Lleida i Castelló s'agermanen

L'acte s'emmarca en la celebració del 765 aniversari de la fundació de la capital de la Plana i ha estat presidit per la seva alcaldessa, Amparo Marco

Europa Press
08 de setembre del 2016
Actualitzat a les 18:38h
Castelló i Lleida s'han agermanat aquest dijous
Castelló i Lleida s'han agermanat aquest dijous | Ajuntament de Castelló
El Saló de Plens de l'Ajuntament de Castelló ha acollit aquest dijous l'agermanament de la capital de la Plana amb la ciutat de Lleida, un acte que s'ha emmarcat en la celebració del 765 aniversari de la fundació de Castelló i que ha estat presidit per la alcaldessa, Amparo Marco; el vicealcalde i responsable d'Agermanaments, Enric Nomdedéu, i la tinent d'alcalde i responsable de Cultura de l'Ajuntament de Lleida, Montserrat Parra.

A la signatura d'aquest acord també ha assistit gran part de la corporació municipal, autoritats i representants de la societat civil, segons ha informat l'Ajuntament en un comunicat.

Enric Nomdedéu ha estat l'encarregat de realitzar un repàs als vincles històrics que uneixen aquestes dues ciutats i que es remunten al 8 de setembre de 1251, quan el Rei Jaume I va atorgar a Ximen Pérez d'Arenós, a través del document anomenat privilegi de trasllat , l'autorització per desplaçar la vila de Castelló de la muntanya a la plana.

El vicealcalde ha explicat que les relacions de col·laboració entre municipis constitueixen un element "fonamental" per reforçar, afavorir i promoure el progrés, "ja que són un estímul per a tots els sectors que formen el teixit civil, social i econòmic i s'han de traduir en un benefici per a tots els ciutadans ".

Per això, en aquest acte, Castelló i Lleida s'han compromès a reforçar les relacions culturals, esportives, socials, turístiques i econòmiques, a través de l'organització de trobades socials, el foment de l'intercanvi d'experiències, i l'estudi de fórmules participatives que permetin executar projectes comuns.

Recordar el passat

Per la seva banda, la regidora de Lleida, Montserrat Parra, ha mostrat la seva "satisfacció i agraïment" per poder compartir un acte "tan significatiu" per a les dues ciutats, i ha afirmat: "És la nostra obligació recordar el nostre passat i cuidar el nostre patrimoni material i immaterial, perquè saber d'on venim i on anem ens dóna seguretat i confiança per construir el nostre futur ".

Parra ha destacat que Castelló i Lleida són dues capitals amb molts elements en comú, ja que "compartim un rei, una llengua, una cultura i unes tradicions, però també compartim el fet de ser ciutats modernes i vitals, ciutats universitàries, que aposten pel progrés, que es preocupen pels seus ciutadans i que creuen en un futur ple d'il·lusió i projectes ".

Per a finalitzar, l'edil ha mostrat el desig de l'Ajuntament de Lleida de repetir, de forma simbòlica, aquest acte d'agermanament al Castell del Rei, el mateix lloc on Jaume I va signar l'ordre de trasllat de Castelló.

L'alcaldessa, Amparo Marco, ha assegurat que 765 anys després, Castelló i Lleida "tornen a trobar-se en el camí". "Tendim la mà a una ciutat amb la qual ens uneix la mateixa ànsia de futur", ja que "som pobles amb identitats comunes, amb coincidències, amb una estructura social similar, amb un rang de capitalitat que ens fa ser nucli administratiu i de serveis per a les poblacions de l'àrea metropolitana ".

La primera edil ha apuntat que la germanor que s'ha consolidat en aquest acte "pot i s'ha d'enfortir en el futur". "Tenim l'oportunitat d'establir llaços de cooperació i col·laborar en projectes conjunts en matèria social, econòmica i cultural", ha afegit.