Convergència Aranesa es desmarca del PDC

La formació celebrarà un congrés fundacional a l'octubre on també s'escollirà un nou nom del partit

ACN
10 d'agost del 2016
Actualitzat a les 14:01h
Àlex Moga, secretari general de CDA
Àlex Moga, secretari general de CDA | ACN
Convergència Democràtica Aranesa (CDA) afronta el procés de refundació del partit amb el nou marc de relacions amb el Partit Demòcrata Català (PDC) en el punt de mira. El secretari general general de CDA, Àlex Moga, explica en una entrevista a l'ACN que fins ara el partit tenia un problema a l'hora de traslladar el seu missatge per l'analogia entre CDC i CDA. "La gent no diferenciava els projectes", diu, i és per això que en la nova etapa es pretén establir un vincle polític "diferenciat".

En aquest sentit, Moga diu que la nova CDA haurà de tenir personalitat "política i jurídica" pròpia i marcar certa distància respecte al que representa avui el PDC. Els dos partits establiran al setembre una taula de negociació per fixar les condicions del nou marc de col·laboració i que el congrés fundacional de la nova CDA haurà de ratificar a l'octubre. En aquest congrés també es votarà un nom per al nou partit.
Convergència Aranesa va detectar els problemes d'imatge i projecció per l'ombra que li suposava CDC ara fa dos anys, després de les eleccions municipals i al Consell General d'Aran, quan es va decidir iniciar el procés de refundació que ara és a punt de culminar, explica Àlex Moga.

El secretari general de CDA diu que desconeix quina nova relació de parentiu hi haurà amb el PDC però el que és segur és que si bé fins ara eren "el germà petit", ara serà clarament ''una formació diferent''. Moga al·lega que "el que PDC defensa per a Catalunya és diferent del que nosaltres defensem per a l'Aran".

En aquest sentit, Moga defensa la necessitat del procés de refundació davant els reptes de futur, com l'augment de l'autogovern per fer o del prestigiar la llengua i la cultura aranesa a Europa: "L'ús social de la llengua va enrere, però som el que som per la llengua, sinó seriem com les altres comarques".

En relació el procés independentista del PDC per al conjunt de Catalunya, Moga reconeix que "els militants i simpatitzants de CDA es mostren més partidaris del dret a decidir", però que ja sigui amb Catalunya independent o integrada a l'estat espanyol, no es planteja per a l'Aran "cap altre escenari que no sigui estar amb Catalunya".

El líder de CDA afegeix que és Catalunya qui ha permès poder tenir una Llei d'Aran, la Llei de l'aranès o unes normes ortogràfiques i gramàtiques: "Sense Catalunya l'Aran desapareixeria perquè és Catalunya qui ha permès parlar en aquests paràmetres" i conclou que "la diferenciació amb PDC no és per ideologies i sí per objectius".

'Defensors d'Aran', primera proposta de nom sobre la taula

La proposta del secretari general de CDA, Àlex Moga, per anomenar el nou partit polític és Defensors d'Aran. És el primer que hi ha sobre la taula, però en poden sortir d'altres que també es posarien a debat els dies 22 i 23 d'octubre durant el congrés de refundació. "En cap cas", però, el nou partit serà una analogia del PDC.

El nom que planteja Moga deixa entreveure alguna de les línies bàsiques del nou partit: una ''defensa aferrissada de la identitat aranesa''. Per fer realitat aquest projecte, afegeix Moga, és necessari que els diputats i diputades de PDC estiguin també al servei de l'Aran.

Un exemple molt clarificador per Moga és el de les federacions esportives i diu que volen "federacions esportives araneses d'esports d'hivern", un aspecte que la Llei d'Aran recull, però que és necessari que el Parlament de Catalunya modifiqui l'article 4 de la Llei catalana de l'Esport: "En aquestes qüestions és on hauríem de tenir el PDC al nostre costat liderant aquestes reformes".