Soriguera es manifesta per reclamar una millor carretera

Els veïns de Soriguera. Malmercat, Tornafort i Puigforniu fa anys que es queixen de la manca de manteniment de la carretera per part del Consell Comarcal

Capçalera de la manifestació de veïns de quatre nuclis de Soriguera per reclamar millores a la carretera que els uneix
Capçalera de la manifestació de veïns de quatre nuclis de Soriguera per reclamar millores a la carretera que els uneix | CVS
ACN
15 d'agost del 2016
Actualitzat a les 11:38h
Els veïns de quatre nuclis del municipi de Soriguera, al Pallars Sobirà, s'han tornat a manifestar aquest diumenge a la tarda per protestar pel mal estat de la carretera LV-5131 que dóna accés a aquestes poblacions. Unes cent persones han travessat el nucli de Sort per l'N-260 en una marxa lenta per reclamar una solució ràpida, ja que exigeixen almenys una actuació d'urgència abans que es reprengui el transport escolar.

Els Mossos han regulat la circulació i no hi ha hagut problemes de trànsit. Els veïns de Soriguera. Malmercat, Tornafort i Puigforniu fa anys que es queixen de la manca de manteniment de la carretera per part del Consell Comarcal del Pallars Sobirà i han decidit no aturar les mobilitzacions fins que s'arregli definitivament.

El 3 de juliol passat ja van organitzar la primera manifestació i el 25 de juliol una quinzena de voluntaris van participar en una jornada de treball en comú per tapar alguns forats del ferm.

Denuncien que la via n'acumula més de 200 en set quilòmetres. Aquesta vegada han escollit mobilitzar-se enmig d'un pont de màxima ocupació a la comarca per donar més visibilitat a la seves reivindicacions, segons l'alcalde de Soriguera, Xavier Pedemonte.

Tot i el recent anunci del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, de destinar una partida extraordinària de 1,2 milions per millorar carreteres i accessos a pobles de l'Alt Pirineu i l'Aran, els convocants de la protesta asseguren que fins que no es concreti la reforma de la carretera de Soriguera no s'aturaran.

Els manifestants han sortit a les set de la tarda de l'N-260 a l'altura de la discoteca Rock Dur. Han travessat Sort fins a la rotonda de l'altra banda del poble i han tornat al punt d'inici.

En total, uns sis quilòmetres (tres d'anada i tres de tornada). La marxa s'ha fet darrere d'una pancarta amb el lema 'Volem carreteres dignes. 7km + de 200 forats' i els participants han repartit fulletons amb les seves reivindicacions entre els conductors, veïns i turistes que passen aquest pont del 15 d'agost a la capital del Pallars Sobirà.

Els veïns denuncien que el mal estat de la via és un perill per als qui l'utilitzen cada dia i, sobretot, per al transport escolar. També es queixen dels perjudicis per als negocis turístics de la zona. Segons una de les portaveus, Núria Garcia, els preocupen els comentaris que poden fer els clients a plataformes on-line i xarxes socials criticant els mals accessos als establiments de turisme rural.

A més, insisteix que un altre inconvenient és que els cotxes s'espatllen tot sovint per culpa de la gran quantitat de clots que hi ha en aquest tram per on han de circular per arribar a casa seva. "Ens seguirem manifestant fins que s'arregli perquè l'estat deplorable de la carretera ens perjudica molt", afirma.

L'alcalde de Soriguera, Xavi Pedemonte, assegura que a la carretera li fa falta una reforma "de dalt a baix", que es facin vorals i desaigües i es renovi tot el ferm. Aquesta és la reivindicació dels veïns, però mentrestant l'Ajuntament ha demanat al Consell Comarcal que assumeixi part del cost d'una actuació d'urgència que s'hauria de fer en les pròximes setmanes, abans que els nens tornin a l'escola. En concret, l'alcalde ha demanat que el consell pagui la maquinària i l'aglomerat per tapar forats mentre que la feina la farien veïns voluntaris en una nova jornada de treball comunal. 

Tot i això, Pedemonte insisteix que aquests treballs només serviran per "posar pedaços" i que la via necessita una inversió important del Govern. En aquest sentit, l'alcalde de Soriguera té molt present la partida extraordinària d'1,2 milions per a carreteres pirinenques anunciada l'1 d'agost pel conseller Rull però "ningú ens ha assegurat que una part d'aquest diners vinguin aquí". És per això que els veïns han tornat a fer sentir en seu malestar en un dia de molta presència de turistes a la comarca.

Pedemonte ha comentat també que els veïns empadronats als pobles afectats són mig centenar, per tant, "no estem parlant d'un volum molt gran de gent però, al cap i a la fi, sí que són persones que pugen i baixen cada dia i que tenen un problema". I ha afegit que "si al Pirineu ens mirem les coses de forma quantitativa sempre sortirem perdent perquè som quatre gats; el problema de les carreteres en mal estat no és local i exclusiu nostre, és territorial i estructural de la comarca". 

El Consell Comarcal no vol comprometre inversions fins que no signi el conveni amb la Generalitat

El president del Consell Comarcal, Llàtzer Sibís, ha explicat que l'ens està pendent de rebre 100.000 euros del Govern per destinar-los a les carreteres del Pallars Sobirà aquest any, però mentre no es formalitzi el conveni Sibís no vol comprometre cap inversió.

"Hem rebut un correu on es concreta l'import del qual podrem disposar per executar obres de manteniment i conservació de carreteres però la realitat és que encara no hem signat el conveni, ni tan sols en tenim, per tant, a hores d'ara no puc comprometre una despesa sense tenir la garantia pressupostària que hi haurà partida financera suficient", ha dit.

A més, puntualitza que aquesta subvenció del departament de Territori és per als 300 quilòmetres de vies de titularitat municipal que hi ha a la comarca i assegura que els diners es repartiran en funció de les prioritats que marquin els tècnics. El president del Consell recorda que hi ha carreteres que encara estan pitjor que la de Soriguera. com la de Baiasca, que està tallada per despreniments.