Constitueixen una plataforma contrària una incineradora de residus urbans a Juneda

Els seus integrants han iniciat una recollida de signatures i sol·liciten reunir-se amb el conseller de Territori i Sostenibilitat per exposar-li el seu rebuig al projecte

ACN
15 de setembre del 2016
Actualitzat a les 19:31h
La planta de tractaments Tracjusa
La planta de tractaments Tracjusa | Viquipèdia
L'Ateneu Popular Garriguenc va acollir aquest dimecres a la nit una reunió amb representants de diferents municipis de l'entorn en què es va acordar la constitució d'una plataforma opositora a la instal·lació d'una incineradora de residus urbans al municipi de Juneda (Garrigues), concretament dins el recinte de la planta de purins de Tracjusa. La primera activitat que durà a terme la Plataforma aturem la incineradora a Juneda, Garrigues, Pla d'Urgell i Urgell, que és el nom que ha pres atenent el radi d'afectació que pot arribar a tenir aquesta instal·lació, serà una recollida de signatures de rebuig al projecte.

Així mateix, ja ha sol·licitat poder reunir-se amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, per exposar-li els arguments contraris a la instal·lació. Segons la plataforma, està previst que inicialment la planta incineri unes 40.000 tones d'escombraries (8.000 de les Garrigues, 12.000 del Pla d'Urgell i 20.000 tones més de l'àrea metropolitana de Barcelona).
 
La plataforma neix amb el compromís de lluitar contra la instal·lació de la incineradora per tres raons fonamentals. Per una banda, "l'amenaça real" que suposaria per la combustió de residus municipals a la salut de les persones, "atenent l'emissió de compostos que produiria on, entre altres, les dioxines i furans, previstos en el projecte ja que pertanyen al grup dels compostos orgànics persistents (COP), substàncies cancerígenes potencialment".

Un altre dels aspectes pels quals la plataforma s'oposa al projecte fa referència al "malbaratament de recursos limitats que suposaria la crema de residus municipals, on més del 90% són reciclables". Així, aquest projecte "provocaria una total desmotivació de la població, a l'hora de participar en la recollida selectiva".

En aquest sentit, des de la plataforma recorden que tant la Generalitat com la UE marquen el 2020 com a data límit perquè tots els municipis d'Europa assoleixin com a mínim el 50% de reciclatge. Per la plataforma, assolir aquestes fites sembla "ara per ara del tot improbable a les Garrigues, amb tan sols un 20% de recollida selectiva, i al Pla d'Urgell, amb el 32%".

Finalment, des de la plataforma remarquen després de la sentència del Tribunal Suprem d'aquest juliol que reconeix el dret de recuperació de part dels drets anul·lats a les plantes de tractament de purins que es van veure obligades a tancar per la retallada del govern de l'Estat a les renovables, "ara aquestes plantes consideren viable econòmicament reprendre la seva activitat".

En aquest sentit, des de la plataforma es qüestionen que "si la planta de Miralcamp i la d'Alcarràs gestionades per empreses comercials consideren que les plantes poden ser viables", caldria provar si "el primer interès dels promotors de la planta de Tracjusa i VAC -ambdues a Juneda- radica no en tractar els purins si no en fer un gran negoci paral·lel amb la gestió de residus municipals dels quals ingressarien quantitats importants de diners".

Des de la plataforma asseguren que els promotors de Tracjusa rebrien 30 euros per cada tona de residus provinents de Barcelona, cosa que "indica la negativitat dels mateixos", mentre que dels residus de les Garrigues i el Pla d'Urgell rebrien entre 55 i 60 euros, a més d'altres conceptes. "Entenem que si la resta de plantes poden ser viables econòmicament amb gas natural, també ho poden ser les plantes de Juneda sense necessitat de recórrer a la incineració dels residus i perjudicant greument a la societat", defensen.