El 20% de la població de la ciutat de Lleida té reconegut un grau de discapacitat, segons la Paeria

Actualment s’està redactant el Pla d’Accessibilitat de la ciutat

ACN
22 d'agost del 2016
Actualitzat a la 1:20h
La Paeria elabora un pla d'accessibilitat
La Paeria elabora un pla d'accessibilitat | Paeria
Lleida té una població de 139.176 habitants, dels quals, 28.642 té reconegut el grau de discapacitat. És a dir, el 20,58% de la població té discapacitat. Són dades que ha facilitat aquest diumenge la Paeria, que ha recordat que actualment s'està redactant el Pla d'Accessibilitat de la ciutat, tal com estableix el Pla de Mobilitat vigent.

El servei públic de transport esporàdic per a persones amb mobilitat reduïda, la bonificació de les targetes d'autobus urbà, les targetes d'aparcament i els convenis per als alumnes dels Centres Especials d’Educació són algunes de les accions que es fan perquè Lleida sigui una ciutat inclusiva, segons destaca l'Ajuntament.
 
El Servei públic de transport esporàdic per a persones amb mobilitat reduïda compta amb 1.189 usuaris i permet utilitzar el servei de taxi dins el municipi al cost de dos euros per fer activitats de la vida diària de forma més autònoma.

La bonificació de les targetes d'autobús urbà té diferents modalitats. La Targeta T-Nostra A ofereix un 50% de bonificació i la Targeta T-Nostra B, el 100%, on ja entraria el IPREM. L’Ajuntament de Lleida també signa convenis perquè els alumnes dels Centres Especials d'Educació puguin accedir a la bonificació d'estudiant fins els 21 anys, anys que estableix la normativa en les situacions d'alumnes amb necessitats educatives especials. A més, se signa conveni amb els centres residencials de persones amb discapacitats per aquells usuaris que viuen de forma habitual en aquest centres tot i no estar empadronats a la ciutat.

Un altre recurs que destaca la Paeria són les 2.015 targetes d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda que han estat tramitades des del 2003 fins al 2015, en diferents modalitats, ja sigui com a titular conductor/a, com a no conductor/a i per a entitats. Aquestes targetes permeten que la ciutadania amb reconeixement del barem de mobilitat reduïda accedeixi als serveis i els recursos de la ciutat, facilitant el seu desplaçament per fomentar la seva participació.

A Lleida ciutat, el 20% de les persones amb discapacitat té reconegut el barem de mobilitat reduïda per l'ICASS, Institut Català d'Assistència i Serveis Socials. Les persones beneficiàries de la modalitat Titular conductor/a poden estacionar amb temps il·limitat a les zones blaves i les zones reservades per a persones amb discapacitat de la ciutat.

Les modalitats Titular no conductor i Transport col·lectiu permeten que puguin parar per facilitar la transferència de la persona al seu lloc de destí i, un cop realitzada, no poden fer ús de la targeta, ja que és de caràcter personal i intransferible. Aquesta targeta té validesa per a tota la comunitat europea, però cal que els beneficiaris tinguin coneixement sobre els drets que s'atorguen amb ella, ja que venen marcats per les diferents ordenances municipals i poden variar d'un municipi a un altre.

Recentment, la ciutat ha estat guardonada amb el Premi Reina Letizia d'Accessibilitat Universal per a municipis majors de 100.000 habitants, en reconeixement al treball per millora l'accessiblitat universal de les persones amb discapacitat al medi físic, l'educació, la cultura, l'esport, el turisme, el transport i les noves tecnologies de la informació i de la comunicació.