Jornada electoral a la DOP Garrigues després de vint anys sense comicis

Estan cridats a les urnes uns 3.200 productors que hauran d'escollir entre membres de dues candidatures

ACN
18 de setembre del 2016
Actualitzat a la 13:47h
Imatge d'un home que posa el seu vot a la urna
Imatge d'un home que posa el seu vot a la urna | ACN
A les deu del matí han començat les votacions per renovar els deu membres del consell regulador de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Garrigues després de dues dècades sense comicis. Les meses estan ubicades als ajuntaments de les Borges Blanques, el Soleràs, Maials i Maldà i estaran obertes fins a les sis de la tarda. Estan cridats a les urnes uns 3.200 productors que hauran d'escollir amb un sistema de llistes obertes entre membres de dues candidatures, una de la Federació de Cooperatives de Catalunya (FCAC) i una altra de conjunta d'Unió de Pagesos i JARC.

L'oposició a l'ampliació geogràfica de la DOP és una de les qüestions que ha portat a UP i JARC a unir-se per presentar una candidatura alternativa conjunta a les eleccions i fer front així a la llista continuista de les cooperatives. Uns la veuen necessària per tenir més força, mentre que els altres consideren que abans de créixer amb poblacions de fora de la zona, cal convèncer la gent que ha marxat al llarg d'aquests anys.

Entre els votants, la principal reivindicació que fan als nous dirigents de la DOP és que treballin per prestigiar encara més la marca i que realment valgui la pena formar-ne part. I és que actualment bona part dels productors, mitja dotzena de cooperatives i el gruix dels molins privats que podrien formar-ne part no estan associats a la Denominació d'Origen. Aquest diumenge estan en joc els cinc representants de la producció al consell regulador, ja que els cinc dels elaboradors –molins i cooperatives- ja estan triats perquè només hi ha una llista de la FCAC.
 
A la seu electoral de les Borges Blanques -amb un cens de poc més d'un miler de pagesos- l'afluència de votants a primera hora ha estat notable i s'han format petites cues. La identificació dels electors s'ha alentit perquè les llistes facilitades als membres de la mesa no estaven ordenades alfabèticament sinó per poblacions i cooperatives però un cop han agafat la dinàmica les votacions s'han anat fent de forma més fluïda.

A la capital de les Garrigues han coincidit cap a dos quarts d'onze dos dels candidats 'enfrontats': el vicepresident sortint per la llista de la FCAC, Enric Dalmau, i Joan Rius d'UP (integrat a la llista conjunta d'UP i JARC). Tots dos han fet una crida a la participació, un dels factors que preocupa ja que consideren que el Departament d'Agricultura -organitzador de les eleccions- hauria d'haver habilitat més punts de votació.

Joan Rius ha afirmat que les eleccions "han de servir per donar un altre caire a la DO perquè fa massa anys que hi eren les mateixes persones". A més, ha recordat el "punt clau" que els diferencia de l'altra llista, el tema de l'ampliació de les tres comarques actuals (Garrigues i sud del Segrià i Urgell) fins a sis (Noguera, Segarra i Pla d'Urgell).

"Pesem que amb l'ampliació geogràfica es perdria la identitat de la marca Garrigues i si es volen més olives el que s'ha de fer és convidar les cooperatives i els molins que ara no hi són, llimar diferències i que també etiquetin amb la DO", ha explicat. Des d'aquesta candidatura també temen que l'ampliació comporti una rebaixa de la qualitat de l'oli.

Per la seva banda, Dalmau ha explicat que "ens presentem dues llistes amb maneres diferents d'entendre les coses però en definitiva busquem el millor per la comarca, al final la DO ha de servir perquè tinguem el nostre producte certificat i valorat al mercat, i això ens interessa a tots". Pel que fa a l'ampliació, el candidat de la FCAC ha recordat que fa tres mesos que està parada.

"És un tema complex que s'ha de parlar i consensuar", ha dit. Tot i això ha admès que "nosaltres pensem que s'hauria de fer, una altra cosa és fins on ha d'arribar" i ha insistit que passades les eleccions volen obrir el debat a les cooperatives perquè s'analitzin els pros i contres i acabin decidint si tira endavant o no.

Entre els votants la principal reivindicació és que la Denominació d'Origen guanyi prestigi. Josep Pifarré, de les Borges, ha afirmat que esperen del nou consell que "treballin per prestigiar la marca i per la unitat de les cooperatives, perquè les que són fora entrin i treballem tots junts perquè l'objectiu és que els agricultors puguem treure un preu rentable pel nostre producte, que tingui més ressò nacional i internacional".

En el mateix sentit, l'Ester Flix del Soleràs ha demanat que "surti qui surti realment treballi per donar més prestigi a la Denominació d'Origen" perquè "fa anys que estem estancats i podríem fer moltíssimes coses".

Consell regulador de deu membres

Actualment, la zona geogràfica de producció de la DOP Les Garrigues està formada per prop de 170.000 hectàrees de 48 municipis de la comarca de les Garrigues, i també del sud del Segrià i l'Urgell. Amb l'ampliació, defensada per l'actual Consell Regulador i per la candidatura continuista de la FCAC, la DOP podria assolir una superfície superior a 330.000 hectàrees de 106 municipis, amb la incorporació de municipis del Pla d'Urgell, la Noguera i la Segarra i d'altres de les comarques que ja formen part de la DOP.

Les eleccions al nou Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues serviran per escollir les deu persones que en formaran part, cinc en representació dels elaboradors (cooperatives i molins) i altres cinc dels productors.

Pel que fa als elaboradors només es presenta als comicis una llista, la de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC). Per tant, l'única incògnita rau en els cinc noms que representaran els productors, que són els que han d'escollir en un sistema de llistes obertes entre deu noms: cinc formen part de la candidatura de la FCAC i cinc de la conjunta entre UP i JARC.

D'entre els deu membres del Consell Regulador que surtin elegits, s'escollirà mes endavant el nou president de l'organisme, càrrec que ha estat ocupat durant els darrers 23 anys per Joan Segura i que aquest cop ha optat per no tornar a optar a la reelecció.

Les últimes eleccions es van fer fa vint anys ja que des d'aleshores en els comicis que s'haurien hagut de celebrar cada quatre anys només hi havia una sola candidatura.

Polèmica pel procés electoral

El procediment dels comicis no ha estat exempt de polèmica. Com s'ha comentat, les dues candidatures han coincidit a criticar que el Departament d'Agricultura només hagi autoritzat quatre punts de votació, fet que consideren que pot restar participació per les dificultats de traslladar-se dels votants de més edat en un diumenge sense transport públic a la comarca.

A banda d'això, a mitjans d'agost la llista de la FCAC va demanar al Departament que eliminés del cens uns 500 votants que asseguren que no formen part de l'àmbit geogràfic de la DOP.
 
Va presentar al·legacions fora de termini i la conselleria es va negar a modificar el cens. La candidatura de les cooperatives també va criticar que les meses electorals estiguin integrades per membres de la junta electoral. Malgrat les queixes, han descartat impugnar el procés.