La presidència socialista del Consorci Lingüístic de Lleida, en mans de CDC

La CUP i ERC acorden tirar endavant una candidatura alternativa a Montse Parra, regidora socialista de la Paeria | Les dues formacions volen vetar el PSC pel seu pacte amb C's, però necessiten el suport dels convergents, que són els que tenen més pes a l'organisme

22 de setembre del 2016
Actualitzat a la 1:44h
Àngel Ros i Ramon Farré, en una imatge del 2015
Àngel Ros i Ramon Farré, en una imatge del 2015 | PSC
El pacte que el juliol del 2015 van signar el PSC i C's sobre el Reglament d'Usos Lingüístics a la Paeria està llastant els socialistes, que en el darrer any s'han hagut de defensar de les acusacions dels partits sobiranistes, que creuen que el català està en retrocés a Lleida.
 
Ara, la polèmica de la llengua ha arribat fins al Consorci de Normalització Lingüística de Lleida, un òrgan presidit pel PSC i en el qual hi han posat l'ull els partits independentistes, que es neguen a acceptar que la presidència l'ostenti una persona integrada a una formació que pacta qüestions lingüístiques amb C's.
 
El passat mes de maig, diversos membres del consell del Consorci ja van vetar el tràmit de nomenar la regidora socialista Montse Parra com a presidenta, per la qual cosa aquesta ratificació va quedar en stand-by a l'espera d'una nova reunió. No obstant, en aquesta propera trobada es podria donar el cas que Parra tampoc fos escollida com a presidenta, i que en el seu lloc es votés un altre nom que generés consens entre els membres del consell, format per representants de la Paeria, la Diputació, els Consells Comarcals, del Departament d'Ensenyament i de cinc entitats del territori. En total, 20 vots.
 
La CUP va començar a treballar aquesta "candidatura" alternativa abans de l'estiu amb ERC. Les dues formacions estan d'acord en possibilitar un canvi en la presidència, però necessiten el suport de CDC, la formació que té la meitat dels vots al consell del CNL de Lleida. La intenció d'anticapitalistes i republicans ha de ser avalada forçosament pels convergents, a qui ja se'ls hi ha posat sobre la taula dos noms alternatius que, en principi, serien vistos amb bons ulls.
 
CDC pot fer fora el PSC de la presidència del Consorci
 
Segons ha pogut saber NacióLleida, les alternatives a Parra serien persones del Departament de Cultura de la Generalitat. La pregunta és, però, si CDC està disposada a deixar el PSC sense el lideratge del Consorci en l'actual context de bones relacions entre el president de CDC, Ramon Farré, i el del PSC, Àngel Ros. Després de les eleccions municipals, els dos líders van arribar a pactes puntuals per conformar els governs dels Consells Comarcals i el de la Diputació, un fet que va greixar la bona entesa entre els dos líders.
 
Preguntat per aquest diari, Farré es mostra prudent sobre aquesta qüestió, i assegura que han de ser els representants del consell els qui escullin el nou president. El convergent, però, deixarà de ser interlocutor del partit a principis d'octubre, i el seu lloc l'ocuparà Violant Cervera o Joan Reñé, actual president de la Diputació que tampoc té mala relació amb Àngel Ros.
 
Els viaranys de la política poden fer que Reñé necessiti el suport dels diputats socialistes en alguna votació, per la qual cosa es podria donar el cas que la presidència del Consorci entrés com a moneda de canvi d'alguna altra qüestió. Si arribés el cas, l'interrogant seria si ERC tiraria pel dret amb la CUP tot i saber que la seva alternativa no prosperaria, o si frenaria les seves voluntats de canvi. Sigui com sigui, Reñé s'haurà de mullar sobre el tema aquest divendres en una moció presentada per la CUP.
 
La direcció de CNL també es debatrà
 
L'altra qüestió que s'ha d'escatir en les properes setmanes és la de la direcció del CNL, un càrrec remunerat que ara mateix ocupa Paquita Sanvicen, parella del regidor socialista de la Paeria Joan Gómez. Cap formació ha abordat encara l'assumpte, i no es descarta que convergents i socialistes pactessin la continuïtat de Sanvicen a canvi d'un canvi de president.