Els experts insten la Paeria a fixar un criteri polític per retirar els noms franquistes dels carrers

La comissió li recorda al govern d'Àngel Ros que hi la lleis que n'avalen la revisió

15 de setembre del 2016
Actualitzat a la 1:10h
Àngel Ros, amb Montse Mínguez
Àngel Ros, amb Montse Mínguez | Àlvar Llobet
El govern de la Paeria haurà de decidir si retira o no alguns dels noms franquistes dels carrers de Lleida. L'executiu d'Àngel Ros serà el que tindrà la darrera paraula en aquesta qüestió després que la comissió d'experts que ha estudiat el canvi de nomenclàtor hagi conclòs que el govern local ha de tenir un criteri polític per marcar les línies sobre la retirada d'algun nom. 

L'historiador Manel Lladonosa, membre de la comissió, assegura a aquest diari que la tasca que ha desenvolupat el cenacle d'historiadors (escollits pels diferents grups municipals) s'ha basat en fer una relació biogràfica dels personatges que formen part del nomenclàtor de la ciutat i que van ser apuntats per la Crida per Lleida com a susceptibles a ser retirats degut a la seva vinculació amb el franquisme. En total són set noms els que ha estudiat la comissió, que en el seu informe final recomana també a la Paeria que contempli la legislació de Memòria Història sobre el canvi de noms dels carrers.

En l'article 15.1 d'aquesta llei es destaca que "les administracionspúbliques, en l'exercicide les sevescompetències, prendran lesmesuresoportunesper a la retiradad'escuts, insígnies, plaquesialtres objecteso mencionscommemorativesd'exaltació, personal ocol·lectiva, de larevolta militar, de la GuerraCivil i de larepressióde la Dictadura.Entreaquestesmesurespodrà inclourela retiradade subvencions oajuts públics".
 
Aquest articulat és vist per la Crida com un aval que legitima la petició de retirada dels noms d'aquests carrers, una proposta que tornarà a passar per ple en els propers mesos. Fonts de la formació recorden que la revisió del nomenclàtor de carrers és una praxis que ja s'ha fet en altres municipis catalans i que si no es canvien a Lleida serà per voluntat política del govern socialista.

​La moció presentada pel grup independentista va ser tombada pel plenari el passat mes de gener amb els vots en contra del grup del PSC i l'abstenció de CiU, que paral·lelament va plantejar la creació de la esmentada comissió d'experts, una idea que sí va rebre el suport necessari per prosperar. Està previst que l'executiu d'Àngel Ros convoqui la comissió de carrers per explicar les conclusions dels historiadors.