Res no canvia

«Tot i reduir-se la producció i l'oferta de fruita, no preveiem que els preus estiguin a la altura que haurien de ser si el mercat estigués regulat per la llei de l'oferta i la demanda. En tenim una bona colla que vetllen per la competència»

David Borda
01 de setembre del 2016
Imatge de fruites en un mercat
Imatge de fruites en un mercat | ACN
L'informe del Departament d'Agricultura dels EUA (USDA) del passat 19 d'agost parla d'una producció de 3,7 milions de tones de préssecs i nectarines a Europa el 2016 (un 6% menys de producció), amb les reduccions més importants de collita a Espanya i Itàlia. Efectivament, això ha estat així, tot i no haver acabat la campanya, les produccions seran inferiors a la de temporades passades, un fet ara ja contrastat amb els companys del sector que anem parlant.
 
I com anirà la campanya quant a preus? El passat juliol, el Ministeri va convocar una reunió per fer balanç de com va la campanya. Quants productors sabem a quin preu cobrarem la fruita? No tenim liquidacions, no es respecta la llei de morositat, no tenim cap llotja de referència en el sector de la fruita amb preus a percebre pel productor, no tenim cap contracte amb els preus de la fruita entregada, ... i fem balanç de com va la campanya 2016? Però si no sabem res!! Ningú menys el ministeri i els seus assessors o informadors de "confiança" poden dir que la campanya va bé en comparació amb la molt dolenta del 2015 i del 2014.
 
Però si de campanyes molt dolentes ja en porten des del 2013 i, amb una mica de professionalitat, ja els hi hem demanat diverses vegades que deixem de comparar d'una vegada amb aquestes campanyes nefastes i ho facin amb les del 2008/2012. La nostra pregunta és: qui pot tenir interessos a donar aquests missatges? Des d'aquí, demanem aquests "informadors" que se siguin valents i ens responguin.
 
Però, tot i reduir-se la producció i l'oferta de fruita, no preveiem que els preus estiguin a la altura que haurien de ser si el mercat estigués regulat per la llei de l'oferta i la demanda. En tenim una bona colla que vetllen per la competència: l'Autoritat Catalana de la Competència, la Comisión Nacional de la Competencia i la Direcció General de Competència de la UE. La seva feina és la de garantir que, en competir, les empreses,  segons els seus mèrits, i en condicions justes i equitatives, els mercats funcionin millor, el que beneficiaria a consumidors, les mateixes empreses i al conjunt de l'economia europea.
 
 Ara, el que em pregunto com a productor de fruita dolça és: ja fan bé la seva feina en el nostre sector? Penso que en molts sectors agraris punxen tots aquests que vetllen per la competència. Jo només vull fer una reflexió que em fan els companys del sector de la llet i que també dono per bona per al de la fruita; com pot ser que el consumidor pagui gairebé el mateix per 1 litre d'aigua que per 1 litre de llet, què passa amb la cadena de valor? Això és just i equitatiu?
 
Al mateix temps, problemes de funcionament a la duana, programes que televisió que ens titllen d'enverinadors, aquests dies feina a tope a les finques...  cada vegada comprenc més aquesta definició del que és fer de pagès: the art of losing money while working 400 hours a month to feed people who think you are trying to kill them (es l'art de perdre diners treballant 400 hores al mes per alimentar a la societat i que aquesta pensi que intentem matar-la o enverinar-la).
 
Com estem ara? Els de les autoritats i comissions de la "descompetència", desapareguts, els hi demanarem que s'hi posin i revisin la justícia i equitat de la cadena de valor; sense cap liquidació ni preu de referència, vetllarem per tenir publicat aquesta tardor el decret que obligarà a passar els preus a percebre pel productor setmanalment a l'Idescat.
 
No tenim els contractes amb preu, continuarem treballant amb l'AICA per engegar aquesta pràctica; sense mesures de mercat per part de la UE, treballarem per una PAC que torni a recuperar les mesures de mercat; sense ajudes als productors de fruita, treballarem per reconduir les poques ajudes del sector als agricultors professionals, tant del primer pilar de la PAC, com del PDR, com dels Plans Operatius; ... entre d'altres accions, vaja, que tenim feina, això sí.