La candidatura de la FCAC a la DOP Garrigues denuncia irregularitats en el procés electoral

Denuncien la inclusió al cens de 500 productors de fora de l'àmbit geogràfic

ACN
12 d'agost del 2016
Actualitzat a les 16:57h
Un instant de la roda de premsa dels integrants de la candidatura de la FCAC
Un instant de la roda de premsa dels integrants de la candidatura de la FCAC | ACN
La candidatura de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) a les eleccions al Consell Regulador de la DOP Les Garrigues, que convoca el Departament d'Agricultura, ha denunciat aquest divendres "irregularitats" en el procés electoral. La candidatura ha detectat la inclusió en el cens electoral d'uns 500 productors que no formen part de l'àmbit geogràfic de la DOP, del total de 3.200 productors que conformen el cens.

Per això, demana a Agricultura que modifiqui el cens actual i exclogui a aquest mig miler de productors, abans que se celebrin les eleccions el pròxim 18 de setembre. En cas contrari, adverteix que les eleccions es podrien impugnar. Així mateix, la candidatura reclama que els electors puguin disposar d'una vintena de meses electorals, enlloc de les quatre previstes. A més, rebutja que les meses estiguin integrades per membres de la junta electoral i que les eleccions siguin per llistes obertes i no per candidatures.

La candidatura de les cooperatives a les eleccions a la DOP Les Garrigues exigeix al Departament d'Agricultura que corregeixi el cens electoral i n'exclogui uns 500 productors d'oli que en formen part i que, segons aquesta candidatura, no formen part de l'àmbit geogràfic de la DOP.

Es tracta de socis de cooperatives de la DOP Les Garrigues però que són de les comarques de Tarragona i d'altres comarques lleidatanes no incloses dins l'àmbit geogràfic actual. Els cens que ha autoritzat Agricultura inclou uns 3.200 productors, i sembla ser que el departament descarta modificar-lo tal com li reclamen, segons ha comunicat per escrit a la candidatura el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries, Antoni Díaz.

Un dels membres de la candidatura de la FCAC i president de la Cooperativa de Cervià de les Garrigues, Enric Dalmau, ha deixat clar que el seu objectiu és "fer unes eleccions normals com toca" ja que "amb aquestes condicions ens sentim perjudicats" perquè "pot distorsionar els resultats". En aquest sentit, ha advertit que si Agricultura no fa marxa enrere i modifica el cens "les eleccions podrien ser impugnades".

Així mateix, la candidatura de la FCAC a les eleccions a la DOP Les Garrigues critica que per a les votacions, que tindran lloc el 18 de setembre, només estigui prevista la instal·lació de quatre meses electorals arreu de la comarca, mentre en les darreres eleccions van ser dinou. Per això, reclamen la instal·lació d'una vintena de meses en diferents poblacions per facilitar la participació i més tenint en compte que molts dels votants són persones grans i que no funciona el transport públic a la comarca, en tractar-se d'un diumenge.

Altrament, la candidatura troba "increïble" que les meses electorals estiguin integrades per membres de la junta electoral, ja que "no és correcte ni democràtic que els interessats estiguin a les meses", segons Dalmau. En aquest sentit, demanen que s'elegeixin per sorteig. Una altra crítica que fan des de la candidatura de la FCAC és que els eleccions es facin per llistes obertes específiques i no per candidatures, "fet que no passa en cap altres eleccions a l'Estat, exceptuant només les del Congrés", ha exposat Josep Maria Jové Graells, també membre de la candidatura.

Ampliació de l'àmbit geogràfic de la DOP Les Garrigues

La candidatura de les cooperatives ha remarcat que el procés d'ampliació de l'àmbit geogràfic de la DOP Les Garrigues -al qual dóna suport- es troba aturat, coincidint amb el procés electoral per escollir el nou Consell Regulador.

En aquest sentit, Jové ha explicat que la intenció de la candidatura és plantejar de nou a les cooperatives la proposta -a la qual s'oposa l'altra candidatura formada per Unió de Pagesos i JARC-, un cop passades les eleccions. "Elles decidiran si es tira endavant o es modifica la proposta", ha dit Jové. Precisament, l'ampliació de la DOP és una de les qüestions que ha portat a UP i JARC a unir-se per presentar una candidatura alternativa conjunta a les eleccions i fer front així a la llista continuista de les cooperatives.

Actualment, la zona geogràfica de producció de la DOP Les Garrigues està formada per prop de 170.000 hectàrees de 48 municipis de la comarca de les Garrigues, i també del sud del Segrià i l'Urgell. Amb l'ampliació, defensada per l'actual Consell Regulador i per la candidatura continuista de la FCAC, la DOP podria assolir una superfície superior a 330.000 hectàrees de 106 municipis, amb la incorporació de municipis del Pla d'Urgell, la Noguera i la Segarra i d'altres de les comarques que ja formen part de la DOP.

Les eleccions al nou Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues serviran per escollir les deu persones que en formaran part, cinc en representació dels elaboradors (cooperatives i molins) i altres cinc dels productors (amb un cens d'uns 3.200 pagesos). Pel que fa als elaboradors només es presenta als comicis una llista, de la FCAC.

Quant a la part productora, en aquesta ocasió n'hi haurà dues: una de la FCAC -que aquest divendres ha denunciat "irregularitats" en el cens electoral- i la dels sindicats agraris UP-JARC. D'entre els deu membres del Consell Regulador que surtin elegits, s'escollirà el nou president de l'organisme, càrrec que ha estat ocupat durant els darrers 23 anys per Joan Segura i que aquest cop ha optat per no tornar a optar a la reelecció.