Unió de Pagesos denuncia la pèrdua del 40% d'ajuts en producció ecològica

Una quarantena de ramaders han tallat la C-13 en una marxa lenta que ha acabat a la seu comarcal d'Agricultura | La consellera Serret atribueix les retallades a l'Estat

Jordi Ubach / ACN
02 de setembre del 2016
Actualitzat a les 15:40h
Els pagesos han tallat la C-13 a Tremp
Els pagesos han tallat la C-13 a Tremp | Jordi Ubach

Entre trenta i quaranta pagesos de les comarques del Pirineu s'han concentrat aquest migdia a Tremp, convocats per Unió de Pagesos, per protestar contra la retallada dels ajuts en ramaderia ecològica de muntanya. El sindicat denuncia que les explotacions ecològiques de muntanya han perdut al voltant d'un 40% dels ajuts que rebien de l'administració i exigeix al Departament d’Agricultura un repartiment equànime dels imports, així com una gestió eficaç. Els ramaders han entregat les seves demandes a la seu territorial d'Agricultura a Tremp, després de travessar la ciutat per la carretera C-13 durant uns 15 minuts.

El responsable de la Comissió Permanent Nacional d'Unió de Pagesos, Carles Vicente, ha culpat les retallades de l'administració en diferents àmbits per portar-los "a la situació actual". Unió de Pagesos demana que es mantinguin les ajudes que es van acordar en les Polítiques de Desenvolupament Rural (PDR) que es van signar el 2014. Vicente ha assegurat que "el pressupost hi és, no té cap sentit que es retalli el PDR, d'aquí al 2020 que s'acaba" i ha afegit que "hi ha formes per reconduir-lo". 

Els responsables d'Unió de Pagesos han explicat que des de l'any 2014 se'ls ha retallat les ajudes en les Indemnitzacions Compensatòries de Muntanya un 48% en el 2014 i un 20% el 2015, i per sobre del 20% en les ajudes agroambientals a l'agricultura ecològica. A més, segons el sindicat, l'administració no ha deixat que hi hagués nous perceptors d'ajudes en ecològica ni que aquells que ja tenien una explotació l'ampliessin. Per Vicente "no s'entén" que es defensi una metodologia d'agricultura, com és l'ecològica, "i no es posi la taula per fer-ho".


Vicente ha apuntat que "des d'Unió de Pagesos demanem que es mantinguin els ajuts, que s'igualin al 2014 i no es retallin". En aquest sentit, ha senyalat que "no poden dir que es retalla perquè hi ha més hectàrees d'agricultura ecològica quan no has obert la porta a què hi hagi més perceptors". Unió de Pagesos ha "exigit transparència" a la conselleria i "dades fiables" de l'augment d'hectàrees.

Agricultura atribueix les retallades a l'Estat

La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha atribuït a l'Estat i al fet que enguany hi ha hagut més sol·licituds la retallada en ajuts per a la producció ecològica. Coincidint amb la manifestació d'aquest divendres a Tremp, la segona en vuit dies, la consellera ha assegurat que entenen "perfectament el seu sentir" i per això s'ha mostrat disposada a treballar amb el sector per "corregir" en la mesura que sigui possible el model actual i també per "apretar" i aconseguir que hi hagi unes polítiques europees més ben adaptades a la realitat catalana, ja que actualment es basen en afavorir més els cultius de caire continental i no tant els de tipus mediterrani.

Segons Serret la partida pressupostària d'ajuts a la producció ecològica s'ha "aplicat al 100%", però el context al qual s'ha arribat, amb una retallada del pressupost del període, en gran mesura perquè l'Estat va abaixar un 75% la seva aportació, és el que ha acabat provocant el malestar del sector.