Arbeca senyalitza la prohibició de collir cargols

La localitat segueix l'exemple de Castellnou de Seana | Els alcaldes de les dues poblacions constaten que s'ha aconseguit l'efecte dissuasiu que es buscava

Cartell que indica la prohibició d'accedir a les finques
Cartell que indica la prohibició d'accedir a les finques | ACN
ACN
21 d'agost del 2016
Actualitzat a les 15:36h
Arbeca (Les Garrigues) ha seguit l'exemple de Castellnou de Seana (Pla d'Urgell), que va aprovar a finals del 2013 una ordenança que prohibeix accedir a les fiques per recol·lectar cargols o qualsevol altre producte de la terra. Tot i que la normativa municipal preveu sancions de fins a 750 euros, la mesura volia tenir un efecte sobretot dissuasiu. I s'ha aconseguit perquè durant aquest temps el consistori no ha hagut de multar ningú.

L'alcalde, Jordi Llanes, assegura que s'han acabat les queixes dels propietaris per les destrosses que els buscadors de mol·luscs provocaven als camps i als horts. Seguint l'exemple de Castellnou, a la comarca veïna de Les Garrigues, al poble d'Arbeca, també han optat per senyalitzat una dotzena de punts del terme amb cartells que adverteixen de la prohibició de collir cargols i d'accedir a les finques sense autorització del propietari.

Segons l'alcalde, Joan Miquel Simó, no ha calgut aprovar una ordenança específica sinó que l'Ajuntament s'acull a la llei estatal de Patrimoni Natural i Biodiversitat, que només permet l'activitat per a autoconsum. En tot cas, també s'ha aconseguit frenar la presència d'intrusos. A Arbeca compten, a més, amb un servei de vigilància privada.

Castellnou de Seana va aprovar la prohibició per la demanda de veïns i pagesos, que es queixaven dels danys que els buscadors de cargols feien a les finques quan aixafaven sembrats, destrossaven marges de pedra o s'enduien la verdura dels horts. Fins i tot havien denunciat el robatori de pales de reg. Segons l'alcalde, Jordi Llanes, el problema sorgia també si eren vistos pels propietaris i els deien alguna cosa, perquè en més d'una ocasió s'havien generat discussions.

Instrument legal contra els intrusos

Llanes destaca que, amb l'ordenança, ja hi ha un instrument legal per poder fer fora els intrusos dels camps. Molts ja no hi entren i els qui s'atreveixen i són descoberts marxen davant l'amenaça d'avisar els Mossos d'Esquadra. "Al principi hi va haver alguna disputa perquè la gent que tota la vida havia plegat cargols ho volien seguir fent, però al final no han tingut més remei que entendre que la finca és del propietari i és ell qui té la potestat de dir si en poden plegar o no", comenta. L'alcalde destaca que l'ordenança ha estat "cent per cent efectiva" per acabar amb els "danys col·laterals" de la recol·lecció dels cargols.

La prohibició de collir cargols a Castellnou es fa evident amb una sèrie de cartells informatius que hi ha distribuïts pel terme, sobretot en camins. S'hi pot veure un símbol de prohibit sobre un cargol i també sobre el dibuix d'hortalisses i panís acompanyat del missatge: 'Atenció. Prohibit l'accés a les finques rústiques per agafar cargols o qualsevol producte de la terra sense permís del propietari'.

El missatge és molt similar als cartells que s'han instal·lat a Arbeca. A banda de la foto d'un cargol amb al símbol de prohibit el text alerta que tampoc es poden collir altres productes hortícoles, olives, ametlles o llenya, sense l'autorització del propietari. A més, adverteix que la zona està vigilada per un guarda rural.

Horts "arrasats"

Fa uns tres mesos l'Ajuntament va optar per posar la senyalització emparant-se en la llei estatal de Patrimoni i Biodiversitat amb l'objectiu d'acabar amb els mateixos problemes que denunciaven els veïns de Castellnou. "Si una persona agafa uns quants tomàquets no passa res, però hi havia horts que quedaven totalment arrasats", explica l'alcalde. La bona notícia és que "a diferència d'altres anys, aquest estiu no hem tingut cap incident", assegura.

Joan Miquel Simó explica que la normativa estatal "defineix molt bé que la recol·lecció de caragols només es pot fer per a autoconsum i no és el que passava aquí, on hi havia colles que sortien a plegar cargols per vendre'ls a mercats o particulars, cosa que també està prohibida perquè no tenen cap registre sanitari".

Arbeca també va estrenar al maig un servei de vigilància privada contractada pel consistori per frenar els robatoris a granges i magatzems agrícoles, que es van disparar el primer trimestre de l'any. Els vigilants fan rondes tant pel centre urbà com pels afores, i si veuen res sospitós avisen els Mossos d'Esquadra. Segons l'alcalde, aquesta mesura també ha estat efectiva perquè els delictes s'han reduït.

Arbeca no és l'únic poble de la plana de Lleida que ha optat per contractar els serveis d'empreses de seguretat. També en tenen a Almacelles, Torrefarrera o Rosselló (Segrià).