Satisfacció a Camarasa per la millora de la seguretat a la zona de bany del Segre

Fins ara no hi ha hagut cap víctima ofegada en aigües interiors ni a Lleida ni a Catalunya, però els serveis d'emergències fan una crida a no baixar la guàrdia

ACN
07 d'agost del 2016
Actualitzat a les 16:27h
Els marges del Segre tenen un vigilant a Camarasa
Els marges del Segre tenen un vigilant a Camarasa | ACN
Des d'aquest mes d'agost la zona de bany del riu Segre a Camarasa (Noguera), coneguda com la Platgeta, compta cada dia amb un vigilant contractat per l'Ajuntament per intentar evitar que ha hagi més víctimes en un punt on han mort ofegades nou persones en l'última dècada.

És un espai especialment perillós perquè hi ha forts corrents i remolins. El servei es va estrenar pel pont de Sant Joan, va continuar els caps de setmana del mes de juliol i tot l'agost és diari de les dotze del migdia a les set de la tarda. Tot i que amb prudència perquè encara queda estiu per endavant, l'Ajuntament es mostra molt satisfet de la mesura.

Considera que ha permès millorar la seguretat i preveu que tingui continuïtat els pròxims anys. De moment la d'aquest any està essent una temporada molt tranquil·la a les aigües interiors del país. Fins ara no hi ha hagut cap víctima ofegada en rius, llacs o pantans, ni a Lleida ni al conjunt de Catalunya. L'any passat n'hi va haver cinc, segons dades del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM). Malgrat tot, el SEM i els Bombers fan una crida a no baixar la guàrdia.

De les cinc persones que l'any passat van perdre la vida ofegades en aigües interiors a Catalunya, dues es van registrar al pirineu lleidatà i una a Ponent, precisament al riu Segre al seu pas per Camarasa. Va ser un noi de 24 anys que va morir el 21 de juny. Arran d'aquesta nova víctima els Bombers van organitzar un exercici de salvament a la zona per conscienciar la població dels riscos del bany en rius, llacs i pantans.

Des de fa anys ja hi ha un cartell en aquesta zona recreativa de Camarasa (entre el parc Maria Rúbies i el pont Romà) que alerta de la perillositat del tram del riu però no ha estat suficient per evitar les morts. En els últims anys en aquesta zona coneguda com la Platgeta s'hi han congregat a l'estiu grups de persones per fer-hi celebracions, quan precisament un dels principals consells és no banyar-se després d'àpats copiosos i d'haver begut alcohol. La víctima de l'any passat justament estava celebrant el seu aniversari amb familiars i amics.

Com a prova pilot l'agost passat es va contractar un socorrista i vistos els bons resultats aquest any el consistori ha optat per allargar el servei de vigilància des del pont de Sant Joan, amb un grup de nois que fan torns. El vigilant no fa tasques de salvament però sí de prevenció, advertint els banyistes del perill que suposa traspassar la línia de boies que delimita la part segura del riu de la zona on hi ha els remolins i corrents. Alerta que, si algú la traspassa, s'exposa a un risc sota la seva responsabilitat i si realment veu que la vida d'algú corre perill avisa els Mossos d'Esquadra o els Bombers.

L'alcaldessa de Camarasa, Elizabet Lizaso, explica que, d'acord amb el consell dels serveis de seguretat i emergències, el vigilant no exerceix de socorrista perquè la perillositat del riu fa que "només els bombers puguin fer un rescat amb prou seguretat". No obstant això, l'alcaldessa es mostra molt satisfeta de la tasca de conscienciació que s'està fent. Assegura que en general els banyistes "accepten molt bé que hi hagi algú que els indiqui i els assessori" i destaca que "a dia d'avui no hem tingut cap ensurt ni cap víctima".

I no només això, Lizaso també remarca que gràcies a la vigilància "també estem aconseguint que el comportament de la gent no sigui tant lliure i festiu sinó més familiar i controlat". Amb vistes a l'any que ve l'Ajuntament vol renovar els cartells i donar continuïtat a la figura del vigilant "perquè els resultats són bons".

Cal recordar que en aquest punt del riu Segre al seu pas per Camarasa hi han mort nou persones en l'última dècada. L'ultima víctima va ser un noi de 24 anys el 21 de juny de l'any passat. El 27 de juliol del 2014 hi va perdre la vida un altre home d'uns 30 anys. L'estiu del 2012 hi va haver dos morts, un home de 37 any el 24 de juliol i un noia de 27 anys el 15 de juny.

