Interior proposa mòduls prefabricats per al parc de bombers voluntaris de Seròs

Els bombers estudiaran la mesura però temen que els barracons s'allarguin durant anys, tot i ser una solució provisional

Un cotxe de bombers sortint del parc
Un cotxe de bombers sortint del parc | ACN
ACN
21 d'agost del 2016
Actualitzat a les 3:15h
El departament d'Interior ha proposat traslladar el parc de bombers voluntaris de Seròs (Segrià) a mòduls prefabricats com a solució provisional davant del mal estat de les instal·lacions actuals, apuntalades des de finals de maig per risc d'ensorrament. La direcció general dels Bombers planteja que els mòduls s'instal·lin als mateixos terrenys dels afores del poble cedits per l'Ajuntament on s'ha de construir el nou parc de bombers, un projecte que es va presentar el 2010 però que va quedar aturat per falta de finançament.

Ara des del Govern es vol replantejar el projecte original reduint la superfície i el cost de les instal·lacions i construir-les en un termini aproximat de dos anys. El parc de Seròs compta actualment amb prop d'una vintena d'efectius voluntaris, que amb la nova convocatòria oberta podrien arribar als 25.

A principis d'estiu les males condicions del local van portar als bombers a posar un ultimàtum sobre la taula: van donar de termini fins el 15 de setembre perquè els resituessin o, si no, entregarien les claus del parc i plegarien. Aquesta setmana se'ls ha fet arribar la proposa dels mòduls i en una reunió aquest divendres al vespre, els bombers han decidit estudiar l'informe amb els detalls de la mesura abans de d'acceptar-la o rebutjar-la. Temen que la situació de provisionalitat en barracons s'allargui durant anys i per això exigeixen que es concretin dates i terminis.

El novembre del 2010 l'aleshores secretari general d'Interior, Joan Boada, va presentar el projecte del nou parc de Bombers Voluntaris a Seròs, que havia de suposar una inversió d'1.154.345 euros i que havia de substituir l'actual instal·lació del carrer del Calvari. El projecte preveia un parc de 3.306 metres quadrats (amb una superfície útil de 562 metres quadrats) situat al costat de la rotonda d'accés a Seròs per la carretera de Maials.

La subdirectora general tècnica dels Bombers, Anna Martín, ha explicat que el projecte original s'haurà de revisar o fer de nou per adaptar-lo al context econòmic actual, per tant, amb un pressupost i una superfície més ajustada. Encara s'ha de determinar però afirma que "no farem res que no estigui en condicions". Martín ha insistit que la voluntat de la direcció general és construir el parc nou el més aviat possible i que la proposta dels mòduls prefabricats és "transitòria".

En tot cas, com que es calcula que la tramitació i la construcció de les instal·lacions es pot allargar uns dos anys s'ha optat per oferir una alternativa als bombers voluntaris de Seròs, ja que s'admet que l'actual edifici "no reuneix les condicions desitjables". Una altra opció que s'havia estudiat és la de buscar un altre local per traslladar el parc de forma provisional, però, segons Martín, ara per ara no s'ha trobat cap lloc idoni que reuneixi les condicions necessàries.

Els bombers també podrien quedar-se a l'immoble actual fins que estigui fet el nou parc perquè, segons Martín, "de moment no hi ha un perill imminent". La sala principal del parc està apuntalada des de finals de maig, quan van aparèixer unes grans esquerdes a la paret i al sostre. També n'hi ha a la planta superior, la dels vestuaris. Els serveis tècnics, però, han determinat en una visita aquesta setmana que no hi ha danys estructurals greus.
 

Bombers mirant la part apuntalada de parc de Seròs Foto: ACN Busoms E.


Els bombers exigeixen terminis per construir el parc nou

Malgrat tot, els bombers exigeixen una solució definitiva perquè es neguen a seguir en unes condicions que qualifiquen d'"insalubres". El cap de parc, Marc Albà, admet que els mòduls poden suposar una millora respecte la situació actual però ni ell ni els seus companys volen que la situació de provisionalitat s'allargui durant anys. Ha recordat que hi ha altres parcs que porten anys en barracons, com el de Moià o el control central a Manresa, i no volen que el de Seròs sigui un exemple més.

De moment, volen esperar a veure l'informe de la direcció general amb els detalls de la proposta del parc provisional abans de donar una resposta definitiva. Esperen que els el facin arribar abans del 15 de setembre, que és el termini fixat per decidir si continuen o entreguen les claus a l'ajuntament. El subcap del parc, Josep Albà, ha remarcat també que la reivindicació d'un nou parc no és per la comoditat dels bombers sinó "una millora per tot el territori".

El parc de Seròs és l'únic que hi ha al Baix Segre i fa més de 300 serveis a l'any, segons Albà. El cap de parc també alerta que la falta d'espai fa molt difícil que cap dona vulgui optar a ser bombera voluntària en aquest parc perquè no pot disposar de vestuaris ni dutxes separades. Fa 22 anys que el parc està ubicat en aquest magatzem del carrer Calvari.

La direcció general encara no ha quantificat el cost de la instal·lació dels mòduls però el compromís és, si s'accepten, instal·lar els que siguin necessaris a finals d'aquest any o principis del 2017.

Altres obres prioritàries

La subdirectora general tècnica dels Bombers ha assenyalat que, a banda de Seròs, l'altra obra prioritària a la regió d'Emergències de Lleida és la reforma del parc de Balaguer, en aquest cas, de bombers funcionaris. Segons Martín, ja hi ha un equip d'arquitectes que estan elaborant el projecte i durant l'any que ve podrien començar les obres. En una segona fase també es plantejarà la reforma del parc de la Seu d'Urgell. Martín ha remarcat que el ritme dels treballs dependrà, com és lògic, de la situació pressupostària del Govern.

Altres casos de queixes de parcs voluntaris de Lleida

La demarcació de Lleida és la que té la proporció de bombers voluntaris més alta de Catalunya: dels 31 parcs que hi ha al territori, 23 són de voluntaris i 8 de funcionaris. Segons dades de la direcció general, per l'actual campanya forestal es compta amb 604 bombers voluntaris i 272 funcionaris. Uns i altres fan la mateixa feina quan se'ls activa però els voluntaris viuen d'altres feines i se'ls compensa per hora de servei. Fa anys que el col·lectiu reclama més recursos, tant de material com de personal.

Els bombers voluntaris de les Borges Blanques (Garrigues) van estar aquesta primavera un mes i mig sense fer sortides com a mesura de protesta perquè feia tres hiverns que no disposaven d'aigua calenta ni calefacció. A finals d'abril la caldera es va arreglar i van tornar a l'activitat. "La mesura de pressió va funcionar, però veurem què passa aquest hivern", ha dit el president de l'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya, Josep Maria Alcalà.

Actualment hi ha oberta una nova convocatòria que preveu ampliar en 350 els bombers voluntaris a tot Catalunya, 97 dels quals a les comarques de Lleida (més 21 a la Vall d'Aran). Pel president de l'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya, les places són insuficients després de vuit anys sense noves incorporacions i també considera excessiu l'alt nivell d'exigència requerit. Per ser bomber voluntari cal superar una formació de 550 hores teòriques i 380 pràctiques.