Un drac protagonitza l'espectacle central de l'Aquelarre de Cervera

L'Encesa de la Universitat ha comptat també amb dues plataformes en moviment, música, foc i molta pirotècnia | L'espectacle ha atret 12.000 visitants

Redacció
28 d'agost del 2016
Actualitzat a les 10:11h
El drac ha estat el protagonista de l'Aquelarre
El drac ha estat el protagonista de l'Aquelarre | ACN
Un drac creat a partir de cinc estructures mòbils capitanejades per bruixes (dues blanques, una negra, una groga i una vermella) ha protagonitzat a quarts de tres de la matinada d'aquest dissabte l'espectacle central de l'Aquelarre de Cerveraque enguany s'ha celebrat en un nou escenari, traslladant-se de Cal Racó a la plaça Pius XII. Ha estat un dels canvis d'aquesta 39a edició a causa de les obres que s'estan fent al centre de la capital de la Segarra. 

L'espectacle, a càrrec de la companyia cerverina Alea Teatre, també ha comptat amb una bruixa verda penjada d'una grua. D'aquesta mateixa grua ha aparegut, un cop creat el drac, el Mascle Cabró, aplaudit i corejat pel nombrós públic assistent; unes 12.000 persones, segons el regidor d'Aquelarre, Marc Llorens. 

La bruixa ha estat la protagonista de l'espectacle central, que gràcies al canvi d'ubicació, un espai és més pla, asfaltat i obert, ha comptat amb estructures mòbils i ha envoltat el públic assistent amb un muntatge de 360 graus. El director artístic de l'Aquelarre, Albert Parra, ha explicat que el nou espai obre més possibilitats però assegura que els actes centrals de l'Aquelarre es tornaran a fer a Cal Racó quan acabin les obres.

360 quilograms de pólvora

El regidor d'Aquelarre, Marc Llorens, per la seva banda, ha assegurat que l'espectacle central ha estat "espectacular" i que s'han superat les expectatives de públic. Llorens ha afegit que, tot i el canvi d'ubicació, la gent ho ha entès i ha sortit de festa a passar-s'ho bé. Els organitzadors calculen que, durant aquest cap de setmana, Cervera haurà cremat 360 quilos de pólvora i l'hauran visitat unes 30.000 persones.

La matinada de divendres a dissabte l'Aquelarre ja havia escalfat motors amb concerts i correfocs. Aquest dissabte a la tarda els més petits han participat també a l'Aquelarret, la versió infantil de la festa que ha reunit uns 200 infants a la cercavila. Però la festa gran i els principals espectacles es concentren entre dissabte a la nit i diumenge a la matinada. Un any més, els carrers i places de Cervera s'han omplert de gom a gom de persones vingudes d'arreu del país que no es volen perdre un esdeveniment que ja s'ha convertit en un clàssic de l'últim cap de setmana d'agost.

L'Encesa de la Universitat ha estat el tret de sortida de la festa i s'ha mantingut a la plaça de la Universitat. La direcció artística ha optat per una encesa que ha combinat llum, molta pirotècnia i dues estructures mòbils que s'han desplaçat per la plaça, una amb diables repicant bidons de foc i l'altra en forma d'aranya gegant. L'Encesa de la Universitat ha comptat amb els grups de cercavila de Cervera i els Diables de Cervera Carranquers, acompanyats com a convidats dels Diables de Vilafranca del Penedès i els de Llorenç del Penedès.

L'encesa de la Universitat suposa el preludi dels tres actes següents: la cercavila cap a Cal Racó, que enguany s'ha canviat per la plaça Pius XII i el "Ball de la Polla"; l'aparició del Mascle Cabró seguit del Ball de Diables; i, com a culminació de la nit, "l'Escorreguda del Mascle" i el Foqueral. Abans de cada acte hi ha hagut un correfoc.

La temàtica que fa girar tot l'espectacle és la bruixa i les diferents tipologies que històricament hi ha hagut, com la bruixa catalana, que ''és la dona d'aigua''. A través de totes les bruixes, es fa la invocació del Mascle Cabró, que ''és el protagonista real de la festa'', recorda Parra, que afegeix que hi ha un protocol marcat per a l'espectacle central de l'Aquelarre i que cap director artístic es pot saltar per poder continuar amb l'essència que garanteix les característiques principals d'aquesta festa de foc i música.

400 persones i 100 entitats involucrades

L'Aquelarre està concebut per tot un seguit d'entitats cerverines i en total són unes 400 persones les quines el fan possible, entre diables, percussionistes, actors i responsables d'atretzzo i màquines. A l'espectacle principal hi participen entre 70 i 80 persones dirigides per Alea Teatre.

El pressupost per a aquest any és de 190.000 euros, 30.000 més que la passada edició, i l'impacte econòmic de la festa supera el milió d'euros i compta amb la participació de més de 100 entitats.


La part musical de l'Aquelarre es completa amb cinc escenaris gratuïts i una desena de grups de mestissatge, rumba, rock i ball. En el cartell destaca La Salseta del Poble Sec, que després de participar en gairebé totes les edicions, en aquesta ha decidit adaptar la seva cançó "A sucar!" a l'Aquelarre. La nova lletra, escrita per l'autor de la peça original, Joan Ignasi Ortuño, i pel cantant Salvador Escribà, fa referències al Gran Boc, l'escorreguda o les bruixes. També hi participen les bandes Itaca Band, La Terraseta de Preixens, els bascos Kaotiko, Strombers i Vergüenza Ajena.

Paral·lelament, un any més, la Universitat ha acollit la Fira del Gran Boc, un esdeveniment únic a Catalunya que compta amb la participació d'un centenar d'expositors. S'hi poden trobar tota mena de parades relacionades amb l'esoterisme, el tarot i la quiromància, a més de productes artesanals i gastronòmics. La Fira també ha programat tallers, espectacles de màgia i, fins i tot, sessions d'hipnosi.