Aquest any dos veïns de Lleida han mort ofegats però en aigües aragoneses. El 25 de juny un noi de 30 anys va morir mentre es banyava amb un grup d'amics al pantà de Mequinensa. Prèviament, el 31 de maig un home de 41 anys, també veí de la capital del Segrià, va morir després de bolcar amb el caiac en una zona d'aigües braves del riu Ara, dins el terme municipal de Torla, a Osca. En activitats de muntanya, una noia veïna de Blanes va morir el 4 de juny mentre practicava barranquisme a Gurb (Pallars Jussà).

Cap víctima aquest 2016, però sense baixar la guàrdia

La manca d'incidències greus en aigües interiors és la tendència general d'aquest any. Fins a 31 de juliol, els Bombers han fet 13 rescats en aquest medi a les comarques de Lleida, els mateixos que l'any passat, però en cap cas han hagut d'actuar els serveis sanitaris. Al conjunt de Catalunya s'han fet 22 serveis i només un ha requerit l'activació del SEM a la Catalunya Central. L'any passat a la demarcació de Lleida van morir dues de les cinc víctimes mortals que es van registrar i el SEM va fer 10 actuacions.

El cap de la Unitat Territorial de Bombers de la Regió d'Emergències de Lleida, Àlex Espinosa, alerta que "no es pot baixar la guàrdia perquè qualsevol distracció o un comportament no adequat pot ser molt perillós".

Espinosa insisteix, sobretot, en extremar les precaucions després dels àpats -no entrar de cop a l'aigua- i sobretot no banyar-se si s'han consumit begudes alcohòliques, que és un factor que està darrere de moltes morts en aquest àmbit. A més, remarca que els nadadors poc experimentats han d'anar molt en compte a l'hora de banyar-se als rius, com en el cas de Camarasa, ja que el mateix moviment de l'aigua fa que sigui més perillós que una zona d'aigües calmades.

"Moltes vegades les persones que no tenen habilitats dins dels rius el que fan és nedar més del compte, per tant, es fatiguen massa i això els pot provocar algun tipus de problema de salut o fins i tot que s'ofeguin per excés de cansament", explica. Espinosa també recomana estar especialment alerta de les persones amb menys capacitat natatòria, com ara els infants i la gent gran, i banyar-se en zones vigilades o que siguin de fàcil accés pels serveis d'emergència.

Per la seva banda, la cap territorial del SEM a Lleida, Judith Sánchez, recorda que el més important que si es detecta que algú té problemes l'aigua és avisar d'immediat al 061 i no exposar-se a intentar rescatar la persona si no es tenen els coneixements adequats, ja que "el que pot passar és que haguem de rescatar encara més víctimes, per tant, hem de ser molt prudents en aquest sentit".

D'altra banda, pel que fa a la temporada de bany a les piscines, fins a 31 de juliol el SEM ha fet 52 serveis a Catalunya amb només una víctima mortal. L'any passat en el mateix període havien mort 7 persones i s'havien fet 53 serveis. A les platges, els serveis del SEM han baixat de 69 a 37 enguany, però les persones mortes per ofegament són les mateixes, 10.

Campanya "Seguretat en el bany en aigües interiors"

Camarasa és un dels onze municipis catalans on la direcció general de Protecció Civil porta a terme per tercer any consecutiu la campanya 'Seguretat en el bany en aigües interiors'. S'han distribuït més d'un centenar de pòsters en català i castellà i 3.000 fulletons amb l'objectiu de difondre entre els banyistes i els practicants d'activitats aquàtiques un seguit de consells per evitar l'exposició a riscos innecessaris en les zones de bany i en els punts dels rius, pantans i llacs on es realitzen diferents activitats aquàtiques com piragüisme, rem i navegació.

La campanya es concentra en els onze municipis en què l'Agència Catalana de l'Aigua té identificats llocs específics de bany. A banda de Camarasa, també hi ha tres punts al Pallars Jussa (Conca de Dalt, Salàs de Pallars i Talars, a pantà de Sant Antoni), a la platja d'Ogern de Bassella (Alt Urgell), a l'embassament de Sant Ponç a Clariana de Cardener (Solsonès), a l'embassament de Darnius (ALt Empordà), les dues zones de bany de l'estany de Banyoles (Pla de l'Estany), a l'embassament de la Baells a Vilada (Berguedà), a les dues zones de bany de l'embassament de Sau a Vilanova de Sau (Osona) i a l'embassament de Siurana a Cornudella de Montsant (Priorat).

Entre els principals consells hi ha, precisament, el d'evitar consumir begudes alcohòliques i no entrar de cop a l'aigua després de menjar, d'haver pres molta estona el sol o d'haver fet un exercici físic intens. També es recomana fer atenció especialment als remolins i corrents d'aigua, que són molt freqüents als rius i als pantans. A més, s'aconsella banyar-se en zones vigilades i, si no fos possible, localitzar el punt de socors més pròxim, així com assegurar-se que hi ha cobertura per poder avisar els serveis d'emergències davant de qualsevol problema a l'aigua.