El Vaticà defenestra l'exbisbe de Lleida, Xavier Salinas, per la relació amb la seva secretària

Les explicacions que va donar a la Cúria vaticana no han evitat el cessament | Salinas marxarà segurament com a tercer bisbe del cardenal de València

Redacció
08 de setembre del 2016
Actualitzat a les 19:30h
El bisbe Salinas va negar que la relació amb la secretària anés més enllà d'una amistat especial
El bisbe Salinas va negar que la relació amb la secretària anés més enllà d'una amistat especial | Aguaita
Han passat vuit mesos des que es va fer pública la relació que Xavier Salinas, exadministrador apostòlic de Lleida entre el 2007 i el 2008 i fins ara bisbe de Mallorca, mantenia amb la secretaria adjunta de Relacions Institucionals al bisbat balear. Però al Vaticà la processó anava per dins. L’havien cridat a capítol després que Mariano de España, l’home de la col·laboradora, Sonia Valenzuela, denunciés a les autoritats eclesiàstiques la presumpta relació del prelat amb la seva dona –ara ja estan divorciats-. Les explicacions de Salinas, que va assumir les funcions de bisbe de Lleida després de la jubilació de Francesc-Xavier Ciuraneta, no van convèncer el Vaticà,  que finalment l’ha defenestrat com a bisbe de Mallorca.

Salinas, segons informa el Diari de Mallorca, marxarà de manera imminent com a número tres del cardenal Antonio Cañizares a València. Una rebaixa de categoria amb la que Roma deixa palès, després de vuit mesos sospesant la situació, el seu malestar per la conducta “inapropiada” del bisbe, que sempre ha negat, també davant la Cúria romana, que la seva relació amb Valenzuela anés més allà d’una amistat "especial".

Segurament van resultar més convicents, a ulls de la Cúria, les proves presentades per Mariano de España, que va contractar un detectiu privat per fer un seguiment documentat de l’activitat de la seva exdona. A banda de fotografies, que testimoniaven visites diàries de Valenzuela al bisbe fora de l’horari laboral, també va aportar hores de gravacions telefòniques. Ella va dimitir com a secretària quan va sortir l'afer a la llum pública.

El cessament de Salinas no ha sorprès massa entre la societat mallorquina, on eren coneguts aspectes de la relació entre el seu bisbe i la dóna, de l’alta burgesia de l’illa. Sospitaven que el Vaticà no podia tardar en aplicar-li a Salinas la penitència. Ara tornarà a la seva terra natal després d’una estada a Mallorca, bastant més convulsa de la que va tindre a Tortosa.