La Diada més descentralitzada, «a punt»

Barcelona, Berga, Lleida, Salt i Tarragona seran els focus d'atenció de la cinquena gran mobilització del sobiranisme català

Redacció
10 de setembre del 2016
Actualitzat el 11 de setembre a les 10:09h
Barcelona, Berga, Lleida, Salt i Tarragona seran els focus d'atenció aquest diumenge en la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya. Les cinc poblacions han estat les escollides per acollir la concentració descentralitzada que un any més han organitzat les entitats sobiranistes ANC i Òmnium Cultural.

Sota el lema "A punt", el que vol simbolitzar aquesta Diada descentralitzada és que hi ha "un país en moviment" cap a la independència. Els escenaris dels cinc punts -Barcelona, Tarragona, Lleida, Salt i Berga- estaran connectats i es donaran pas l'un a l'altre: en aquell moment tots els assistents aixecaran un punt groc per simbolitzar el batec d'un nou estat català. Segons les dades oficials, aquest divendres ja hi havia inscrites més de 340.000 persones. Cada comarca està assignada a una de les cinc ciutats i hi haurà un total de 44 trams.
 

Tot el que cal saber de la Diada 2016


ANC i Òmnium, convençuts de l'èxit

Vint-i-quatre hores abans de la Diada, els presidents de les dues principals entitats sobiranistes del país estan convençuts que les manifestacions seran un èxit comparable al dels últims quatre anys. Precisament, Jordi Sànchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium Cultural) han explicat que una gran mobilització diumenge farà que, a partir del dia 12, les institucions "facin la feina que els hi demanem". "Si torna a ser, que ho serà, un èxit ciutadà, l'impacte que tindrà serà clar i servirà per empènyer les institucions a culminar la feina", ha subratllat Sànchez.

Què s'haurà de fer?

Després del repic de campanes de la Seu Vella, a les 17.14 hores a Lleida, es llegirà una part del manifest comú i, tot seguit, sonarà una cançó instrumental. Tothom a Lleida aixecarà els punts fent l'efecte d'un batec al ritme de la música i es passarà el relleu primer a Berga i després a Salt, Tarragona i Barcelona. Per acabar de culminar l'acció, un coet a cada ciutat anunciarà que ha arribat el moment d'aixecar els punts alhora al ritme de la música, mentre colles castelleres construiran uns pilars que simbolitzaran els valors de la república catalana.

Consells de seguretat

Protecció Civil ha difós aquest dissabte diversos consells de seguretat per a les persones que acudeixin a les manifestacions. En diversos tuits insten els pares a ensenyar als nens com actuar en cas de perdre's i posar a la canalla braçalets amb el telèfon i la direcció. També aconsellen acordar punts de referència per a les persones que assisteixin en grup, per poder trobar-se si se separen.

Una altra petició és "esperar a arribar a casa o a un lloc amb wifi" per publicar fotografies o comentaris en xarxes socials amb la finalitat d'evitar el col·lapse de les telecomunicacions. Recorden que s'ha d'"estar atent a informacions que emetin les autoritats" i que mai es pot ocupar una via d'evacuació. També demanen portar la documentació a sobre en tot moment, roba còmoda i protegir-se els peus.

La samarreta d'aquest any 

El punt groc amb una R de república al centre és l'element principal de la part davantera de la samarreta de la Diada, que al darrere porta inscrit el número 11 donar el missatge que tots els concentrats són un "equip guanyador".
 
Un desplegament impressionant

Més de 2.500 voluntaris estaran preparats per assegurar-se el bon funcionament de les cinc manifestacions. Es mobilitzaran 1.000 autocars des de molts punts del país, dels quals com a mínim cinquanta faran diversos viatges. S'establirà un pont terrestre constant d'autobusos entre Manresa i Berga. També s'han programat 30 marxes que arribaran als punts caminant, en bici, en paravent, en tractor, nedant o a vela.

Mapa de les comarques i destinacions de cadascuna Foto: ANC