El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya de Solsona compleix 20 anys

En destaca el creixement internacional de la institució, que en els últims dos anys ha representat més del 50% de la l'activitat del centre

ACN
31 d'agost del 2016
Actualitzat a les 18:37h
El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb seu a Solsona.
El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb seu a Solsona. | ACN

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb seu a Solsona. Foto: ACN


L'1 de setembre es compleixen 20 anys de la creació del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, ubicat a Solsona. L'entitat va néixer a iniciativa del Consell Comarcal, la Diputació i la Universitat de Lleida amb l'objectiu d'impartir pràctiques per a estudiants de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària. L'ambició del centre, però, l'ha portat molt més lluny i el CTFC s'ha convertit en un referent del món forestal, el desenvolupament rural i la transferència de coneixements no només al país, sinó sobretot a la zona del Mediterrani. El director general del CTFC, Denis Boglio, ha assenyalat a l'ACN que el creixement internacional de la institució s'ha vist reflectit en els últims dos anys amb el fet que l'activitat internacional ha representat més del 50% de l'activitat total del centre.

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya treballa per contribuir a la modernització i la competitivitat del sector forestal, el desenvolupament rural i la gestió sostenible del medi natural, per mitjà de la recerca, la formació i la transferència de tecnologia i el coneixement a la societat.

El seu director general, Denis Boglio, ha explicat a l'ACN que el centre ha passat per moltes etapes i ha destacat que l'última, la de la crisi, ha sigut "la més difícil". "Com a tot el sector públic ens ha afectat molt, hem hagut de reduir el personal, els equips, hem tingut incertesa jurídica, i tot plegat ha creat malestar, però ara ja estem a la part final d'aquesta etapa", ha assenyalat. Segons Boglio, aquesta situació també "ha permès millorar molt l'eficiència de la institució en general".

Girant la vista enrere, Boglio ha destacat que una de les fites més importants del centre va ser, precisament, el seu naixement. "Va ser una aposta per part d'uns quants visionaris del Consell Comarcal, la Universitat de Lleida i la Diputació, quan les coses no eren gens fàcils", ha explicat. "Aquelles persones es van haver de buscar la vida per trobar vies de finançament i finançar l'activitat del centre, i poc a poc anar creixent", ha relatat. Un altre dels moments importants que recorda va ser el trasllat a l'edifici on es troben ara, als afores de Solsona, una construcció totalment adaptada a les seves necessitats.

L'edifici es va poder inaugurar l'any 2008, després de tres anys d'obres, i els va permetre deixar l'espai que ocupaven al Seminari de Solsona. Un dels punts de què Denis Boglio se sent més orgullós és del creixement internacional que ha experimentat el CTFC en els últims anys. De fet, més de la meitat de l'activitat total del centre en els darrers dos anys s'ha desenvolupat en l'àmbit internacional.

Per Denis Boglio, en l'actualitat el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya destaca especialment en el camp de la gestió forestal, en l'àmbit de l'ús de la fusta per a la construcció, la qual cosa permet donar valor als boscos, i també en la gestió dels ecosistemes, i específicament en el camp de les espècies protegides.

El director ha explicat que ara mateix el centre està elaborant un nou pla estratègic que ha de ser vàlid pels propers 10 anys, "on ens estem tornant a plantejar els reptes estratègics de la institució". L'objectiu, però, és seguir mantenint-se en l'espai d'aconseguir "un equilibri estable" entre la gestió i la conservació dels boscos.

Així, pel que fa als reptes de futur, la institució es focalitzarà en el camp de la construcció sostenible amb fusta. Segon Boglio, davant el canvi climàtic, d'aquí a 20 anys més del 50% dels edificis nous s'hauran construït amb fusta. "És per això que hi ha un repte inevitable d'adaptar la nostra indústria i els nostres boscos a aquesta demanda que ens ve per endavant", ha subratllat el director.

La qüestió de la sostenibilitat dels ecosistemes davant el canvi climàtic i de tots els sistemes naturals en general també preocuparà el CTFC en un futur proper. Segons Denis Boglio, a nivell d'espècies prioritàries caldrà fer actuacions aviat "perquè d'aquí 20 anys les espècies es trobin còmodes en els seus hàbitats", ha destacat el director.

La tòfona també serà una de les línies estratègiques que ocuparà el CTFC en els propers anys. De fet, per Denis Boglio, aquest sector serà "una oportunitat molt important" per a moltes zones rurals i de muntanya de Catalunya. En aquest sentit, el director ha destacat que el centre està elaborant un Pla estratègic del sector per encàrrec del Departament d'Agricultura i on, entre d'altres, s'han de plantejar noves inversions.

Finalment, un altres dels sectors on el centre tindrà especial incidència serà en la gestió forestal i sobretot en la gestió del risc d'incendis. "Malauradament creiem que la qüestió dels incendis anirà creixent, i per això caldrà repensar el model de gestió forestal que s'està aplicant", ha detallat.

Segons el director, hi ha un consens generalitzat que en els darrers anys s'ha dedicat molta inversió a l'extinció, a comprar camions i avions de bombers, "però això té un límit". Malgrat tota la tecnologia de què es disposa, "quan es tracta de grans incendis, no som capaços de parar-los i hi ha un problema real de sobrecreixement del bosc". Per Boglio, això implica repensar "com estem fent la gestió, on estem dedicant els diners i potser també quines zones del territori estaríem disposats a deixar cremar".

Durant els 20 anys d'activitat s'han dut a terme gairebé 900 projectes d'àmbit local, nacional i internacional, s'ha participat en la publicació de 250 libres i s'ha publicat 550 articles científics sobre treballs realitzats. Només l'any passat se'n van publicar uns 70. La plantilla està formada per un centenar de professionals, dels quals una trentena es dediquen a activitats de recerca a temps complet.

Aquest dijous a les 6 de la tarda tindrà lloc l'acte institucional de celebració del 20è aniversari del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya que comptarà amb la consellera d'Agricultura i actual presidenta de l'entitat, Meritxell Serret.