Agroseguro preveu pagar uns dos milions per la pedregada al Pla d'Urgell

La companyia rebaixa la superfície afectada a 2.500 hectàrees, la majoria de panís

ACN
20 d'agost del 2016
Actualitzat a la 1:19h
Primer pla d'una finca de panís del Poal
Primer pla d'una finca de panís del Poal | ACN
Agroseguro preveu pagar uns dos milions d'euros en indemnitzacions per l'afectació de la pedregada que aquest dimarts 16 d'agost al vespre va caure sobretot a la comarca del Pla d'Urgell. La companyia ha rebut declaracions de sinistres en 2.500 hectàrees. La majoria, 2.000, són de panís, mentre que les 500 restants són de fruita (pera i poma).

Cal recordar que el Departament d'Agricultura va xifrar dimecres en 9.300 les hectàrees de conreus afectades per la pedra al Pla d'Urgell i la Noguera. El delegat d'Agroseguro a Catalunya, Xavier Joana, ha explicat que els peritatges han començat aquest dijous a la tarda en finques de fruita i els més urgents ja hauran acabat a mitjans de la setmana que ve. Dilluns es començarà a peritar el panís i els treballs s'allargaran dues setmanes.

Segons Joana, la pedra va fer "molt mal" en finques de fruiters, on s'estima que els danys oscil·laran entre el 20% i el 100%. En el cas del panís, l'afectació rondarà entre el 10% i el 40%. El delegat d'Agroseguro ha explicat que el 90% de la fruita danyada està assegurada i el percentatge és del 85% en el cas del blat de moro. Joana ha qualificat l'episodi de dimarts d'una "pedregada normal d'estiu, no extraordinària" i ha recordat que les tempestes de pedra del mes de juny van fer més mal.

En relació amb el decalatge de dades d'afectació amb el Departament d'Agricultura, el representant d'Agroseguro ha explicat que el DARP ha comptabilitzat tota l'àrea on va caure pedra però les "dades objectives" de la superfície on realment hi havia "collita real" afectada és la que s'acaba declarant a la companyia que ha de fer els peritatges. "Pràcticament ho tenim tot assegurat i la gent reclama el sinistre perquè li valoris i l'indemnitzis", ha dit.