La companyia Obskené porta a FiraTàrrega un ritual col·lectiu sobre l'espai públic

"Manifesta" és la nova proposta d'aquesta companyia catalana i es presenta com un ''circ polític'' que reuneix artistes de vuit nacionalitats

ACN
09 de setembre del 2016
Actualitzat a les 11:46h
Imatge de l'espectacle de la companyia Obskené
Imatge de l'espectacle de la companyia Obskené | ACN
La companyia catalana Obskené ha estrenat aquest dijous a FiraTàrrega un espectacle etiquetat com a ''circ polític'' ja que ha fet servir aquesta disciplina com a eina poètica per crear una proposta visual, lúdica i crítica. L'Espai Reguer de la capital de l'Urgell acull fins diumenge tres passis d'aquest espectacle que vol ser com un ritual col·lectiu, un gran manifest on ballar no està renyit amb la reflexió.

Manifesta, que també es podrà veure per La Mercè de Barcelona, reuneix artistes de vuit nacionalitats i barreja el circ, la música i el text de gran format. D'aquesta manera, Obskené, ha volgut sorprendre el públic de la Fira del Teatre al Carrer just després d'estrenar 'Ciutat de Vidre' al Festival Grec.
 
En la seva constant recerca de nous llenguatge, en aquesta ocasió Obskené en fa interactuar fins a tres: el text, el circ i la música. El text és un manifest en diferents llengües que reivindica allò col·lectiu. Quatre pals xinesos, un trapezi fix i un circuit de tirolines són les estructures escenogràfiques circenses que serveixen als actors-acròbates per defensar aquest manifest. Finalment, la música electrònica converteix la interpretació d'aquest manifest en una festa.

'Manifesta' és un còctel no només de creadors de diferents llenguatges artístics, sinó també de diferents nacionalitats, de diferents tradicions. La producció compta amb artistes de Quebec, França, Itàlia, Portugal, Regne Unit, Estats Units i Suècia. Així, la desubicació, l'adaptació, el contrast, l'entesa, l'acolliment i la diferència són temes que sorgeixen de la unió d'artistes de diferents trajectòries i la motivació per a crear un nou espectacle sobre la comunitat contemporània.

Aquesta nova proposta d'Obskené se situa entre el teatre de carrer i el ritual contemporani. La companyia ja va fer una estada a Tàrrega després de la seva participació al Grec per tal de preparar un espectacle que es concep molt visual, de risc i ple d'energia. S'interroga sobre l'espai públic, el col·lectiu, el comú i la comunitat, i s'inspira en els diferents manifestos polítics i de les avantguardes artístiques.