Bell-lloc d'Urgell impulsa la modernització d'una part del Canal d'Urgell

Més de 400 hectàrees de la col·lectivitat número 16 que permetran guanyar ''qualitat de vida'' als pagesos i millorar els rendiments de producció dels cultius

ACN
31 d'agost del 2016
Actualitzat a les 16:11h
Imatge dels impulsors de la modernització del Canal d'Urgell
Imatge dels impulsors de la modernització del Canal d'Urgell | ACN
La col·lectivitat de regants número 16 del Canal d'Urgell, que abasta majoritàriament el terme municipal de Bell-lloc d'Urgell (Pla d'Urgell), està impulsant un projecte de modernització del regadiu en 402 hectàrees de cultius majoritàriament de cereals, farratges, panís i també fruiters.

Segons ha explicat el síndic d'aquesta col·lectivitat, Ventura Roca, es tracta del primer projecte de modernització al conjunt del canal – que rega unes 70.000 hectàrees en 5 comarques de Ponent – ''sense cap tipus de limitació'' dins la parcel·la de manera que cada pagès podrà escollir pel tipus de reg que més li convingui i fer-lo servir a demanda segons les necessitats del cultiu. El projecte, amb un cost de 5.000 euros per hectàrea, s'espera que estigui enllestit per la propera campanya de reg i ha de servir per millorar la ''qualitat de vida'' de l'agricultor.

Ventura Roca ha explicat que inicialment el projecte de modernització es va preveure en unes 200 hectàrees de les 4.000 que hi ha a la col·lectivitat, però que a dia d'avui ha crescut fins a les 402 hectàrees amb un 81% de participació amb ''adhesió i compromís de pagament'' del nou sistema de reg. En total són uns 100 propietaris del terme municipal de Bell-lloc d'Urgell – excepte 30 hectàrees que estan als Alamús (Segrià) – i està previst que el proper 6 de setembre l'assemblea de la col·lectivitat aprovi definitivament el projecte.

Segons Roca, aquest és el primer projecte de modernització del Canal d'Urgell que neix sense cap tipus de limitació dins de la parcel·la a l'hora d'escollir el sistema de reg i la demanda. En la major part de l'àrea de regable d'aquest canal el reg es fa mitjançant el sistema de reg a manta, que consisteix en inundar els camps a través de l'aigua que prové de les sèquies i a més a més es fa per torns.

A la col·lectivitat de Bell-lloc només hi ha constància de dos projectes similars al seu, un fet a Torregrossa i un altre a Puigverd de Lleida, però es tracta de zones on la modernització s'ha fet amb limitacions perquè allí pràcticament només s'hi cultiva fruita.

Roca creu que els pagesos guanyaran en qualitat de vida i s'espera que la inversió que hauran de fer ara es pugui amortitzar amb un increment de producció en uns 15 o 20 anys.
 
En aquest sentit, han calculat que les millores que podran experimentar els agricultors amb el reg modernitzat es podrien situar amb increments del 15 i el 20% a través de la minimització de costos i l'aprofitament al màxim de l'aigua amb consums més ajustats a les necessitats que demanen als cultius.

El president de la col·lectivitat, Josep Lluís Grifol, ha explicat que la inversió serà de 5.000 euros per hectàrea dels quals la meitat es podran sufragar a través d'una subvenció del Departament d'Agricultura i els fons Feder d'Europa. Per tant, el pagès haurà de posar 2.500 euros per hectàrea que es veuran reflectits en uns 190 o 200 euros al rebut.
 
El pressupost total del projecte de modernització és de 936.327 euros. Grifol també ha assenyalat que el calendari previst és que ara es pugui licitar el projecte d'obres entre les 8 o 9 empreses que l'han d'executar i començar les obres per tal que s'acabin a finals de l'hivern, de manera que la campanya de reg de 2017 ja es pugui fer amb la modernització en marxa.

Un reg més sostenible

L'enginyer agrònom que s'ha fet càrrec del projecte, Gustau Carrillo, ha explicat que entre cada 10 i 20 hectàrees de l'àrea a modernitza s'hi col·locarà un hidrant i d'aquí es distribuirà l'aigua a les finques. Tot aquesta aigua provindrà d'una bassa d'uns 15.000 metres cúbics que està situada en un punt que fa com un ''bypass'' al canal i al no haver-hi cap cota rellevant l'aigua es podrà bombejar directament contra la xarxa sense requerir tanta pressió. ''Cadascú podrà regar quan vulgui, a demanda, i les bombes aniran variant de velocitat adaptant-se al consum que hi hagi en cada moment''.

Així mateix, com que l'adhesió a la modernització no és obligatòria, es mantindrà la xarxa de reg a manta actual, de manera que si durant les obres hi ha qualsevol avaria es reposarà.

Segons Carrillo, el reg modernitzat és més sostenible, perquè és un reg ''més uniforme'', ja sigui amb goter, pivot o aspersió, i permet regar el que el pagès necessita en cada moment. A més es fa un control a distància i es poden aplicar petits regs sense malbaratar aigua ni afectar negativament a les plantes. En definitiva, Carrillo assegura que es millora la salinitat, disminueixen els drenatges i s'estalvia en la gestió del temps perquè ''el pagès es veurà menys lligat al reg''.