El Granados més íntim omple la nau central de la Seu Vella de Lleida

Espectacle és un homenatge al pianista i compositor a partir de les seves anotacions i correspondència personal

Un moment de l'espectacle
Un moment de l'espectacle | ACN
ACN
18 de setembre del 2016
Actualitzat a les 11:32h
El cicle de concerts 'Concòrdia. Música de Pau a la Seu Vella' s'ha sumat als homenatges que s'estan fent al músic lleidatà Enric Granados en el centenari de la seva mort amb l'espectacle 'Cartes a Granados', un muntatge que ha omplert la nau central del monument del vessant més íntim del pianista i compositor.

L'espectacle s'ha endinsat en les partitures, la correspondència i les anotacions personals del músic lleidatà i d'algunes de les seves amistats. La música l'ha posada l'orquestra de cambra LleidArt Ensemble, amb tretze músics sota la batuta del director Pedro Pardo, mentre que el periodista i educador social Albert Font-Tarrés n'ha fet la narració. N'han gaudit unes 150 persones.

Amb 'Cartes a Granados', la Seu Vella de Lleida ha reforçat el missatge de pau que vol transmetre amb el cicle de concerts 'Concòrdia' homenatjant un músic que va ser víctima de la Primera Guerra Mundial. Enric Granados va morir el 1916 quan el vaixell en el qual viatjava amb la seva muller va ser torpedinat per un submarí alemany. Tornaven de Nova York, on havien assistit a l'estrena de la versió escènica de 'Goyescas' a la Metropolitan Opera de la ciutat nord-americana.

Precisament aquest és un dels moments clau de la trajectòria d'Enric Granados que recull l'espectacle, on una de les peces que s'han interpretat és 'Intermezzo' de 'Goyescas'. També s'han pogut escoltar tres peces de 'Danses espanyoles' i la suite 'Elisenda', una peça poc coneguda que el músic va compondre específicament per a una orquestra de cambra, com ha destacat una de les fundadores de la LleidArt Ensemble, Marta Castelló.

En aquest sentit, ha explicat que l'objectiu era donar a conèixer aquest vessant menys conegut de Granados com a compositor de música de cambra i també combinar-ho amb un aspecte més personal a través de la lectura de cartes, anotacions del seu diari personal i anècdotes.

Les composicions de Granados s'han escoltat a la segona part de l'espectacle mentre que les primeres peces que s'han interpretat han estat de coetanis seus com ara Maurice Ravel, Isaac Albéniz o Gabriel Fauré amb l'excusa de recordar la relació que el músic lleidatà tenia amb cadascun d'ells.

Cal recordar que el concert s'emmarca en l'Any Granados, que commemora el centenari de la mort d'un músic de projecció internacional.

Més actes de l'Any Granados pel 2017

La Comissió Granados reunida a Lleida aquest divendres ha informat que prepara una gran exposició dedicada al compositor lleidatà per al 2017. L'organitzarà el Museu de la Música de Barcelona i posarà l'accent en els aspectes del compositor lleidatà que fins ara han passat més desapercebuts, com són la seva relació amb el modernisme català i les avantguardes europees, sense oblidar el seu llegat com a pianista, compositor per a piano i pedagog. S'inaugurarà a Lleida i posteriorment es podrà veure a Barcelona.

Altres actes destacats de l'any vinent també hi ha la producció de l'òpera 'Goyescas' o 'Los Majos enamorados', que s'escenificarà el dia 7 de maig a la Llotja amb l'Orquestra simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida i el Cor de Cambra Anton Bruckner. Hi intervindran també el baríton Àngel Òdena i la mezzosoprano Marta Infante a més d'altres solistes, sota la direcció musical d’Alfons Reverté i la direcció artística de Llorenç Corbela i Montse Colomé.

La programació de l'any Granados de l'any 2017 inclou altres activitats entre les quals un seminari sobre el compositor, amb investigadors de nivell internacional, que tindrà lloc a Lleida i Barcelona al desembre; la preparació de commemoracions a Madrid i a París; la publicació de llibres que s'afegiran als que ja han vist la llum -la traducció de la biografia escrita per Walter Clarke i l'epistolari editat per Miriam Perandones, entre d'altres- a més de concerts de gran format, concerts de piano, concerts de música de Cambra i activitats educatives i familiars, entre d'altres actes.