La Paeria destinarà 15 habitatges a persones sense llar per afavorir la seva inserció social

Professionals de l'entitat Sant Joan de Déu s'encarregaran de fer-ne un seguiment en el marc del projecte 'Housing First'

ACN
13 de setembre del 2016
Actualitzat el 14 de setembre a la 1:57h
Àngel Ros, amb el gerent de Sant Joan de Déu
Àngel Ros, amb el gerent de Sant Joan de Déu | Paeria
L'Ajuntament de Lleida i Sant Joan de Déu Terres de Lleida han signat aquest dimarts un conveni de col·laboració per a la posada en marxa a la capital del Segrià del projecte 'Housing First' (la casa primer), d'atenció a persones sense llar. Fruit de l'acord, a partir de l'1 de novembre la Paeria posarà a disposició del projecte cinc habitatges municipals individuals que seran destinats a persones que porten més de dos anys dormint al carrer amb l'objectiu d'afavorir-ne la seva inserció social, tot i que la voluntat és poder arribar a la quinzena de pisos durant el 2017, segons ha explicat l'alcalde de Lleida, Àngel Ros.

L'alcalde de Lleida ha explicat que l'acord estableix que l'Ajuntament de Lleida proposarà les persones candidates al projecte, participarà en el seguiment social i proveirà els habitatges necessaris per dur-lo a terme. El compromís municipal és proveir al projecte cinc pisos el 2016, i deu més durant el 2017.

La Paeria aportarà els pisos bé amb aportació pròpia o mitjançant cessions o convenis amb altres entitats i equiparà els habitatges. Els usuaris del projecte tindran un contracte de lloguer en el qual quedarà establert el preu de lloguer segons les capacitats econòmiques individuals, que podrà ser gratuït en el cas que el beneficiari no compti amb cap renda o pensió.

"Aquests habitatges són complementaris d'altres programes socials que té l'Ajuntament, i tenen uns destinataris concrets, persones sense llar, a les quals per accedir-hi, seguint la filosofia del projecte, se'ls demanaran pocs requeriments", ha exposat Àngel Ros.

Per la seva banda, Sant Joan de Déu Terres de Lleida es compromet a aportar la dotació dels professionals de l'àmbit social que siguin necessaris per desenvolupar el projecte i també en portarà la direcció tècnica.

El gerent de Sant Joan de Déu Terres de Lleida, Pere Vallribera, ha explicat que el criteri innovador d'aquest projecte, que l'orde ha desenvolupat a Barcelona i que també funciona en altres ciutats de l'Estat, és "l'empoderament de la persona i el seu acompanyament". Vallribera ha destacat que les xifres d'experiències dutes a terme fins ara donen un èxit d'inserció social en més d'un 70 dels casos.

Així mateix, Sant Joan de Déu formarà els professionals implicats directa i indirectament al programa i treballarà en estreta col·laboració amb els professionals de la Paeria tant pel que fa al seguiment dels casos com al projecte. També es compromet a facilitar un telèfon d'emergència tant per als usuaris com per als coordinadors del projecte.

En el marc de l'acord es crearà una comissió de Participació i Desenvolupament del projecte integrada per l'Ajuntament de Lleida, Sant Joan de Déu i les entitats socials del territori que treballen amb persones sense llar, actualment: Arrels Sant Ignasi, Càritas i Fundació Jericó.

Projecte destinat a persones soles majors d'edat amb trajectòria de vida al carrer

'Housing First' és complementari al model, ja existent, d'Escala de Transició o Model d'Escala Social, que va definir el Model d'Atenció a Persones Sense Llar a la Catalunya del 2010, i que s'estructurava en un seguit de recursos especialitzats en funció de les necessitats a cobrir (residencials, alimentaris o bé ocupacionals) i per l'especialització dels recursos residencials (de primera acollida o d'inclusió, entre altres).

El projecte s'adreça a persones soles, majors d'edat i amb trajectòria de vida al carrer, d'almenys un any consecutiu o tres anys sense habitatge estable. En concret, persones amb falta d'èxit o que han rebutjat altres propostes d'atenció grupal (albergs o habitatges compartits), o en les quals s'ha destacat la presència de necessitats socials concurrents i/o derivades de la manca d'habitatge (aïllament i manca de relació social i familiar, problemàtica de salut, malaltia mental o addiccions).

Hi haurà d'haver una motivació manifestada per part dels beneficiaris per viure sol en un habitatge i l'acceptació voluntària del suport professional del servei, amb un contacte setmanal mínim. També el compromís voluntari de respectar la convivència veïnal i normes de la comunitat.

Lleida, una de les primeres ciutats de l'Estat en dur a terme un recompte de les persones sense llar

La nit del 19 al 20 de març passat més de 200 voluntaris van participar en el recompte de les persones sense llar a la ciutat de Lleida en el marc del projecte #HomelessMeetUpVLC amb altres ciutats europees que formen part de la campanya The European End Street Homelessness.

En total es van comptabilitzar a la capital del Segrià 195 persones sense llar, un 57% més que fa vuit anys quan se'n van registrar 124. En concret, 71 les van localitzar dormint al carrer, majoritàriament en caixers automàtics (60%) i també en parcs i jardins. De les persones que dormien al carrer, el 17% eren de nacionalitat espanyola (el doble que el 2008) i la presència de dones també va augmentar, passant del 3% al 14% del total quest 2016.