La FiraTàrrega més «intercultural» ja escalfa motors

Més de 715 professionals s’han inscrit ja per participar en la Fira

Centenars de persones es donen cita a Fira Tàrrega
Centenars de persones es donen cita a Fira Tàrrega | ACN
ACN
02 de setembre del 2016
Actualitzat a les 8:02h
57 companyies i 60 espectacles, dels quals 34 són estrenes. Aquest és l’aparador de la 34à edició de FiraTàrrega, que ja escalfa motors per oferir entre el 8 i l’11 de setembre una àmplia i variada oferta d’espectacles de carrer. Aquesta edició està dedicada com mai a la “interculturalitat”, a la transgressió entre fronteres artístiques i l’aproximació a col·lectius i contextos diversos, segons senyalat el director artístic, Jordi Duran, aquest dijous.

A dia d’avui més de 715 professionals s’han inscrit per assistir a la Fira i participar en les activitats dedicades, una xifra que manté el bon to de la darrera edició i mostra l’interès i la rellevància d’aquesta cita anual amb aquest mercat d’exhibició d’arts de carrer.

Donat que la majoria de detalls de la nova edició de FiraTàrrega ja es van desvetllar abans de l’estiu, la principal novetat del dia ha estat el nombre de professionals inscrits enguany, un indicador que és molt positiu quan encara falta una setmana per a l’inici de la Fira. Segons l’organització, a dia 30 d’agost s’havien inscrit 715 professionals, una xifra que acabarà sent similar a la de l’any passat.

Els professionals participants són persones vinculades als diversos àmbits del món de l’escena, que viatgen a Tàrrega per veure els espectacles i participar en les activitats i trobades professionals organitzades.

La nova cita de la Fira de Tàrrega pretén ser un exemple artístic d'una societat diversa i canviant. És per això que entre els dies 8 i 11 de setembre, la mostra comptarà amb 60 espectacles de 57 companyies que interpel·laran les diferències de gènere, socials, econòmiques o de procedència geogràfica. La interculturalitat com a fonament de la societat contemporània. Aquest és el fonament sobre el que s'ha estructurat el programa cultural i artístic de la propera edició de la Fira de Tàrrega.

30 de les companyies participants són catalanes; 11 de la resta d'Espanya i 16 d'internacionals. Així, tot i que es manté l’equilibri, percentualment creix la representació catalana. En expressió del director artístic, Jordi Duran, hi ha “moltes Tàrregues dins de la Fira”, fent al·lusió als 25 espais escènics repartits per la ciutat i a la seixantena de propostes que s’hi veuran. “Si no arribem a la gent és que tenim un problema”, ha bromejat.

Per celebrar el potencial intercultural de FiraTàrrega, aquesta edició comptarà amb diverses apostes que giren al voltant d’aquesta qüestió. Coproduccions de gran format com Manifesta, la darrera creació dels Obskené, un cant a la diferència, festiu i lúdic; l’estrena a l’Estat espanyol de Misa Fronteriza, dels mexicans Universiteatro & Gorguz Teatro, una reflexió sobre la hibridació cultural; l’estrena de 'Mulïer' de Maduixa Teatre, un homenatge a totes les dones que, durant segles d’opressió, han lluitat i segueixen lluitant pels seus drets; o el Cafe Europa dels italians Ondadurto Teatro, una al·legoria que retrata la hipocresia i els vicis de la nostra societat.

El regidor de Cultura de Tàrrega, Raúl Palacios, ha celebrat el compromís de FiraTàrrega amb els habitants del seu municipi. Palacios ha destacat que un any més la cita ha demostrat una “voluntat decidida d’acostar a la ciutadania i implicar-la en les activitats artístiques i formatives organitzades”.

Efectivament, aquest mercat d’exhibició artística també ofereix una sèrie de tallers, col·laboracions amb escoles i actors socials de Tàrrega i també càstings i propostes de col·laboració amb les companyies, que fan que el municipi visqui la trobada més enllà de gaudir dels espectacles.

Cal destacar també que enguany la Fira “renova l’expectativa” dels espectadors més habituals d’aquesta cita, amb una inauguració diferent. L’espectacle nocturn habitual dóna pas enguany a una proposta diürna de la companyia francesa Artonik (“ha enamorat allà on ha estat”) i el seu espectacle 'The Colour of Time'.

Això forma part de la línia de canvis que ha destacat Duran, com ho és també l’aposta per una primera jornada (dijous 8) molt carregada d’espectacles. “Un primer dia fort amb quantitat i qualitat, 11 produccions que segur que seran plats forts d’aquesta edició”, ha senyalat Duran, que entén que d’aquesta manera s’està “recuperant” el dijous com a dia igualment important dins de la programació.

Una altra xifra significativa, que constata la projecció de FiraTàrrega, és que el 75% de les companyies participants aconsegueixen noves contractacions després del seu pas per la Fira, un 35% a l’estranger