L'exalcalde de Bell-lloc assegura que no sabia que el sous fossin il·legals

Ramon Cònsola defensa la seva gestió al consistori fins al 2015 i lamenta que se'ls tracti de ''lladres'' perquè les retribucions que percebien eren per la feina que feien

Ramon Cónsola, exalcalde de Bell-lloc
Ramon Cónsola, exalcalde de Bell-lloc | Arxiu
ACN
05 de setembre del 2016
Actualitzat a les 17:47h
L'exalcalde de Bell-lloc d'Urgell (Pla d'Urgell), Ramon Cònsola, de CiU, creu que no han fet res malament amb el cobrament de sous fixes a final de cada mes tot i no tenir dedicació exclusiva a l'Ajuntament tant ell com la resta de regidors.
 
La fiscalia s'ha querellat contra ell i vuit regidors entre els anys 2007 i 2015 per prevaricació al considerar que van cobrar un sou fix sense tenir dedicació absoluta en comptes d'una retribució per assistir als plens. Cònsola ha assegurat que desconeixien que aquest cobrament no fos legal i ha lamentat que una denúncia anònima els faci quedar com a ''lladres'' perquè la remuneració que percebien era per la feina que feien. Així mateix, ha dit que ja es cobraven ''indemnitzacions'' des de l'anterior mandat i que ells l'únic que van fer va ser aprovar-ho en ple.
 
Cònsola ha justificat els sous mensuals que cobraven ell i els regidors en base a l'article 166 de la Llei catalana a partir de la qual es regeixen molts ajuntaments per tal que els regidors puguin cobrar. Ha afegit que fins que ells no van entrar al govern al consistori es cobrava per ''indemnitzacions''. En aquest sentit, ha explicat que ell és pagès i que no ha estudiat mai dret, i ''sense saber de lleis desconeixia el règim intern dels ajuntaments'' quan hi va entrar, per la qual cosa, quan se'ls va explicar que es cobrava d'una manera determinada ''m'ho vaig creure''.
 
Amb el pas del temps però, es va decidir crear unes àrees de treball i aprovar per Ple la dotació que es cobraria per cadascuna amb el conseqüent regidor assignat. A més a més, Cònsola ha remarcat que es va estipular una partida pressupostària per aquests sous i tot va semblar que ''estava correcte''.

Cònsola ha lamentat que ara la denúncia anònima d'un veí els faci quedar com a ''lladres'' i ha assegurat que tot el que van cobrar ho van declarar a renda amb ''transparència total''. Segons l'exalcalde, tot plegat ''és penós'' perquè s'està parlant de casos com el d'un regidor que cobrava 350 euros cada mes i es pagava ell el telèfon per estar d'atenció al públic. En aquest sentit, ho ha qualificat de ''denigrant per la democràcia'' i ha afegit que al final ''als pobles només s'hi posaran els malfactors a governar perquè la gent que té ganes de treballar no voldran''.

Finalment, Cònsola ha remarcat que quan ells van entrar a l'Ajuntament hi havia un negatiu de 175.000 euros i un crèdit per pagar de 600.000 euros i que quan en van sortir l'any passat ho van fer amb una inversió de 6 milions d'euros i 195.000 euros de calaix.

La fiscalia considera que Cònsola, sis regidors de CiU i dos d'ERC que van formar part del govern municipal entre els anys 2007 i 2015 van cobrar un sou fix mensual en comptes d'una retribució per assistir als plens, un sou que, segons la querella presentada per la fiscalia, no podien percebre ja que no tenien dedicació absoluta. Es calcula que entre tots ells i durant vuit anys van cobrar, suposadament, 284.000 euros que no els hi corresponien.

L'actual alcalde de Bell-lloc evita fer valoracions

L'actual alcalde de Bell-lloc d'Urgell, Carles Palau, de la formació Bell-lloc es Mou, ha evitat fer una valoració de la querella presentada per fiscalia emparant-se en la presumpció d'innocència de l'anterior equip de govern i ha afegit que no diran res fins que no hi hagi una resolució judicial ferma amb sentència o s'arxivi la querella pròpiament dita.

En aquest sentit, ha explicat que el primer contacte que va tenir l'actual equip de govern amb fiscalia va ser l'1 de febrer, quan es va fer la primera petició d'informació per escrit al registre de l'Ajuntament. A partir d'aquí hi ha hagut tres peticions d'informació més però des de fa uns quatre mesos que no es tenia noticia sobre el cas. De fet, segons Palau l'Ajuntament no ha rebut cap més escrit i s'han assabentat de la querella a través de la ''premsa i el boca a boca que hi ha pel poble''.

Palau també ha dit que quan ells van entrar a l'Ajuntament al 2015 es van assessorar amb la secretària que hi havia en aquella època i que aquesta els va donar dues opcions sobre com rebre remuneracions. Actualment l'alcalde i un regidor estan en dedicació parcial i la resta de regidor reben retribucions per assistència a plens i juntes de govern.