Agroseguro preveu indemnitzar els pagesos amb uns 25 milions pels danys en fruita dolça

L'estimació és encara provisional i a l'espera que es doni per finalitzada l'actual campanya agrícola

ACN
14 de setembre del 2016
Actualitzat a les 9:13h
Nectarines madures i verdes tocades per la pedregada
Nectarines madures i verdes tocades per la pedregada | ACN
La subdelegada del govern de l'Estat a Lleida, Inma Manso, ha anunciat que les dades provisionals d'Agroseguro fins el 9 de setembre apunten una previsió de pagament d'indemnitzacions per danys meteorològics en fruita dolça de gairebé 25 milions d'euros. Aquesta quantitat, encara provisional i a l'espera que es doni per finalitzada la campanya agrícola, és inferior al total d'indemnitzacions abonades per l'entitat l'any 2015, que va ser de 43 milions d'euros.

Segons les dades d'Agroseguro, els pagesos de Lleida han assegurat en la present campanya un total de 29.710 hectàrees. Els diferents episodis de pedregades registrats fins ara n'han malmès en més o menys afectació un 23% del total. Així ho ha explicat Manso després de reunir-se aquest dimarts amb el coordinador territorial del sindicat agrari Unió de Pagesos a Lleida, Jaume Pedrós.
 
Durant la reunió, Pedrós ha transmès a la subdelegada del govern de l'Estat a Lleida la satisfacció dels pagesos per l'agilitat en els peritatges duts a terme aquest estiu per Agroseguro com a conseqüència de les pedregades, així com la necessitat que el Ministeri d'Agricultura garanteixi rebaixes fiscals en els mòduls de l'IRPF. En aquest sentit, Inma Manso ha traslladat al sindicat agrari el compromís del ministeri per "incloure bonificacions fiscals a l'IRPF, com ja ha fet en aquests darrers anys".

Manso ha destacat que en aquesta campanya la contractació d'assegurances ha estat superior a la de la campanya anterior i ha atribuït aquest augment en les pòlisses subscrites a "l'increment de la subvenció estatal en la contractació, al risc meteorològic i a les novetats incorporades en les assegurances".

La subdelegada ha recordat que l'aportació estatal a Enesa (Entitat Estatal d'Assegurances Agràries) ha passat dels 199 milions d'euros del 2015 als 211 milions del 2016. El govern de l'Estat aporta una subvenció del 36% del cost de la contractació de les assegurances agràries, mentre que la Generalitat aporta un 12% i el pagès assumeix el 52% restant, ha remarcat Manso.