L'espectacle central de l'Aquelarre de Cervera ja s'assaja al nou escenari

El canvi permetrà ''enfocar'' la plaça Pius XII amb 360 graus de manera que el moviment dels actors i elements ''envoltarà'' tot el públic

ACN
24 d'agost del 2016
Actualitzat el 25 d'agost a les 2:21h
Imatge de l'assaig
Imatge de l'assaig | ACN
Els artistes de la companyia cerverina Alea Teatre ja fa uns dies que estan assajant a l'escenari de la nova ubicació a la plaça Pius XII l'espectacle central de la 39ena edició de l'Aquelarre que se celebrarà el proper dissabte 27 d'agost a la nit. Les obres que s'estan fent al casc antic de la capital de la Segarra han obligat a l'organització a reubicar els espais i per aquest motiu, les habituals escenes del 'Ball de la polla' o 'l'escorreguda del Mascle Cabró' no es veuran a Cal Racó.

Segons el director artístic d'aquest any, Albert Parra, com que l'espai de Pius XII és més gran han cregut convenient ''enfocar'' la plaça amb 360 graus de manera que el públic es veurà envoltat pels actors i els diferents elements que faran servir.
 
Parra ha explicat que després d'haver dirigit altres espectacles a Cal Racó ara es troba amb el repte que el nou espai ''planteja coses diferents que obliguen a explorar la nova plaça''. Es refereix bàsicament al fet que les condicions varien i a Pius XII l'espai és més pla, asfaltat i obert.

Per aquest motiu, Parra assegura que han cregut convenient enfocar la plaça amb 360 graus, perquè s'espera que hi hagi molta més gent i per tant l'espectacle comptarà amb més moviment que acabarà envoltant tot el públic, tot i que hi haurà una part més ''estàtica'' a l'escenari principal.

La temàtica que fa girar tot plegat és la bruixa i les diferents tipologies que històricament hi ha hagut, com la bruixa catalana, que ''és la dona d'aigua''. A través de totes les bruixes, afegeix Parra, es farà la invocació del Mascle Cabró, que ''és el protagonista real de la festa''.

Parra recorda que hi ha un protocol marcat per a l'espectacle central de l'Aquelarre i que cap director artístic es pot saltar per poder continuar amb l'essència que garanteix les característiques principals d'aquesta festa de foc i música. Així, a les onze de la nit hi ha l'Encesa de la Universitat amb la cercavila d'entitats capitanejada pels Diables Carranquers, que enguany varia de recorregut ja que no finalitza a Cal Racó sinó que ho farà darrera mateix de la Universitat.

Tot seguit hi haurà el Ball de la Polla a la mateixa plaça Pius XII i no serà fins a les dues de la matinada que es farà la invocació del Mascle Cabró. A les quatre de la matinada té lloc l'escorreguda del Mascle Cabró i la festa conclou amb el gran Foqueral dels diables.

L'Aquelarre està concebut per tot un seguit d'entitats cerverines i en total són unes 400 persones les quines el fan possible, entre diables, percussionistes, actors i responsables d'atretzzo i màquines. A l'espectacle principal hi participen entre 70 i 80 persones dirigides per Alea Teatre. Segons Parra, l'Aquelarre ''està fet per gent del poble i gràcies a això, durant uns dies, es pot crear i al·lucinar una miqueta en aquest món''.