Obres

La Paeria preveu acabar a finals d'any les obres de recuperació de l'antic call jueu

Els treballs s'han allargat arran de les troballes arqueològiques, segons l'Ajuntament

per ACN, 15 de setembre de 2016 a les 14:21 |
Les obres acabaran a finals d'any | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de setembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Paeria preveu acabar a finals d'any les obres de recuperació de l'antic call jueu al centre històric, segons ha explicat aquest dijous l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, durant una visita a les zona. Els treballs s'han allargat ja que el projecte s'ha hagut de refer i adaptar arran de les restes arqueològiques que s'han trobat, segons l'Ajuntament. Entre les troballes més destacades que ha citat l'alcalde hi ha restes de la fonamentació de l'edifici de l'antic seminari, que daten del segle XVIII, i, també del sistema de clavegueram del call jueu, del segle XIV.

El paer en cap ha destacat que "les obres de recuperació de l'antiga cuirassa jueva de la ciutat aportaran valor històric i patrimonial però també teixirà i connectarà el conjunt del Centre Històric". En aquest sentit, ha posat de relleu la importància d'aquesta actuació també des de la vessant de l'accessibilitat i de la interconnexió, ja que, segons la Paeria, el call jueu actuarà com a distribuïdor urbà dins del centre històric. S'hi podrà accedir des de sis entrades diferents: els carrers Sant Cristòfol, Dolors, Companyia, Maranyosa, Major a través de la Costa del Jan (ascensor i escales) i des de la zona de l'antic Seminari.


Els treballs se situen ara en la consolidació dels terrenys amb l'objectiu, en primer lloc, de donar forma als vials i passarel·les que s'instal·laran i, posteriorment, per donar forma als jardins previstos a l'actuació. Segon destaca l'Ajuntament, la recuperació de l'antic call jueu "preveu un sistema molt elegant de voladissos i passeres que permetran donar una visió de conjunt a tot l'entorn i, alhora, la ciutat guanyarà un espai molt permeable de gaudi col·lectiu i de memòria històrica".

El gruix dels treballs per implementar les instal·lacions generals bàsiques, que s'han soterrat, ja han finalitzat. En aquests moments s'han iniciat els moviments de terres per a la configuració de la topografia definitiva per una seqüència de plataformes que interpreten un territori suport de les diferents trames urbanes al llarg de la història. Aquestes plataformes es basteixen a partir d'unes contencions que salven els diferents desnivells, conformades a base de taulons de fusta.


Un cop executat el substrat topogràfic s'iniciarà l'execució del sistema de recorreguts per a vianants, que resoldran la connectivitat de l'àrea amb el Centre Històric, a la vegada que articularan el discurs arqueològic i paisatgístic d'interpretació de les condicions del lloc i de la seva memòria històrica. Aquests recorreguts es formalitzaran a partir d'unes passeres recolzades sobre la topografia, construïdes amb materials lleugers.

La Paeria afirma que el projecte de recuperació de l'antic call jueu, que ocupa una superfície de 5.000 m2, té per objectiu reforçar i revaloritzar el conjunt històric de la ciutat. Amb aquesta iniciativa es proposa conformar un nou paisatge a partir de la creació d'un espai de mediació i d'enllaç entre la memòria dels diferents substrats històrics i la realitat d'una àrea estratègica per a la requalificació del centre històric.

 

Participació