Raimat enceta la temporada de la verema amb la seva collita més ecològica

El celler de la DO Costers del Segre preveu una producció de raïm "excel·lent" i lleugerament superior a la mitjana dels darrers anys

ACN
09 d'agost del 2016
Actualitzat a les 10:10h
Un treballador collint el raïm manualment
Un treballador collint el raïm manualment | ACN
El celler de Raimat ha iniciat aquest vespre la temporada de verema amb la seva característica recol·lecció manual nocturna, que aquest any per primer cop és ecològica. I és que amb gairebé 400 hectàrees ecològiques, el celler de la DO Costers del Segre és un dels principals de l'Estat amb més superfície amb certificat ecològic. Gràcies a les condicions climàtiques "excepcionals" d'aquest any, Raimat espera una collita "més que excel·lent, que es traduirà en vins d'alta qualitat", amb una producció prevista de 6 milions de quilos, lleugerament superior a la mitjana dels darrers anys .

La verema s'ha iniciat amb la recollida del raïm de la varietat chardonnay destinada a l'elaboració de cava, que arribarà al mercat en un any i mig. La recol·lecció prosseguirà amb la verema dels ceps destinats a l'elaboració de vins blancs, que s'allargarà fins a mitjans de setembre i que finalitzarà amb la recol·lecció del raïm negre a l'octubre.
 
Un any més el celler de Raimat ha estat el més primerenc de Catalunya i un dels primers d'Europa en donar el tret de sortida a la temporada de la verema. Amb una extensió de més de 2.000 hectàrees en propietat, la vinya més gran del continent i la totalitat de la seva producció certificada com a Viticultura Sostenible, Raimat ha encetat la verema amb gairebé 400 hectàrees ecològiques. Seguint aquesta tendència, el celler lleidatà es convertirà en els pròxims anys en un dels principals cellers estatals en tenir la superfície més gran amb certificat ecològic.

Verema manual i de nit

Per dur a terme la recol·lecció del raïm, el celler de Raimat -propietat de la família Raventós- segueix apostant per la recol·lecció manual nocturna, de la mateixa manera que porta fent en els darrers anys.

Només d'aquesta manera, l'equip de viticultura de Raimat pot seleccionar el raïm cep a cep, amb la finalitat d'assegurar uns vins equilibrats i intensos, segons ha explicat Xavier Farré, director de Viticultura de Raimat. A més, la recol·lecció nocturna, gràcies a les baixes temperatures, afavoreix la preservació de l'aroma i evita les fermentacions no desitjades, ha remarcat Farré.

Bones expectatives pel que fa a qualitat

Gràcies a les "bones" condicions climatològiques d'aquest any, Raimat preveu una collita de qualitat "súper-excel·lent", "possiblement la millor dels últims anys". Segons Xavier Farré, "les condicions han estat òptimes amb un estiu suau, una maduració lenta, un bon equilibri i un estrès moderat, totes elles condicions perfectes per fer vins excepcionals aquest any". Pel que fa a quantitat, el celler de la DO Costers del Segre preveu assolir els 6 milions de quilos de raïm, un volum lleugerament superior a la mitjana dels darrers anys.

Aposta per una agricultura sostenible

Raimat s'ha convertit en líder europeu en viticultura sostenible, després de diversos anys de treballs d'adaptació del sòl, instal·lacions i processos de cultiu. El celler lleidatà ha estat pioner des de la seva creació, l'any 1914, en l'aplicació de sistemes de viticultura sostenible. Al 2011 es va adherir al programa voluntari de reducció d'emissions de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, esdevenint el primer celler en fer-ho.

Aquell mateix any, va ser un dels tres cellers pilot de la iniciativa mundial Wineries for Climate Protection. Participant activament en projectes europeus de la iniciativa Life des del 2012, el celler lleidatà compta des d'aquest any també amb una Associació de Defensa Vegetal, orientada a millorar el monitoratge i el seguiment de plagues.

Aquestes tendències mostren l'aposta de Raimat per continuar per aquest camí en els pròxims anys, que es veurà reflectida en els propers llançaments al mercat aquest 2016 previstos pel celler lleidatà. "És la nostra forma d'oferir al consumidor vins de qualitat amb actitud, que expressen el nostre respecte per l'entorn", ha remarcat Xavier Farré.