L’autoestima, una de les claus de la felicitat

L’autoestima es forma durant la infància i es consolida a l’adolescència, a través de les experiències que hem anat vivint i les idees que hem anat format sobre nosaltres mateixos

Una nena emmirallant-se
Una nena emmirallant-se | Idniama
Núria Grañó
23 d'agost del 2016
Actualitzat a les 0:58h
L’autoestima és la capacitat d’estimar-se i com a tal es pot educar i practicar, canviem pensaments i hàbits per a millorar l’estima cap a nosaltres mateixos.

Per a sentir-nos feliços necessitem com a base una bona autoestima; estimar-nos a nosaltres mateixos, valorant les nostres virtuts i essent conscients dels nostres defectes per millorar-los. Tenir autoestima augmenta la nostra autoconfiança i això ens ajuda a relacionar-nos millor amb els altres i a prendre decisions.

L’autoestima es forma durant la infància i es consolida a l’adolescència, a través de les experiències que hem anat vivint i les idees que hem anat format sobre nosaltres mateixos. Però, què passa si la seva formació no ha estat prou adequada i som adults (nens o adolescents) amb autoestima baixa? No hi podem fer res? Sí que podem, ja que es tracta d’una capacitat que es pot educar i practicar, per tant, convé exercitar-la.

Quins passos hem de seguir per millorar la nostra autoestima? La Núria Grañó, Psicòloga Clínica, ens explica com.

Avalua la teva autoestima

En primer lloc, hem d’avaluar la nostra autoestima, qüestionar-nos en quin grau ens estimem a nosaltres mateixos i puntuar-ho. Això ens ajudarà  a saber de quin punt partim i, en un futur, ens servirà per valorar les millores que hem aconseguit.

No et critiquis, ajuda’t

En segon lloc, hem de deixar de fer una crítica destructiva i aprendre a fer una crítica constructiva de nosaltres mateixos, ho podem fer seguint aquests tres passos:

- Hem de ser pacients per acceptar la nostra manera de ser.

- Hem de tenir la fortalesa i la paciència per a canviar i aprendre noves formes de pensar i actuar.

- Hem de ser reflexius per a discriminar quines coses hem d’acceptar i quines podem canviar.Seguint aquests passos et donaràs suport, tenint en compte que ser fort és saber demanar ajuda quan es necessita.

Canvia hàbits de pensament, siguis amable amb tu mateix

Fer un canvi en els nostres hàbits de pensament i idees no és gens fàcil, però ens pot ajudar deixar de fer generalitzacions: canviar el “sóc un desastre mai em surt bé res” per “aquest cop no m’ha sortit prou bé, el proper cop ho faré d’una altra manera”. També, canviar el “no en sé, no ho puc fer”, per “no en sé, però ho provaré per intentar aconseguir-ho”. També ens pot ajudar deixar de fer polaritzacions, és a dir, evitar veure els pols blanc-negre, anar més enllà i veure que entremig hi ha un munt de matisos.

Autoelogia’t

En quart lloc, ens hem d’elogiar, valorant les petites coses que fem bé cada dia. És recomanable fer una llista d’aquelles coses que hem fet bé, les que ens han fet sentir millor amb nosaltres mateixos. No cal que siguin grans coses.

Sigues positiu i riu

Hem d’aprendre a interpretar la nostra realitat des d’una òptica positiva. Veure el vas mig ple i no mig buit, ens dóna la sensació de tenir més recursos i alternatives per afrontar les situacions. En el mateix sentit, hem d’aprendre a parlar en positiu, evitar el “no”. Podem substituir el “no sóc una persona gaire parladora” per “sóc una persona discreta”.

Els humans naixem amb la possibilitat de riure i de tenir sentit de l’humor. Quan som petits riem moltes vegades al dia i per no perdre aquesta capacitat l’hem d’exercitar al llarg de la nostra vida. Està demostrat que riure millora les nostres relacions socials i en conseqüència la nostra autoestima.

Cuida’t i mima’t

Per últim, és important dedicar temps a cuidar el nostre cos. És bo per a la nostra autoestima tenir una bona alimentació, fer exercici físic i dedicar temps a  relaxar-nos i descansar.
 
Recordeu que saber estimar i respectar, comença amb un mateix.