Els ramaders ja poden tornar a portar purins a la planta de tractament de Miralcamp

La instal·lació també tracta residus orgànics per aconseguir arribar a un 10% de la producció de combustible renovable

ACN
21 de setembre del 2016
Actualitzat a les 19:07h
La planta de Miralcamp s'ha reobert
La planta de Miralcamp s'ha reobert | ACN
Els ramaders del Pla d'Urgell ja poden tornar a portar des d'aquest dimecres els purins de les granges de porcs a la planta de tractament Sava de Miralcamp. Després de posar en marxa la instal·lació el passat dilluns les primeres cisternes han descarregat ja als digestors que gràcies al procés de la cogeneració acabaran convertits en biogàs i posteriorment energia elèctrica que es vendrà a la xarxa.

El director de l'empresa que va adquirir la planta el desembre passat, Audax Geen, Josep Capdevila, ha explicat que també tractaran unes 10.000 tones de residus orgànics provinents d'escorxadors i empreses alimentàries per poder arribar al 10% de la producció de biogàs, ja que només amb purins tot just s'arribava al 3%.

Els responsable del porcí d'Unió de Pagesos (UP), Rossend Saltiveri, s'ha mostrat satisfet perquè els ramaders tindran a partir d'ara un element més per poder ''gestionar'' els purins. Aquesta planta és la primera que reobre després de la sentència favorable del Tribunal Suprem.

Al desembre de l'any passat l'empresa Audax Green va comprar les instal·lacions de la planta de tractament de purins de Miralcamp (Pla d'Urgell) després de més de dos anys de tancament per la retallada de les primes del Ministeri d'Indústria a la cogeneració. Josep Capdevila ha explicat que ha calgut un ''esforç important'' per posar-la a punt però ha remarcat que el fet més important que ha permès la reobertura amb les mateixes condicions que quan es va tancar va ser la sentència del Tribunal Suprem del passat mes de juny que va fallar a favor de l'Associació per al Desimpacte Ambiental dels Purins (ADAP).

''A partir d'aquest moment la situació va canviar i l'objectiu no passava per buscar nous models de negoci amb la instal·lació sinó per tractar purins'', ha explicat Capdevila. Per aquest motiu, des d'aquest dimecres els ramaders de la comarca i l'entorn ja poden tornar a entrar purins a la planta que ja ha activat el procés de conversió i properament espera arribar al 100% de la seva capacitat de producció.

Com que els purins no tenen molta productivitat per al biogàs i gràcies al fet que la instal·lació ja tenia una llicència ambiental que contemplava la possibilitat de tractar una altra part de residus, Capdevila ha assenyalat que també es tractaran residus orgànics provinents d'escorxadors i empreses alimentàries.

Això permetrà que la producció de biogàs passi del 3% a la que s'havia arribat abans del tancament, al 10%. En aquest sentit, Capdevila ha concretat que l'objectiu és arribar a tractar la mateixa quantitat de purins, situada entre els 100.000 i 110.000 tones a l'any als que s'afegiran unes 10.000 tones de residus orgànics també a l'any.

La planta està dividida en tres mòduls; un primer de ''valorització'' de producció de biogàs amb els purins que arriben de les granges i els residus orgànics. Aquests esdevenen una de les aportacions de combustible al segon mòdul, el de cogeneració, que és el que produeix energia elèctrica a través del gas natural que es compra a la planta i del biogàs produït. El tercer mòdul és el de tractament que es fa amb energia tèrmica per a l'assecatge dels purins que es converteixen en fertilitzant sòlid que també comercialitza la planta.

Capdevila no ha pogut amagar la ''il·lusió'' per la represa del projecte i ha considerat que la sentència del Suprem ha deixat bastant clar que les plantes de purins es van aturar perquè es va fer malament un càlcul dins l'ordre ministerial i ara aquests errors ''s'han d'arreglar''. En aquest sentit espera que la planta pugui produir amb una situació ''similar'' a la d'abans del tancament i espera que el ministeri no obviï la sentència que ha de permetre que puguin disposar de la suficient retribució per poder tractar els purins.

Finalment, Capdevila ha dit que és una ''obligació'' prioritzar els treballadors que hi havia abans treballant en alguna de les 3 plantes de purins que hi havia al Pla d'Urgell i les Garrigues i ''això és el que hem fet''. Ara hi ha 13 persones que hi treballen de forma estable en 7 torns distribuïts les 24 hores del dia de dilluns a diumenge.

''La reobertura de la planta ens facilitarà la gestió dels purins a la comarca''

El responsable del sector porcí d'UP, Rossend Saltiveri, ha fet una valoració positiva de la reobertura de la planta ja que els ramaders portaven més de dos anys i mig amb la necessitat ''d'espavilar-se i competir'' per gestionar els purins de les granges. Per això, ha destacat que la planta els suposa un element que els facilitarà la gestió dels purins a la comarca, ja que fins ara havien hagut de buscar nous camps per tirar els purins o adquirir nous equips de transport per fer la gestió al camp.

Saltiveri espera que amb aquesta primera reobertura les altres tres plantes que hi ha al pla de Lleida es reactivin i també apostin per buscar nous sistemes per adaptar-se i continuar funcionant per al tractament de purins independentment de si hi ha o no la retribució elèctrica.