Arriba a Lleida l'exposició «Fugint de l'Holocaust» amb continguts de «Perseguits i Salvats»

El president de la Diputació, Joan Reñé, confia que la mostra faci reflexionar sobre conceptes com la solidaritat i que Europa respongui i ajudi aquells que avui fugen

Redacció
08 de setembre del 2016
Actualitzat a les 11:22h
La mostra es podrà veure fins el proper 30 d'octubre
La mostra es podrà veure fins el proper 30 d'octubre | ACN
L'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) acull des d'aquest dimecres 7 de setembre i fins al pròxim 30 d'octubre l'exposició 'Fugint de l'Holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial'. L'exposició explica una part de la història mundial del nazisme, que es relliga amb la història catalana, i ho fa a partir de la història de vida d'alguns dels seus protagonistes.

Els seus records com a testimonis, les seves vivències plenes de por, angoixa, patiment i d'incertesa encapçalen, estructuren i articulen l'exposició en vuit àmbits que permeten repassar alguns dels trets definitoris de la persecució i la fugida, així com les duanes, les xarxes d'evasió, els passadors, les expulsions, les presons o els camps de concentració.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha explicat que l'exposició 'Fugint de l'Holocaust' ha incorporat a Lleida testimonis del projecte 'Perseguits i Salvats', que ha permès recuperar i senyalitzar cinc rutes d'evasió dels refugiats jueus de França pel Pirineu de Lleida. Reñé a més espera que l'exposició faci reflexionar sobre conceptes com la solidaritat i que Europa respongui per ajudar aquells que avui fugen.
 
L'exposició, tal com expliquen els organitzadors, "ens endinsa en un episodi prou desconegut del nostre passat recent, en el qual Catalunya va tenir un protagonisme destacat en tant esdevingué terra de llibertat per a milers d'homes i dones que fugien del règim nazi". Es tracta d'una mostra itinerant organitzada per l'Oficina de Patrimoni Cultural de l'Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona i el Museu d'Història de Catalunya, que es podrà visitar fins al 30 d'octubre a la Sala Gòtica de l'IEI.

El president de la Diputació, Joan Reñé, ha presidit l'acte d'inauguració de la mostra, que compta amb l'organització de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, la Unió Europea, el Museu d'Història de Catalunya, el departament de Cultura de la Generalitat i la Diputació de Barcelona.

Reñé ha explicat que es va demanar incorporar a l'exposició a Lleida testimonis del projecte 'Perseguits i Salvats', com la de Françoise Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer, que va salvar la vida als 5 anys fugint de l'Holocaust nazi (1942) després de creuar els Pirineus des de França fins a Les (Val d'Aran).

El projecte 'Perseguits i salvats' de la Diputació de Lleida ha permès recuperar i senyalitzar cinc rutes d'evasió dels refugiats jueus. Paquita Sitzer va conèixer en persona el mes de novembre de l'any passat la cinquena ruta que es va posar en funcionament a Alòs d'Isil (Pallars Sobirà).

Reñé també ha aprofitat la inauguració de l'exposició a Lleida per posar en valor aquelles persones que van ser generoses i solidàries i van acollir els jueus que fugien del nazisme, uns conceptes que, "per desgràcia", assegura, després de 75 anys "encara no hem sabut entendre".

El president de la Diputació ha afegit que "encara hi ha persones que perden la vida fugint de guerres i persecucions polítiques i aquesta exposició ens ha de fer reflexionar i que ens impliquem tota Europa per ajudar a tots aquells que ho necessiten", ha conclòs.

L'acte ha comptat amb l'assistència de la vicepresidenta de l'IEI, Rosa Pujol; la directora de l'IEI, Montserrat Macià; la cap de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, Aurèlia Cabot; el comissari de l'exposició, Josep Calvet, i la membre de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, Teresa Reyes.

L'Oficina de Patrimoni cultural de la Diputació de Barcelona, en el seu programa d'exposicions, posa a l'abast d'equipaments culturals un seguit d'exposicions itinerants que han estat produïdes per l'Oficina de Patrimoni cultural i pels museus que formen part la Xarxa de Museus Locals.

La Diputació de Barcelona es fa càrrec de la coordinació de la itinerància de les exposicions a cadascun dels municipi. Després de Lleida, la mostra visitarà altres museus de la Xarxa de Museus Locals, com ara l'Hospitalet de Llobregat, Sant Boi, Cerdanyola del Vallès o Sant Cugat.