La parella lleidatana que ha resolt l'enigma del fotògraf de Mauthausen

L'Arxiu Nacional de Catalunya ha entrat 706 fotografies de la Guerra Civil després d'una investigació per saber-ne qui era l'autor | La imatge d'uns promesos de Vilanova de Meià va ser clau per identificar l'autor de la sèrie comprada, que era Francesc Boix

Francesc Boix, el fotògraf de Mauthausen
Francesc Boix, el fotògraf de Mauthausen
Redacció
16 de setembre del 2016
Actualitzat a les 12:38h
La fotografia d'una parella de Vilanova de Meià (Noguera) feta el 2 de juny de l'any 1938 ha estat determinant per conèixer l'autor d'una sèrie de 706 fotografies que es van fer durant el juny del 1937 i finals del 1938 i que han ingressat a l'Arxiu Nacional de Catalunya després que fossin adquirides per la Comissió de la Dignitat el 2013.

​Les imatges reproduïen escenes de la Guerra Civil, si bé els compradors dels negatius no sabien qui era el seu autor, encara que es pensava que es tractava d'un soldat republicà que havia passat pel camp de concentració d'Argelers. La investigació sobre l'autoria de les fotografies va reeixir després d'una trucada on s'informava que en la fotografia de la parella, Ventura Pau i Montserrat Sureda, anava signada al seu revers. "2 de juny de 1938. Vilanova de Meià, pel fotògraf de la 30 Divisió Francesc Boix".
 
La Comissió de la Dignitat també va rebre altres informacions que posaven sobre la pista que l'autor de les imatges era Boix. En una altra va ser identificat el jove fotògraf vestit de milicià abraçat al dirigent comunista Gregorio López Raimundo, posteriorment marit de la balaguerina Teresa Pàmies.
 

​El fotògraf de Mauthausen que va ser testimoni als judicis de Núremberg
 
D'aquesta manera es va saber que l'autor de les imatges era Boix, republicà que va ser conegut posteriorment per immortalitzar els episodis de barbàrie que es van produir a Mauthausen, el camp d'extermini nazi on va anar a parar (i en va sortir amb vida) juntament amb altres 7.000 republicans espanyols. Algunes de les seves més de 2.000 fotografies van ser empleades en els judicis de Núremberg per condemnar diversos responsables de l'Holocaust.
 
Les imatges de la Guerra Civil que va fotografiar Boix seran exposades per primer cop a Lleida a partir del mes de novembre.