El curs arrencarà a Lleida amb 78.243 alumnes, més que l'any passat excepte en educació infantil

A Sidamon s'obre una escola nova i els alumnes de l'escola del Cogul que es tanca aniran a Castelldans i les Borges Blanques

Un nen tornant a l'escola
Un nen tornant a l'escola | Martí Albesa
ACN
02 de setembre del 2016
Actualitzat a les 19:47h
El curs escolar arrencarà a Lleida amb 78.243 alumnes, 370 més que el curs anterior. En tots els cicles educatius el nombre d'estudiants augmenta –on més a primària; amb 526 alumnes més- excepte a educació infantil, on hi haurà 377 alumnes menys. Pel que fa als equipaments, Sidamon (Pla d'Urgell) estrena escola mentre que el Cogul (Garrigues) tanca la seva. Els cinc alumnes d'aquest centre s'han recol·locat, dos a Castelldans (Garrigues) i tres a les Borges Blanques.

L'escola Pinyana de Lleida i l'Institut Joan Solà de Torrefarrera seguiran aquest curs íntegrament en mòduls prefabricats. Pel que fa al primer, Ensenyament està negociant el solar on construir la nova escola amb l'Ajuntament i el segon es troba en fase de licitació del projecte.

Des d'Ensenyament veuen "difícil" que cap dels dos centres sigui una realitat el curs que ve tot i que mantenen el seu compromís per fer-ho possible en un futur. En total a la demarcació de Lleida hi ha 57 mòduls prefabricats. Són dades presentades aquest divendres pel director dels Serveis Territorials d'Ensenyament, Miquel Àngel Cullerés.

Cullerés ha fet una valoració satisfactòria de les dades del pròxim curs i ha destacat la reducció de ràtios. A educació infantil el 98,7% de les classes tindran 25 alumnes o menys, a primària el 93,1% i a secundària obligatòria el 98,4%. Pel que fa a les escoles rurals, aquest curs a la demarcació de Lleida passen de 4 a 22 i augmenta per tant també el nombre d'alumnes de 22 a 73 alumnes.

Pel que fa a número de docents, se'n perden deu i passen de 4.778 a 4.768. Segons Culleres, la causa és el tancament de l'escola del Cogul, la pèrdua d'algun grup d'educació infantil, on hi ha menys alumnes, o la fusió dels dos centres del Secà de Sant Pere de Lleida. Cullerés, però, ha destacat que, en canvi, s'augmenten els recursos en centres de màxima complexitat, amb cinquanta docents més.

Pel que fa als ajuts de menjador, aquest curs se n'han sol·licitat 6.089. El curs passat es van rebre 5.711 sol·licituds i se'n van aprovar 3.709, amb una inversió d'1,845 milions d'euros. Està pendent establir la partida per a aquest curs, que dependrà de les sol·licituds aprovades finalment.

Puja el número de grups d'FP que ofereixen la modalitat dual, que passa de 26 a 29. Pel que fa a titulacions d'FP dual passen de 21 a 24. Així s'afegeixen els cicles formatius de GS Projectes d'edificació i GS Higiene Bucodental a l'INS Torrevicens de Lleida així com de GS Manteniment d'Instal·lacions tèrmiques i de fluids a l'INS Guindàvols de Lleida.

També a FP, es creen tres nous cicles formatius al territori; Radioteràpia i dosimetria a l'IES Torrevicens, el de Màrqueting i publicitat Enològic a l'IES Clavé (privat, no subvencionat) i el d'Escultura aplicada a l'espectacle a l'Escola d'arts d'Ondara de Tàrrega. En aquesta última escola se'n suprimeixen però dos per falta de matriculacions; el de Forja i el d'Arts Tèxtils. A més, a Lleida es podran cursar dos nous cicles formatius únics a Catalunya; el de grau superior de Ramaderia i assistència en sanitat animal a l'INS Mollerussa i el de grau mitjà de Piragüisme en aigües braves, a l'INS de la Pobla de Segur.

Pel que fa a les inversions, Cullerés ha destacat que aquest curs s'han invertit 4,7 milions d'euros en la nova escola de Sidamon, quatre grans rehabilitacions en altres centres, com ara la segona fase de l'ampliació de dues línies de primària a l'escola Parc del Saldar d'Alcarràs, i 68 actuacions menors, com ara la col·locació d'un mòdul prefabricat a l'escola Mare de Déu del Carme d'Alcoletge i un altre a l'escola La Creu de Torrefarrera.