'accés ni la seguretat dels paradistes.